Kitap Okumanın Size Kazandıracağı 9 Şey
Bir kitapseverin odasının duvarında bulunan bu yazıyla başlamak istiyorum yazıma;
Eğer kitap okuyan biri sizi gördüğü zaman kitabını rahat bir şekilde köşeye bırakıyorsa o bir acemidir. Sohbetinizi edin.
Eğer bir saniye diyerek bir kaç dakika sonra dönüş yapıyorsa o bir uzmandır. Bekleyin size dönüş yapsın.
Eğer sizin ısrarınıza rağmen kafasını kitabından kaldıramıyorsa bilin ki o bordo kitaplıdır. Sizi siz tekrar hatırlatana kadar aramaz. Siz onu arayın.
Kitap okumakta bana göre yeni bir dünya, yeni bir hayat hatta yeni bir sevgi var. Sadece kitaplarda bulabildiğim dostluklar, sadece kitaplarda tanıştığım umutlar, kaybettiğim aşklar var. Bu liste uzar gider. Ben bu hafta sizlere kitap okumanın faydalarından bahsetmek istedim.
İşte 9 maddede kitap okumanın faydaları.
1. Empati
Birçoğumuz empatiye o kadar uzak ki, empatiyi sadece bir kitap adı zannediyoruz. Empati veya eşduyum, bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek demektir. Bana göre dünyada barışı sağlamak için gerekli olan en büyük duygu.
2. Saygı duymak
Empati sonucunda ister istemez karşınızdaki insanı anlayacağımız için bir diğer değişim karşımızdakine saygı duymak oluyor. Kişinin neden öyle yaptığını, neden davranışlarının farklı olduğunu anlayabiliyoruz ve saygı duymaya başlıyoruz.
3. Düşünmek
Okumanın şüphesiz en büyük hediyelerinden biridir. Mesela Turgut amcam “Bir bozuk saattir yüreğim hep sende durur.” derken ne demek istedi diye düşünürüz. Ya da okudugumuz kitapta satır aralarında kalmış o büyük deneyimleri anlamak, anlamaya çalışmak için düşünmek gerekir. Kitap okuyanlar bunu fark etmeden yapar.
4. Hayal gücü
Yılan mı fili yutar? Yoksa fil mi yılandan çıkar? Bu soruyu hemen kafada canlandıran şüphesiz iyi bir okuyucudur. Hangi kitaptan alıntı yaptığımı bilene benden kahve. (Ciddiyim)
5. Hafıza
Aslında düzenli kitap okumak güçlü bir hafızayıda beraberinde getiriyor. Sizde düzenli olarak kitap okuyarak güçlü bir hafızaya sahip olmak istemez misiniz?
6. Kendine güven
Aslında kitap okuyan insanlar içine kapanık sessiz gibi görünsede onlarla sohbet ettikten sonra ne kadar kendilerine güvendiklerini görebilirsiniz. Zaten benim tezime göre bir insan eğer çok kendine güveniyor gibi görünüyorsa dikkat aslında kendine o kadar güvenmiyordur.
7. Algı
Kitap okumak, algılarımızı kuvvetledirmekle kalmıyor karmaşık cümleleri anlamamıza da büyük katkı sağlıyor
8. Kendilerini ifade etme
Kendilerini gayet net ifade edebilirler. Onların duygularını düşüncelerini anlayabilirsiniz çünkü kendileri bunu çok açık şekilde ifade ederler.
9. Bilgi birikimi
Onlarla sohbet etmekten hep zevk alırsınız. Bilmedikleri şey yoktur fakat çok bilirim her şeyi ben biliyorum kalıbına girmezler.