Kişisel Gelişim Nedir? Kişisel gelişim insanın yaşamı boyunca kendini geliştirmesidir. “Peki Kişisel Gelişimimize Katkıda Bulunmak İçin Neler Yapabiliriz?” Dediğinizi Duyar Gibiyim… Kitaplar, kendimizi geliştirmemiz ve yeni bilgiler edinmemiz için en temel kaynaklardır. Edindiğimiz bu yeni bilgiler ise kişisel gelişimimize katkıda bulunur. Demek ki neymiş? Her gün kitap okumalıymışız. Kitap okumak haricinde hemen hemen hepimizin belli başlı ilgi alanları ve hobileri var. Yalnızca şu anki hobilerimiz ile kendimizi sınırlandırmak yerine yeni hobiler edinmeli, denemediğimiz şeyleri denemeliyiz ki kişisel gelişimimize fayda sağlayalım. Tabi “Ben diğer bireylerden daha başarılı ve daha çok kendimi geliştirmiş olmak istiyorum.” diyorsak yeni diller öğrenmemiz bu konuda bize çok yardımcı olacaktır. Çünkü yeni bir dil öğrenirken yalnızca o dili değil, o dili konuşan toplumun kültürünü ve yaşam tarzını da öğreniyoruz. Bu da öğrenilen her kültürde, her dilde farklılaşmamızı ve kendimize bir şeyler katmamızı sağlıyor.
Ayrıca ne kadar yaratıcı ve verimli olursak kişisel gelişimimize o kadar katkıda bulunmamız mümkün. Belirlediğimiz hedef doğrultusunda ne kadar düzenli çalışırsak o kadar verimli oluruz. Bunun için kendimize bir yapılacaklar listesi hazırlamamızda fayda var desek yanlış söylemiş olmayız.
Her zaman pozitif ortamlarda bulunmalı ve pozitif olmalıyız.
Günümüzü yaratıcılığımızdan ve verimliliğimizden ödün vermeden geçirmek istiyorsak erken kalkmalı ve kötü alışkanlıklarımızdan kurtulmalıyız. Biz televizyon izlemeyi çok seven bir milletiz. Ama 10 dk. bakayım diyerek televizyonun başına geçip zamanın nasıl geçtiğini fark etmeyip sabahtan akşama kadar televizyonun karşısındaki koltukta oturduğumuz da bir gerçek. Bu durumda başka aktiviteleri yapmamıza engel oluyor. Onun için televizyon izlemeyi bırakmamız, bırakamıyorsak bile azaltmamız gerektiğini söylemeliyim. Her gün bir kişisel gelişim yazısı okuyarak da kendi gelişimimize katkıda bulunabiliriz. Büyük düşünmekten korkmamalıyız. Hedefimiz için sürekli okumalı, araştırmalı, dinlemeli ve denemeliyiz. Düzenli bir hayatımız olmalı. Spor yapmalı ve motive olmalıyız. Motive edici müzikler dinlemeliyiz. Motive edici filmler izlemeliyiz. “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.” Yani sağlıklı beslenmek motivasyonu arttırır.
Kişisel gelişimimize katkıda bulunabilmemiz için en başta kendimizi tanımalı ve kendimize iki soru sormalıyız. İlk olarak bizi neler huzursuz ediyor? Bunun cevabını bulmamız gerekiyor ki o cevaptaki seçeneklerden uzak duralım ve motivasyonumuz düşmesin. İkinci olarak ise bizi nelerin mutlu ettiğini belirlemeliyiz. Mesela kendimden örnek vereyim. Ben uykumu alamadığım zaman son derece agresif bir insan oluyorum. Bu da insanları kırmama ve hem onların motivasyonunu hem de kendi motivasyonumu düşürmeme neden oluyor. Bu yüzden uykumu alamadığım zamanlarda insanlarla iletişim kurmamayı tercih ediyorum. Çünkü iletişim kurmaya çalışırken bile sağlıklı bir iletişim kuramıyorum. Uykumu alabildiğim zaman ise motivasyonum çok yüksek oluyor. Resmen kendi motivasyonumla başkalarını da motive ediyorum.
Kişisel Gelişimin Faydaları Nelerdir?
Bireyin sosyal hayatında, özel hayatında, eğitim hayatında, iş hayatında daha etkili, iletişimi daha kuvvetli, mutlu ve verimli olmasına olanak sağlar.
Motive Edici Film Önerilerim
- Zafer Bizimdir (We Are Marshall)
- Annapolis Kazanma Sanatı (Moneyball)
- Hayatımın Maçı (The Greatest Game Ever Played)
- Asla Pes Etme (Never Back Down)
- Yenilmez (Invincible)
- Akıl Oyunları (A Beautiful Mind)
- Sınıf (Front of the Class)
- Sokak Dansı (Step Up 2: The Streets)
- Can Dostum (The Intouchables)
- Sosyal Ağ (The Social Network)
- Kör Nokta (The Blind Side)
- Zoraki Kral (The King’s Speech)
- Çöl Çiçeği (Desert Flower)
- Her Şeyin Teorisi (The Theory of Everyting)
Kişisel Gelişim Kitabı Önerilerim
- Ferrari’sini Satan Bilge-Robin Sharma
- Her Şey Seninle Başlar-Mümin Sekman
- Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır-Ahmet Şerif İzgören
- Ufak Şeyleri Dert Etmeyin-Richard Carlson
- İçimizdeki Çocuk-Doğan Cüceloğlu
- The Secret-Sır-Rhonda Byrne
- Alışkanlıkların Gücü-Charles Duhigg
- Stres Kendine Güven Mücadele Ruhu-Cengiz Erşahin
- Mutluluk Bir Alışkanlıktır-Maxwell Maltz
- Asla Yalnız Yeme-Keith Ferrazzi
- Beden Dili-Joe Navarro Duygusal Zeka- Daniel Goleman
- Vermek ve Almak-Adam Grant
- Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı-Dale Cornegie
- Outliers (Çizginin Dışındakiler)-Malcolm Gladwell
- Kendi Kutup Yıldızı’nı Bul-Nüvide Gültunca Tulgar
- İletişim Çatışmaları ve Empati-Üstün Dökmen
- Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı-Stephen R.Covey
- Ben Dünyanın En Akıllı İnsanıyım-Erdal Demirkıran
- İrade-Roy F.Baumeister, John Tierney
Herkesin motive olmasını sağlayan, zevkine uyan müzik farklıdır. Ama belki dinlemek istersiniz diye bazı motivasyon müziklerine de yer vermek istiyorum. Dilerseniz bu motivasyon müziklerine bir göz atalım.
Kişisel Gelişim Müzik Önerilerim
- Jorge Quintero-300 Violin
- Orchestra Bill Conti-Gonna Fly Now
- Trevor Jones-Promentory
- Eminem-Till I Collapse
- Hans Zimmer-Time
- Michael Jackson-Beat it
- Bon Jovi-Unbreakable
- Toto-Africa
- Shaggy-Hope
- NAS-Hero
- NAS-One
- Mic Gym Class Heroes-Shoot Down The Stars
- Carl Orff-O Fortuna
- Blur-Song 2
- P.O.D.-Boom
- Skillet-Monster
- Steppenwolf – Born To Be Wild
- All Your Love – Gary Moore
- James Brown – Get On Up
- Beastie Boys – Sabotage
- Aswad – Shine Like A Star
- Fatboy Slim – Ya Mama
- The Chemical Brothers – Hey Boy Hey Girl