Kendini Onaylamayı Öğrenmek – EZİKLİK NEDİR VE NASIL AŞILIR?

Kendini küçük görmeyi bırak.Sen yürüyen bir evrensin. MEVLANA

Eziklik, insanlarda küçük yaşlarda başlayan ve başkalarından onay bekleme ihtiyacı doğuran bir histir. Yapılan çalışmalarda, ebeveynlerinden şiddet gören çocukların, başkalarının karşısında küçük düşürülen insanların, yaşıtlarından zorbalığa uğrayanların, azarlananların eziklik duygusunu sonradan edindiği veya çocukluktan yana süregelen bir his olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ” sen yapamazsın, beceriksizsin, sen bir şey başaramazsın, kafan çalışmıyor” gibi söylemler veya başkalarının başarılarıyla sürekli karşılaştırılan insanlarda da eziklik duygusu oluşabiliyor.

Bu durum mental sorunların yanı sıra bir de fiziksel sorunlara yol açabiliyor. Nefes darlığı, astım veya alerjiye sebep olabiliyor.

Birde böyle insanların belli bir yaşa ulaştığında bu durumdan kurtulmak için yaptıkları şeyler vardır. Bunlar başkalarına güzel görünmek için bütçesini aşan kıyafet alışverişlerinden, kendini yüksek görmek ve çevreden takdir almak için başka insanlara da aynı kendisine yapıldığı gibi küçümseye kadar varabiliyor.

Peki nasıl bu hissi yenebiliriz?

  1. Karşınızdaki insanlar yaptığınız işi beğenmiyorsa bu onun fikridir. Sizi ve sizi mutlu eden şeyleri engelleyemez. Başkası yanlış buluyor diye değişmenize veya bir şeyi değiştirmenize gerek yok. Yanlış bulan kişi onu yapmayabilir. Size göre doğruysa, devam edin.
  2. Düşünceler her şeydir ve kontrol sizdedir. Kontrolü elden bırakmayın ve istediğiniz gibi düşüncelerinizi yönlendirin.
  3. Yapamadığınız şeyler bir yana dursun iyi yapabildiğiniz şeyler sizi başarıya ulaştıracaktır.
  4. Kendinizi kıyaslamayın. Her birey eşsizdir.
  5. Hayatın başkalarının isteklerine göre yaşamak için kısa olduğunu anlayın ve kendiniz için yaşamaya başlayın.
  6. Başkalarının söylediği şeyler onların sorumluluğudur fakat yaptıklarınız sizin sorumluluğunuzdur. Size doğru geleni yapın.

Yazımızın sonunda geldik. Yorum yaparsanız sevinirim.

APP INSIDE
Çabalayan biri.
Subscribe
Bildir
1 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Gerçekten mutlu hissetmenin bilimsel bir formülü olduğunu biliyor muydunuz?

Gerçekten mutlu hissetmenin bilimsel bir formülü olduğunu biliyor muydunuz?

Sonraki
Bir Türk Genci Gerçeği: Coğrafya Kaderdir

Bir Türk Genci Gerçeği: Coğrafya Kaderdir

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.