Askeri teknoloji konuşmaktan zevk alan değerli okurlar, hepinize merhaba. Bu yazımda 2. Dünya Savaşı’nın meşhur silahlarından Stg-44 ve Mg-42 hakkında muhabbet edeceğim. Ben askeri teknoloji okurken teknik özelliklere pek fazla takılmam, daha çok silahların üretim hikayesi ve haklarındaki efsaneler, sıkıcı gerçeklerden daha eğlenceli gelir bana. Neyse daha da uzatmadan yazıma başlayayım. Keyifli okumalar.
Sturmgewehr 44
Nazi Almanyası tarafından 1942 yılında tasarlanıp hizmete girmiştir. Dünyanın ilk modern saldırı tüfeğidir. Heckler&Koch tarafından (günümüz ünlü silahları UMP ve MP5 üreticisi) MP40 ve Kar98 gibi silahların yerini alması için üretilmiştir. Fakat malzeme kıtlığı ve düşman devletlerin bombardımanı nedeniyle üretimi sınırlı kalmıştır.
Sovyet güçleri karşısında Wehrmacht (Nazi Almanyası Ordusu), kullandığı Kar98, Gewehr43 ve MP40’lar ile zayıf kalıyordu. Kızıl Ordu’nun kullandığı STV38 ve PPŞ-41’lerden üstünlüğü ele geçirmek için çalışmalara başlandı ve dünyanın ilk saldırı tüfeği yaratıldı. Aslında dönemindeki piyade tüfeklerinden biraz daha güçsüzdür. Bu bilerek yapılmıştır. Çünkü, çatışmaların 200-300 metre aralıkta olduğunu hesaplayan Alman araştırmacılar, silahı da buna göre tasarlamıştır. Bu aralık tam güçte çalışan bir silaha çok da ihtiyaç gerektirmez. Tam güçte çalışmadan yeterli etkiyi verecek olan silah mükemmel olacaktır.
Stg-44, tasarım itibariyle bir çok silah şirketini etkilemiştir. Öyle ki dünyanın en çok üretilen piyade tüfeği olan Avtomat Kalaşnikova model 1947, Stg-44’den tersine mühendislik yolu ile üretilmiştir. AK-47, Stg-44’ün daha kusursuz, daha mükemmel ve daha pratik halidir.
Maschinengewehr 42
MG34’ler üretim zorluğu ve yavaş atış hızı nedeniyle Wehrmacht’ın ihtiyacını karşılamıyordu. Bunun üzerine MG-42 tasarlanmaya başladı. MG-42’nin tasarımı “Ne kadar çok mermi o kadar çok düşman ölüsü” prensibi ile tasarlandı. Çoğu savaş tarihçisine göre en iyi tüfek tasarımlarından biridir. Dakikada 1200/1800 mermi atması ile atış hızı bakımından bir makineli tüfeğin ulaşabileceği en büyük hıza ulaşmıştır. Savaş sırasında 400.000’den fazla üretilmiştir. Düşman askerleri bu silaha “Hitler’in testeresi” adını takmıştır.
Askeri teknoloji meraklılarına mükemmel bir youtube kanalı: https://www.youtube.com/channel/UCOgCIGPoRY3q644bN1uOg4g