Kayıp Şehir’de Nesli Tükenmiş Hayvanlardan Oluşan Bir Ekosistem Keşfedildi

Kayıp Şehir'de Nesli Tükenmiş Hayvanlardan Oluşan Bir Ekosistem Keşfedildi

Bilim insanları, orta Amerika’da “Maymun Tanrısının Kayıp Şehri” ya da “Beyaz Şehir” olarak bilinen Honduras yağmur ormanlarının bilinmez noktasında yer alan “Kayıp Şehir”de üç hafta süren bir araştırma yaptı. Bu araştırmanın sonunda nadir bulunan, nesli tükenmekte olan ve neslinin tükendiği düşünülen türlerle dolu bir ekosistem keşfedildi.

Ayrıca, yüzlerce çeşit kelebek, yarasa ve sürüngen türüne rastlandı. Araştırmacılar aynı zamanda Honduras’ta artık yaşamadığı sanılan üç türü yeniden keşfetti. Bunlar: Solgun yüzlü yarasa, ‘Rhinobothryum Bovallii’ adlı mercan yılanı ve sadece Nikaragua’da görülen ve neslinin tükendiğine inanılan kaplan böceği.

Kayıp Şehir'de Nesli Tükenmiş Hayvanlardan Oluşan Bir Ekosistem Keşfedildi

Tehlike İçinde Araştırma Yaptılar

Kaşifler, yıllarca Kolomb öncesi dönemde eski bir uygarlığa ev sahipliği yaptığı düşünülen Beyaz Şehri bulmak için araştırmalar yapmıştı. Bölgedeki altyapı eksikliği nedeniyle bilim insanları helikopterle uçmak, uyuşturucu kaçakçılarından ve avcılardan korunmaları için silahlı askerler eşliğinde araştırmalarını yapmak zorunda kalmıştı. Kayıp Şehir, Honduras başbakanı tarafından resmen korunmasına rağmen bölgedeki en büyük tehdidin yasa dışı ormansızlaştırma olduğu belirtildi.

Kayıp Şehirde Nesli Tükenmiş Hayvanlardan Oluşan Bir Ekosistem Keşfedildi

Hiç Kayda Geçmemiş 22 Tür Bulundu

Araştırmacılar, nadir türlerin yıllardır insan eli değmemiş bir bölgede bu kadar zengin bir popülasyona sahip olduğunu keşfettiklerinde şoka uğradıklarını belirtti. Conservation International’s Rapid Assessment Programme (RAP)’in yöneticisi Trond Larsen, “Beyaz Şehir, Orta Amerika’da ekolojik ve evrimsel sürecine el değmemiş birkaç yerden bir tanesidir” dedi. RAP ayrıca Honduras’ta daha önce hiç kayda geçmemiş 22 tür de buldu.

Kayıp Şehir'de Nesli Tükenmiş Hayvanlardan Oluşan Bir Ekosistem Keşfedildi

Bunlardan biri nesli tükenmekte olan “Büyük Yeşil Amerika Papağanı” ve diğeri ise araştırmacıların yeni bir tür olduğunu iddia ettiği “Livebearer Balığı”. Araştırmacılar toplamda 246 çeşit kelebek ve güve, 30 çeşit yarasa ve 57 çeşit yüzergezer ve sürüngen türü tespit etti. Bölgedeki vahşi yaşamın çeşitliliğinin korunması çağrısında bulunan Larsen, “Böylesine yüksek sayıda tür zenginliğini, tehdit altında ve geniş çapta değişen türleri fazla bir sayıda bulmamızın ana nedenlerinden biri, Beyaz Şehir ve çevresindeki ormanların bölgenin çoğunun aksine bozulmamış olmasıdır” diye konuştu.

Önerilen İçerik: Bilim Dünyasında Önemli Gelişme: Kan Grupları Arasındaki Fark Kalkıyor

Pelin Aykın
26 Şubat 1996’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik mezunu. 2 yıl bir gazetede çalıştı. Yazmayı, okumayı, seyahat etmeyi ve farklı renkleri tanımayı sever. En önemli özelliği ise Rock’n Roll aşığı olması.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
LGBT Hakkında Söylenmeyenler
Sonraki
5 Madde ile Neden Kadınlar Erkeklerden Daha Fazla Uyumalı?
5 Madde ile Neden Kadınlar Erkeklerden Daha Fazla Uyumalı?

5 Madde ile Neden Kadınlar Erkeklerden Daha Fazla Uyumalı?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.