Kara Deliğin İçinde Dönen Diskin Gizemi Ne?

Kara Deliğin İçinde Dönen Diskin Gizemi Ne?

1990 yılında alçak Dünya yörüngesine fırlatılan Hubble Uzay Teleskobu, elde ettiği ilginç görüntüyle bilim dünyasında gündem oldu. Geçtiğimiz günlerde NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanan gök bilimciler, bir kara deliğin içinde gizemli disk benzeri bir yapıyı keşfettiler.

Bilim insanları bu gizemli diskin ne olduğuyla ilgili araştırma yaptı. Tespit edilen bu durumda, yaşanan olayı bu derece önemli kılan ise astronomik teorilere göre böyle bir diskin orada olmaması gerektiği. NGC 3147 isimli galaksideki kara delik gibi kütle çekimi ile içlerine yeteri kadar materyal alamayanlar, açlık çeken kara delikler olarak tanımlanıyor. Yapılan araştırmada gizem tam olarak çözülemedi ancak, bilim insanları bu tespit edilen diskin aktif galaksilerde bulunan büyük diskleri küçük bir boyutta taklit ettiğini düşünüyor.

Kara Deliğin İçinde Dönen Diskin Gizemi Ne?

Dünya’dan 130 Işık Yılı Uzakta

Hubble Uzay Teleskobu sayesinde kara deliğin içerisine giren bu diskin ışık hızının %10’undan daha hızlı bir şekilde (3.000.000 m/s) bu delikte döndüğü, ölçüldü. Bu olayın Dünya’dan 130 ışık yılı uzakta gerçekleşmesi keşfin diğer ilgi çekici noktası. Çalışmanın ilk yazarı olan İtalya’daki Roma Tre Üniversitesinden Stefano Bianchi keşifle ilgili şöyle dedi: “Yaşananlar fazlasıyla merak uyandırıcı. Disk, kara deliğe çok yakın. O kadar çok yakın ki sürat ve yer çekiminin yoğunluğu, fotonları nasıl gördüğümüzü dahi etkiliyor.”

Önerilen İçerik: Dünya’yı Yok Edebilecek, Evrenin Esrarengiz Çocuğu: Karadelik Nedir?

Pelin Aykın
26 Şubat 1996’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik mezunu. 2 yıl bir gazetede çalıştı. Yazmayı, okumayı, seyahat etmeyi ve farklı renkleri tanımayı sever. En önemli özelliği ise Rock’n Roll aşığı olması.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Çoğunluğun Peşine Takılma: Sürü Psikolojisi
Sonraki
Nefrete Bulanmış Sevgi
Nefrete Bulanmış Sevgi

Nefrete Bulanmış Sevgi

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.