Kaktüsler, çok az bakım gerektirmeleri ve yine de son derece temiz görünmeleri nedeniyle popüler iç mekân ve ofis bitkileridir. Orta ve Güney Amerika’dan gelen sulu meyveler ilk bakışta göründüğü kadar iddiasız değildir. Kaktüs bakımı kolay görünür ancak çoğu kaktüsün yavaş metabolizmasına aldanmayın, ciddi şekilde ihmal edilen bir kaktüs mutlaka iyi değildir, sadece çok yavaş ölür. Kaktüsünüzün bu kaderden kurtulması, uzun süre yerinde rahat etmesi ve iyi gelişmesi için kaktüs bakımı konusunda uzman önerilerime kulak vermelisiniz. Aşağıda kaktüs bakımı için püf noktalar ve doğru uygulama önerilerini uygulayarak kaktüsünüze uzun ömür sağlayabilirsiniz.
Kaktüs Bakımı İçin Doğru Konum
Kaktüslerin her zaman mümkün olduğunca güneşli olması gerektiği varsayılır. Ama bu her zaman doğru değildir. Çoğu çeşit çok fazla ışığa ve sıcaklığa ihtiyaç duyar, ancak bazı türler bir pencere pervazında veya terasta yanan öğle güneşine dayanamaz. Kaktüsünüz için, örneğin bir doğu veya batı penceresi gibi, bitkinin yanma riski olmadan günde saatlerce ışık aldığı bir yer bulun. Genel bir kural olarak, kaktüs ne kadar parlaksa, o kadar fazla güneşe dayanabilir. Örneğin, yoğun dikenli çeşitlerin yanı sıra yünlü tüylü Mammillaria veya Cephalocereus kaktüsleri, Paskalya veya Noel kaktüsü veya çeşitli Pereskiopsis türleri gibi koyu yeşil yapraklı kaktüslerden önemli ölçüde daha fazla güneşe dayanabilir. Özellikle kışın, kaktüs bakımı yaparken özenli ve dikkatli olunmalıdır.
Kaktüs Bakımı Ve Ölçü
Kaktüsler, gövdelerinde ve yumrularında uzun süre su depolayabilen sukulentlerdir. Kaktüs bakımı için bu, sulama aralıklarının oldukça cömert olması gerektiği anlamına gelir. Özellikle ofislerde sık görülen günlük sulama kaktüs bakımı için doğru bir sulama yöntemi değildir . Kaktüs bakımı için suyu genellikle programlı bir şekilde dökmelisiniz ve su kesinlikle kireçli olmamalı. Ardından toprak tamamen kuruyana kadar sulamayı bırakın. Yaz aylarında bu bir ila iki hafta sürer, ilkbahar ve sonbaharda dört hafta veya daha uzun olabilir. Saksı tabaklarındaki sular kaktüsleri öldürür. Kaktüs bakımı için saksı tabağında su kalmamış olmasına dikkat edin.
Kaktüsleri Bakımı ve Gübreleme
Epifitler veya dağ ve çöl bitkileri olarak kaktüsler genellikle oldukça zayıf bir substratta bulunur. Küçük bir saksıda içerdiği az sayıdaki besin maddesi çok çabuk tükenir. Eğer kaktüsünüz çiçek açsın istiyorsanız kaktüsü düzenli olarak gübrelemek oldukça önemlidir. Gübreleme için piyasada bulunan kaktüs gübrelerini kullanın. Dengeli kaktüs bakımı için sıvı yeşil bitki gübresi de kullanılabilir ancak bu dozun yarısından fazlasında verilmeyebilir. İlkbahar ve yaz büyüme mevsimi boyunca her dört haftada bir sulama suyuna küçük bir doz ekleyin. Eylül ayından itibaren artık gübreleme yapmanıza gerek yoktur.
Kaktüs Bakımı ve Saksılar
Bir kaktüsün saksısını değiştirmek kolay değildir, ancak kaktüs bakımı için gereklidir. Kaktüs büyüdükçe, daha karmaşık hale gelir. Ancak kaktüsler diğer tüm saksı bitkileri gibi büyüdüğü ve bitki substratlarını zamanla tükettiği veya yıllar içinde toprak yoğunlaşıp tuzlu olduğu için kaktüslerin de saksıları düzenli olarak değiştirilmelidir. Bu, yaklaşık üç ila dört yıl sonra, kaktüsün saksısı için çok büyüdüğü ve devrilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı veya köklerin saksıdaki drenaj deliklerinden çıkmaya başladığı zaman olan durumdur.
Özellikle dikenli kaktüsler için, saksı değiştirirken özel kaktüs eldivenleri giyilmesi tavsiye edilir (dikenlerin çoğu bahçe eldivenlerini deler). Küçük kaktüsler ahşap barbekü maşası ile dikkatlice kaldırılabilir, daha büyük kaktüsler sağ ve sol tarafta iki adet strafor levha ile tutulabilir ancak dikenlerini kırmamaya çok dikkat edilmelidir. Kaktüsünüz için doğal konumuna en yakın olan substratı kullanın – kaktüsün türüne bağlı olarak bu humus veya mineral toprak olabilir. Kaktüs bakımı için gerekli mineral topraklarını internetten temin edebilirsiniz.
Kış Mevsiminde Kaktüs Bakımı
Kaktüs bakımı kışın daha önemlidir. Kaktüsünüzü uygun şekilde kış uykusuna yatırmanız ve bu süre zarfında ona bakmanız gerekip gerekmediği, söz konusu türe bağlıdır. Örneğin Noel kaktüsü (Ağustos ayında dinlenme dönemi) ve tüm Mammillaria ve Rebutia türleri (5 Ekim ve Şubat ayları arasında dinlenme dönemi) gibi bazı kaktüs türlerinin çiçek dikmek için kışın gerçekleşmesi gerekmeyen serin bir molaya ihtiyacı vardır. 15 santigrat dereceye kadar). Bununla birlikte, diğer birçok kaktüs kışı sıcak ve parlak geçirir, bu da tüm yıl boyunca bulundukları yerde kalabilecekleri anlamına gelir. Ancak, daha düşük ışık çıkışının, kışın bitkilerin büyümesinin kısıtlandığı ve bu nedenle önemli ölçüde daha az suya veya hiç suya (ısıtıcı üzerinde değillerse) ve gübreye ihtiyaç duymadıkları anlamına geldiğini unutmayın.
Kaktüs Bakımı İçin Normal Saksı Toprağı Kullanabilir Miyim?
Kaktüs bakımı için, saksı toprağı genellikle gübre ile zenginleştirilir, kaktüsler için çok fazla azotlu gübre alır, bu da onların hızla çirkinleşmelerine neden olur. Piyasada bulunan kaktüs toprağı bile yüksek turba içeriği ile sorumlu kaktüs yetiştiricilerini mutlu etmez, yoksa normal saksı toprağından farklı olarak içinde hala kum vardır.
Kaktüs Bakımı ve Sıcaklık
Kaktüs bakımı yapılırken sıcaklık konusu es geçilmemelidir. Çoğu kaktüs türünün ışığın yoğunluğu konusunda yüksek talepleri yoktur. Bu nedenle çoğu kaktüs çeşidi hem güneşli hem de gölgeli yerler için uygundur. Echinocactus gibi top kaktüsler çok fazla ışık alabilir. Bu durumda, dikenler doğal bir UV filtresi görevi görür. Bu nedenle bu çakıl kaktüsünü yazın dışarıda yerleştirmek mümkün. Kaktüs Euphorbia’dan daha koyu çeşitler de ışık yoğunluğu üzerinde çok az talepte bulunur. Bu kaktüsün tam güneşte dışarıda bırakılması önerilmez. O zaman kaktüs yanabilir. Bu ancak kaktüsler yavaş yavaş güneşe bırakılırsa mümkündür. Kaktüsü haziran, temmuz ve ağustos aylarında dışarıda bırakırsanız bunu aklınızda bulundurun.
Kaktüs bakımı ile güneş uyumu oldukça önemlidir. Kaktüslerin günde en az beş saat doğrudan güneş ışığına ihtiyacı vardır. Kaktüsün mümkün olduğunca fazla doğal ışık alması için kaktüsleri bir pencerenin yanına yerleştirmek en iyisidir. Daha koyu kaktüsler pencereden birkaç metre uzakta olabilir. Kaktüs bakımı için Minimum sıcaklık 15 derece olmalıdır.
Euphorbia trigona gibi bazı kaktüs bakımı ,türlerinin dikenlerine bağlı küçük yapraklarla da ilgilidir. Bu yapraklar kış aylarında dökülür. Ölü yaprakları elinizle veya (temiz) bir fırça ile temizleyebilirsiniz. Yaprakların düşmesini sağlamak için fırçayı dikenlerin üzerine vurabilirsiniz. Bu, kaktüse zarar vermeden tüm ölü yaprakları kaldıracaktır.
Kaktüs Bakımı ve Budama
Herkes kaktüsünü kesmek istemez. Ancak, kaktüsünüz çok hızlı büyüyorsa, bu tek yöntem olacaktır. Bir kaktüsün dalları çok uzun veya çok büyükse, bunları bir bıçakla çıkarın. Kaktüs bakımı için gereksiz kısımları kaldırmak oldukça önemlidir.
Kaktüslerin ölü kısımlarını keserken dikkatli olunmalıdır. Çoğu kaktüsün suyu zehirli olabilir. Özellikle kaktüslerden elde edilen beyaz süt (süt otu) zehirlidir. Bu süt otunu yutarsanız veya gözünüze kaçarsa, lütfen hemen bir doktora danışın.
Kaktüs Bakımı ve Çoğaltma
Kaktüslerin çoğaltılması oldukça kolaydır. Kaktüs bakımı yaparken kopan kısımları toprağa ekebilirsiniz. Kesimleri toprağa ekmeden önce lütfen yaralar tamamen kuruyana kadar bekleyin. Sessiz bir dönemden sonra bir kaktüs çiçek açar. Bu nedenle kaktüsü en fazla 10-12 derece olacak şekilde daha serin bir yere (gölgede veya koridorda) yerleştirin. İlkbaharda kaktüslerinizi güneşli bir yere koyun ve sulamaya başlayın. Birçok kaktüs çeşidinin güzel çiçekleri vardır; az sayıda kaktüs türü çiçek açtıktan sonra ölebilir.
Uygun kaktüs bakımı, kaktüsleri iyi büyüme ve zengin çiçeklenme ile ödüllendirecektir. Her cins, her türün kendine has bir çekiciliği vardır. Örneğin, pencere pervazı için küçük top kaktüsler – Rebutia cinsinin temsilcileri – iyi bir seçimdir. Birçoğunuz kaktüslerin yapıları ve kökenleri nedeniyle çok uzun süre susuz yaşayabildiğini muhtemelen biliyorsunuzdur. Kaktüslerin çoğu çok sıcak ve kurak bölgelerden geldikleri için doğrudan su kaynağı olmadan haftalarca ve aylarca hayatta kalabilirler – bu kurak mevsimde vücutta oluşturdukları büyük rezervle beslenirler. Bununla birlikte, kaktüsler de tamamen iddiasız değildir ve haşere istilasına ve hastalıklara karşı oldukça hassastır. Kaktüs bakımı iyi yapıldığında, size harika çiçeklerle teşekkür edecekler ve bakıcılarınızı memnun edeceklerdir. Kaktüs bakımı ile evinizi hem şık hem yeşil bir alana çevireceklerdir.