Kahve Çeşitleri Nelerdir? En Çok Tüketilen Kahve Çeşitleri

kahve çeşitleri

Kahve çeşitleri bazıları bölgesel olarak kalmıştır. Bazıları ise lezzeti ile ortaya çıktığı sınırları aşarak dünyanın farklı coğrafyalarına yayılmıştır. Kahve, günlük yaşamda en çok tükettiğimiz içeceklerden birisidir. Bu rağbetten ötürü kahve çeşitleri oldukça zengindir. Hem keyif verici hem de zihni açık tutmasından ötürü gün içerisinde enerjimizi yüksek tutmamızı sağlayan bir yapıdadır. Sadece ülkemizde değil dünya üzerinden hemen hemen her yerde tüketilmektedir. Sosyal yaşamı perçinleyen bir yapısı olan kahvenin dost meclisinde veya özel günlerde yeri her zaman hazırdır. Arkadaşımızla yapacağımız bir sohbeti, karşı cinsten birisi ile yapacağımız ilk görüşmeyi ve hayatımızı birleştireceğimiz kişi ile ilk adımların atıldığı ailelerin tanışma merasimini lezzetlendiren bir tattır.

kahve çeşitleri

Kahve Coffea cinsi bir ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulması ve sonrasında öğütülmesi ile elde edilmektedir. Kiraza da benzeyen bu çekirdeğin fincanlarımıza dolana kadar geçirdiği uzunca bir yolculuğu vardır.

Kahve Çeşitleri ve Kahvenin Ortaya Çıkışı

Kahve meyvesi coğrafi olarak ekvatoral/tropikal iklime sahip bölgelerde yetişmektedir. Bu iklim üzerinde bulunan ve kahve yetiştiriciliğinde dikkat çekici ülkeler: Meksika, Hindistan, Brezilya, Etiyopya ve Vietnam’dır.

Sınırları birbirine bağlayan lezzetin ortaya çıkışı ile ilgili pek çok rivayet vardır. Bunlardan en bilineni 14. yüzyılda Güney Etiyopya’nın dağlık bölgelerinde Khaldi isimli bir keçi çobanına dayandırılmaktadır. Anlatılara göre Khaldi, keçilerinin kahve meyvesinin olduğu yerlere hareketlendiğini ve bu meyvelerin olduğu dalları yediğini görür. Daha sonra ilk kez gördüğü bu meyveyi kendisi de yemiş ve kendisine büyük bir enerji geldiğini fark etmiştir. Bu hikaye uzun yıllardır anlatılmaktadır fakat somut bir dayanağı yoktur.

Türk Kahve Çeşitleri

türk kahve çeşitleri

Türk kahve çeşitlerini anlatmadan önce bu topraklara kahvenin ne zaman geldiğine bir bakalım. Kahvenin Anadolu’ya gelişi hakkında çeşitli anlatılar mevcuttur. Bunlardan en bilinenlerinden birisi Suriye kökenli iki girişimci Halepli Hukm ve Şamlı Şems tarafından İstanbul’a gelerek bir dükkan kiralayarak satış yaptıkları üzerinedir. İkinci olarak ise 1517 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminin Yemen Valisi Özdemir Paşa’nın görev yaptığı Yemen’de kahveyi tattığı ve çok hoşuna gitmesi sonrası İstanbul’a getirerek padişaha sunmasıdır. Bu tarihten sonra kahve Osmanlı saray mutfağına girmiş ve mutfakta kahvecibaşı diye bir görevlendirme dahi yapılmıştır. Bu görevi getirilen kişiler sır tutabilecek kişiler arasından seçilmekteydi ve görevleri sultanın kahvesini yapmaktı.

Bir şekilde saraya giriş yapan kahve zaman içerisinde halk arasına da inmeye başlamıştır. Ve sonrasında halkın bu yeni içeceği benimsemesiyle birlikte farklı kahve çeşitleri meydana çıkmıştır. Yöresel kahve çeşitleri arasından en fazla dikkat çekenler aşağıdaki gibidir.

Menengiç Kahvesi

Siirt ve Mardin bölgesinde yetişen menengiç isimli bitkinin meyvelerinden yapılmaktadır. Olgunluğa eriştikten sonra yeşil rengine bürünen bu meyveler toplanıp kurutulduktan sonra kavrularak servis ediliyor.

Dibek Kahvesi

Ege Bölgesi’ne has bir Türk kahvesi çeşididir. Bu kahvenin diğerlerinden farkı ise öğütülme yöntemidir. Dibek adı verilen içi oyulmuş taş havanlar ile dövülerek elde edilir. Kahvenin kıvamı yoğun içimi ise oldukça yumuşaktır.

Damla Sakızlı Türk Kahvesi

Damla sakızı kahveye aroması ile büyük bir lezzet katar. Sakız ağacının reçinesinden elde edilen damla sakızı Türk kahvesi ise birleştiğinde ortaya harika bir iş çıkar.

Mırra

mırra

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın kullanıma sahip olan Mırra özellikle Şanlıurfa yöresinde oldukça sık tüketilmektedir. Klasik kahve çekirdeklerinin güğümlerde birkaç kez demlenmesiyle hazırlanmaktadır. Diğer Türk kahvesi çeşitlerine göre farklı bir sunum ile servis edilir. Kulplu yerine kulpsuz fincan kullanılmaktadır ve birkaç yudumluk koyulmaktadır. Bu kahvenin tadı ise oldukça sert ve acıdır.

Tatar Kahvesi

Türk kahvesinin üzerine iki-üç çay kaşığı miktarınca kaymak konularak yapılmaktadır. Bu kahve mutlaka yemekten önce ve kahve fincanlarından daha büyük olan tostakay denilen fincanlar ile servis edilmelidir.

Süvari Kahve Çeşitleri

süvari kahve çeşitleri

Süvari kahvesi daha çok Adana ve Mersin bölgelerinde tercih edilmektedir. İnce belli çay bardaklarında servis edilen bu kahve koyu ve sert bir yapıdadır. Adana bölgesinde ki bir başka bilinen adı ise “Gar Kahvesi”dir.

Hatay Kahvesi

Klasik kahve çekirdeklerinin çifte kavrulmasıyla elde edilir. Yapısı yoğun ve sert bir içime sahiptir. Kokusu oldukça yayılabilen bir etkidedir. Adından da anlaşılacağı üzere Hatay bölgesinde bu kahvenin en güzelini içebilirsiniz.

Cilveli Kahve

Manisa ilimize özgü bir lezzet olan bu çeşit görüntüsü ile diğer tüm kahve çeşitleri arasından sıyrılmaktadır. Köpüğünün üstüne öğütülmüş badem konularak ve yanında bir tatlı kaşığı ile servis edilmektedir.

Granül Kahve Çeşitleri

Granül kahve, klasik kahve çeşitlerinin öğütüldükten sonra endüstriyel işlemlerden geçirilerek kahve niteliğinden çıkarıldığı dondurulmuş bir içecek türüdür. Granül kahve, aynı zamanda instant coffee veya hazır kahve olarak da adlandırılmaktadır.

Granül kahve, kahve çekirdeklerinin öğütme işleminden sonra endüstriyel işlemlerden geçmiş ve kahve niteliğini kayıp etmiş bir bir içecek türüdür. Bu kahve içeceği türü ilk olarak kimyacı Satori Kato tarafından Chicago’da üretilmiştir. Türün yayılma süreci ise 1938 yılında Nescafe tarafından piyasaya sürülmesi ile başlamıştır.

Starbucks Kahve Çeşitleri

Starbucks kahve çeşitleri nelerdir?

Ülkemizde ve Dünya’nın pek çok yerinde kahve denilince akıllara ilk olarak şüphesiz Starbucks gelmektedir. Geniş ürün yelpazesi ile dikkat çeken Starbucks, farklı ülkelerin kahvelerini bir araya getirerek müşterilerine sunmaktadır. Havalı isimlerden oluşan menüsü ile dikkat çeken Starbucks’ta genelde İngilizce diline yatkın olmayan kişiler sıkıntı yaşamaktadırlar. Peki bu isimler ne anlama gelmektedir? Bu soruya cevap bulabileceğiniz liste ise şu şekildedir.

Starbucks’ta 5 çeşit içecek listesi bulunmaktadır.

1.) Espresso Bazlı İçecekler

Caramel Macchiato – Karamelli Macchiato
Flat White – Düz Beyaz
Ristretto Bianco – Beyaz Sert
Caffè Americano – Amerikan Kahve
Caffè Latte – Sütlü Kahve
Türk Kahvesi – Türk Kahvesi
Caffè Mocha – Mocha Kahve (Mocha, “mola” anlamına geliyor. Yani bu kahve “Kahve Molası” olarak geçiyor.)
White Chocolate Mocha – Beyaz Çikolatalı Mocha
Cappuccino – Kapuçino
Espresso – Espresso’nun Türkçe karşılığı İtalyan kahvesidir.
Espresso Con Panna – Kremalı Espresso
Espresso Macchiato – Lekeli-Desenli Espresso
Buzlu Caffè Americano – Buzlu Amerikan Kahvesi
Buzlu Caffè Latte – Buzlu Sütlü Kahve
Buzlu Caffè Mocha – Buzlu Mocha Kahve (Yani “buzlu kahve molası” anlamına geliyor.)
Buzlu White Chocolate Mocha – Buzlu beyaz çikolatalı mocha
Buzlu Caramel Macchiato – Buzlu karamelli desenli kahve

2.) Filtre Kahve Çeşitleri

Filtre Kahve – Adı üstünde filtre kahve
Buzlu Filtre Kahve – Buzlu filtre kahve
Caffè Misto – Karışık Kahve
Buzlu Misto – Buzlu Karışık
Cold Brew – Soğuk Koyu Kahve
Sütlü Cold Brew – Sütlü Soğuk Koyu Kahve

3.) Sıcak Çikolatalar

Classic Hot Chocolate – Klasik Sıcak Çikolata
Starbucks Signature Hot Chocolate – Starbucks İmzalı Sıcak Çikolata

4.) Frappuccino Blended Beverages Çeşitleri

Coffee Frappuccino Blended Beverage – Kahve Frappuccino (Karışık İçecek)
Espresso Frappuccino Blended Beverage – Espresso (İtalyan Kahvesi) Frappuccino (Karışık İçecek)
Caramel Frappuccino Blended Beverage – Karamel Frappuccino (Karışık İçecek)
Mocha Frappuccino Blended Beverage – Mocha Frappuccino (Karışık İçecek)
Java Chip Frappuccino Blended Beverage (Kahve İçermez) – Java Chip Frappuccino (Karışık İçecek)
Chocolate Frappuccino Blended Beverage (Kahve İçermez) – Çikolatalı Frappuccino (Karışık İçecek)
Vanilla Frappuccino Blended Beverage (Kahve İçermez) – Vanilyalı Frappuccino (Karışık İçecek)
Strawberries & Cream Frappucino Blended Beverage (Kahve İçermez) – Çilek ve Kremalı Frappuccino (Karışık İçecek)
White Chocolate Cream Frappuccino Blended Beverage (Kahve İçermez) – Beyaz Çikolata Kremalı Frappuccino (Karışık İçecek)
Mango Passion Fruit Frappuccino Blended Beverage (Meyve Bazlı) – Mango Tutku Meyveli Frappuccino (Karışık İçecek)

5.) Dünya Çayları

Earl Grey – Kont Grisi
English Breakfast – İngiliz Kahvaltısı
Chai Tea – Chai Çayı
Mint Blend – Nane Karışımı
Spearmint Green Tea – Naneli Yeşil Çay
Chai Tea Latte – Sütlü Chai Çayı
Buzlu Chai Tea Latte – Buzlu Sütlü Chai Çayı

Dünya Kahve Çeşitleri

dünya kahve çeşitleri

İnsanlar kahveyi genellikle bir dinlenme veya deşarj olma ihtiyacı ile tüketirler. Dünya üzerinde damak tadınıza göre kahve çeşitleri bulunmaktadır. Bunların içerisinden bir veya birkaçı hoşunuza gidebilir. Mevsime göre sıcak veya soğuk olarak tüketebileceğiniz kahveler mevcuttur. Her bölgede birbirinden farklı olarak hazırlanan ve servis edilen kahveler karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de sıklıkla tüketilen kahvelerden sonra şimdi de dünyanın farklı yerlerinde ve hatta yakın zamanlarda Türkiye’de de “En Çok Tüketilen Kahve Çeşitleri” nelermiş bakalım.

Türk Kahvesi

Kahve denildiği zaman insanların aklına ilk olarak gelenlerden biriside şüphesiz Türk kahvesidir. Türkiye’de kahve yetişmemesine rağmen oldukça sık olarak tüketilmektedir. Kendine has bir şekilde pişirilen Türk kahvesi, su ve lokum eşliğinde doyurucu bir sunum ile servis edilir. Hazmı kolaylaştırıcı bir etkisi de olmasından dolayı genel olarak yemeklerden sonra tercih edilmektedir.

Espresso

Espresso dünya kahveleri arasında tercih edilmesine göre ilk sıraları zorlayan bir kahve türüdür. İnce ince öğütüldükten sonra kahve makinesine yerleştirilir ve yüksek basınç ve ısı ile pişirilir ve sonrasında süzülerek servis edilir. Espresso dünyada ki çoğu kahvenin başlangıcı niteliğindedir.

Americano

Espressoya oldukça benzer bir tür olan Americano bir shot kadar espresso üzerine sıcak su eklenerek ortaya çıkarılır.

Doppio

Dünya kahve türlerinden birisi olan doppio espresso tabanlı bir kahvedir. İki adet shot’lık bardakla ölçülen espresso üzerine sıcak su eklenmesi ile yaratılır. İçimi espressoya yakın olduğundan sert bir kahvedir.

Affogato

Affogato, bir-iki shot kadar espressonun içerisine vanilyalı dondurma eklenerek yapılır. Vanilya tadının kahveye geçmesi ile damaklarda hoş bir tat bırakmaktadır.

Cafe Bombon

Dünya kahveleri arasında yer alan cafe bombon yumuşak içimli kahvelerden birisidir. İspanya’ya özel bir tür olan cafe bombonun yapımı espresso ile gerçekleştirilmektedir. Bir shot espressoya yine aynı miktarda yoğunlaştırılmış yapıda süt yavaşça espressoya eklenir ve dibine düşmesi sağlanır.

Cappuccino

Cappuccino dünya kahveleri arasında bilinirlik olarak en üst sıralarda yer alan bir kahve çeşididir. Yumuşak içimi ile hem ülkemizde hem de dünyanın pek çok yerinde sıklıkla tercih edilmektedir. İçerisinde espresso, süt köpüğü ve sıcak süt bulunmaktadır. Cappuccino servisinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise porselen bardak ile sunulması gerekliliğidir. Aksi halde cappuccinonun soğuması hızlanacaktır.

Latte

kahve çeşitleri latte

Bir shot espresso üzerine üç dört shot buharlanmış süt ilave edilerek hazırlanan latte durdurulamaz bir yükseliştedir. Servis yapılırken üzerine art denilen çizimlerinde gerçekleştirilebildiği latte oldukça tercih edilen kahve çeşitlerinden birisidir.

Espressino Çeşitleri

Espressino aslına bakarsak espresso ile birebir diyebileceğimiz kadar yakın bir kahve çeşididir. Peki espressino ile espresso arasındaki fark nedir? Dünya kahveleri arasında yer alan bu iki kahvenin birbirinden tek farkı espressinonun içeriğinde kakao bulundurmasıdır.

Flat White

Flate White, Avustralya ve Yeni Zelanda sayesinde ortaya çıkan bir kahve türüdür. İki shot espresso üzerine aynı oranda süt eklenmesi ile yapılmaktadır.

Maccihiato

Dünya kahveleri arasında espressodan daha yoğun bir aromaya sahiptir. Bir shot espresso içerisine yoğunlaştırılmış süt eklenerek hazırlanmaktadır. Üzerine de kakao eklenerek servis edilebilmektedir.

Vienna Coffee

vienna coffee

Vienna Coffee adından da anlaşılacağı üzere Avusturya bölgesine has bir kahve çeşididir. Bir shot espresso üzerine krema sıkılarak servis edilmektedir.

Palazzo

palazzo kahve

Moka potu ile yapılan Palazzo, Güney Kaliforniya’da oldukça yaygın bir kahve çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. İki shot espresso ile hazırlanmaktadır.

Granita De Cafe

Granita De Cafe buzla hazırlanmaktadır. Espressonun soğuk hali olarak da bilinmektedir. Servi yapılırken üzerine çırpılmış krema eklenir.

Filtre Kahve

filtre kahve nasıl yapılır?

Filtre kahve nedir? Filtre kahve, günümüzde en çok tercih edilen kahve türlerinden birisidir. Lezzetli olması bir yana yağ yakması ve verdiği enerji ile vücudun metabolizmasını hızlandırması ile hazmı kolaylaştırır. Sağlık olarak da oldukça faydalıdır.

Filtre kahve, hazır kahvelerin popülerliğini yitirmesi ile ve 3. nesil kahveciliğin yükselişe geçmesi ile tüketicilerin yeni gözdesi olmuştur.

Filtre kahve nasıl yapılır? Filtre kahve öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak suyla bir araya getirilip demlenmesiyle elde edilen kahve çeşididir. İsminde yer alan filtre ise kahvenin bir süzgeç yardımıyla posasından ayrılarak hazırlanmasıdır. Bu süzme işleminden kaynaklı olarak yapı olarak diğer birçok kahve çeşidine nazaran daha berrak ve akışkandır.

Kaynak: 1, 2, 3, 4

BONUS

Kahve çekirdeği pek çok farklı şekilde kullanıldığı gibi kurabiye yapımında da kullanılmaktadır. Buraya sizler için nefis bir kurabiye tarifi bırakıyorum.

filtre kahve

Kahve çekirdeği pek çok farklı şekilde kullanıldığı gibi kurabiye yapımında da kullanılmaktadır. Buraya sizler için nefis bir kurabiye tarifi bırakıyorum.

arthurbenjamin
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Jack Russell Terrier Sahibi Olmadan Önce Bilmeniz Gereken 7 Şey
Jack Russell Terrier ırkı sevimli köpek

Jack Russell Terrier Sahibi Olmadan Önce Bilmeniz Gereken 7 Şey

Sonraki
Meditasyon ile ilgili merak edilenler…

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.