Kabala lakabel kelimesinden gelmektedir anlamı ise almak demektir. Kabalayı İslam dünyasında yeri olan sufilik veya tasavvuf gibi görebiliriz. Kabalanın amacı bugünkü Tevratı incelemek ve tanrı tarafından insana iletilmesi gereken sır perdesini kaldırmaktır. Kabalistler tarih boyu anlaya bildikleri sırları gizleyerek kitaplar yazmışlardır. Tıpkı bugün Mevlana’nın Mesnevisi gibi diyebiliriz. Anlaşılması gereken derin manalar vardır ve bu manaları her insan anlayamaz.
Tabiki aradan yıllar geçtikçe kabaladan öğrenilen gizli ilimler zamanla iyiye olduğu gibi kötülüğe de kullanıldı ve bugün kabalanın büyücülükle anılmasına sebep oldu.
Kabala neden öğrenilmeli sorusuna, çünkü kabala Tevratı daha iyi kavramak için anahtardır diyebiliriz. Kabalisler kabala bilmeyen bir insanın Tevratı tıpkı tarihi belgeler gibi okuyacağını ve hiç birşey anlamayacağını söylerler. Oysa ki gerçek farklıdır gizemleri anlamak için dünyevi anlatımı olan Tevratın aslında insanın duygularla ve 6. hisslerinin birleşimiyle çözülmesi gereken bir gerçek olduğu söylenir. 6. Hissi gelişmemiş bir insan yine öteki alemler hakkında verilen bilgilerden birşey anlayamaz diyen kabalist sözleride vardır.
İlk kabalistin dünyaya gelmiş ilk insan olan Adem olduğu söylenir. Ve Adem’in yazmış olduğu kitabın ismi Melek Raziel kitabıdır. İslamiyetteki Cebrail ile Raziel’in aynı melek olduğunu düşünüyorum.
Kabalanın anlatmak istediği şeylerden biraz daha bahsedelim… Kabalaya göre üzerinde yaşamış olduğumuz dünya yanılsamadır. Üst ışık denilen kolektif ruhun bir kısmı parçalara ayrılarak dünyaya inerler ve daha sonra ise bedenlenirler. Ve bu düşüş kişi (ruh) farkedesiye kadar devam eder. Ve bu ilişkiye günümüzde reankarnasyon denmektedir. Başlangıç ve Son, sonsuza dek devam ediyor. İnsan doğar ve ölür, insanın amacı ayrıldığı kolektif ruhla tekrar birleşmektir. Yine tasavvuftan örnek verilmesi gerekirse herşeyin bir olduğu sürekli söylenmektedir. İbni Sinan’ın dediği gibi hakikat “bir”dir. Ve Kur’an ı Kerim’de de gizlenerek anlatılmıştır. Ek bilgi olarak şunu söyleyebilirim Kur’an ı Kerim’in sırlarını çözebilmek için de “Leddün” ilminden yararlanmak gerekir diye öğrenmiş olduğum bir bilgi vardı.
Bana soracak olursanız kabala, günümüz Anadolusunda ki tasavvuf veya sufilik öğretisiyle aynı şeylerdir. İkiside kutsal metinleri çözmek ve içerdiği gizli ilimleri insanlığın yararına kullanmayı amaçlamaktadır. Günümüzde kabala popülerliği artmış bir ilimdir. Neredeyse her ülkede öğrenilebilsin diye siteler açılmış ve hakkında bir sürü kitaplar yazılmıştı, günümüz Türkiyesinde de her iki kaynaktan yararlanarak kabalayı daha iyi araştırma ve öğrenme şansına sahibiz.