İyi Bir Dijital Okuryazar Olmak

Man Silhouette Thinking Internet Communication Technology Dark Buttons Background. The main icon depicted in this 100% royalty free vector illustration is placed inside a black circle with a glowing bright green outline. It is surrounded by a group of smaller circles with technology, internet and media icons in each of the circles. The background is dark and has a green starburst glow effect. The icons are white in color.

İyi Bir Dijital Okuryazar Olmak

İyi bir dijital okuryazar olmak dijital dünyaya dahil olma yeteneğidir.

İnternet, akıllı cihazlar gibi dijital araçlar, sosyal medya gibi dijital kaynakların günümüzde hızlıca yaygınlaşması bunun beraberinde getirdiği sorumluluklarda oldukça önemlidir.

Bilgiye erişim ne kadar kolay olsa da doğru da olmalıdır. Dijital kaynakların yaygınlaşırken doğru ve etik bilgileri de sağlamak gereklidir.  

Dijital kaynakların sunduğu avantajlardan yararlanabilmek adına dijital okuryazarlık kullanım yeteneğine sahip olmak gereklidir. 

Bunlara örnek vermek gerekirse dijital okuryazarlığın doğru kullanımlarından biri olan  araştırma esnasında çeşitli kaynakları kullanarak bu kaynakları analiz etme, çıkarımları belirleme, anahtar kelimeler kullanarak sınıflandırmalar yapma, aramalar yaparken eğer araştırmanız akademik bir araştırmaysa akademik arama motorlarından, ‘google scholar’ gibi, arama yaparak bilgilere daha doğru erişim yapmış olursunuz. 

Eğer sizler de iyi bir dijital okuryazar olmak istiyorsanız diğer okuryazarlık becerilerine de sahip olmanız gereklidir. Bu becerileri şöyle sıralayabiliriz;

.Bilgi Okuryazarlığı

.Veri Okuryazarlığı

.Bilgisayar Okuryazarlığı

.Medya Okuryazarlığı

.Görsel Okuryazarlığı

.Teknoloji Okuryazarlığı

Yukardaki 6 okuryazarlığın tanımını sizlere yapmak isterim.

Bilgi Okuryazarlığı: Bilgiye ne zaman ihtiyaç duyulduğu fark etme, gerekli bilgileri bulma, problem çözme, değerlendirme, düzenleme ve kullanma yeteneğidir. 

Veri Okuryazarlığı: Verileri bilgi olarak okuma, anlama, oluşturma ve iletişim yeteneğidir.

Bilgisayar Okuryazarlığı: Bilgisayarın nerelerde kullanıldığı ve bilgisayarın günlük yaşamımızda ve toplumdaki etkileri hakkında bilgi sahibi olma yeteneğidir. 

Medya Okuryazarlığı: Medya okuryazarlığı dijital kitap, dergi, gazete, radyo gibi araçlara erişme, okuma, kullanma yeteneğidir. 

Görsel Okuryazarlığı: Görsel okuryazarlık fotoğraf, resim, grafik gibi görsel unsurları anlama ve kullanma becerisidir.

Teknoloji Okuryazarlığı: Teknoloji okuryazarlığı kişilerin bilgi ve iletişim teknolojilerini, hayatlarının farklı alanlarında ve başkalarıyla kurdukları iletişimde kullanması için sahip olunan yeteneğidir.

Peki sizin hangi dijital okuryazarlık becereniz gelişmiş ?

Ayşe Yücel
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Madalyonun İki Yüzü Sherlock Holmes – Patrick Melrose

Madalyonun İki Yüzü Sherlock Holmes – Patrick Melrose

Sonraki
Obeziteden İdeal Kiloya Yolculuğum

Obeziteden İdeal Kiloya Yolculuğum

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.