Ülkemizde işsizliğin iyice arttığı şu günlerde çalışma hayatı o kadar kötü görünüyor ki ”İşsiz olmak, çalışmaktan daha cazip görünüyor” diyen insanları çevremde duymaya başladım. Peki, herkesin iş sahibi olmak zorunda olduğu Türkiye’de neden insan çalışma hayatından bu kadar kaçma eğilimi içinde. İşte tüm gerçekleriyle çalışma hayatı!
Hafta sonları herkes için bir dinlenme zamanıdır aslında. Fakat Türkiye’de pek de öyle sayılmaz. Türkiye’de çalışanların %70 oranında hafta sonları da iş için telefonlarını cevaplıyor ya da maillerini kontrol ediyor. Yani anlayacağınız iş saatleriyle serbest zaman arasındaki çizgi ortadan kalkmış durumdayız. Yalnız bu sadece ülkemizde değil Avrupa’da da belli oranla böyle. Avrupa’da da bu oran %46 görünüyor.
Page Group adlı Uluslararası İşe Alım ve Danışmanlık şirketi geçtiğimiz yıllarda aralarında Türkiye’nin de olduğu toplamda 15 Avrupa ülkesinin 5 bin 200 çalışanla özel yaşamın ve özel yaşamın sınırlarını inceleyen Çalışan Hayatı Araştırması adlı bir çalışma yayınladı. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de iş saatleri dışında da %87 oranında sorumluluktan, %38 ise zorunluluktan işle ilgilenmeye devam ediyor.
Ayrıca Türkiye’de çalışma hayatının içinde olan insanların %54 oranındaki kişiler mesai saatleri içerisinde sosyal medyada takılmaya mesajlaşmaya devam ediyor. Geri kalan Avrupa ülkelerinde ise bu oran %26 görünmektedir. Mesai saatlerinde mesajlaşma ise Türkiye’de %82’leri geçmektedir.
İtibarsız Görülen İşler
Fakat Türkiye’de çalışma hayatının kötü yanları da bu değil. Türkiye’de kimselere yaptığın işi beğendirememe gibi bir sorun da söz konusu. Mevzubahis edilecek olan meslekler birilerinin ekmek kapısı, tek gelir kaynağı. Fakat Türkiye’de bu mesleklere devamlı burun kıvrılıyor.
Önerilen İçerik: İş Görüşmelerinde Sizi Terletecek 11 Soru ve Onlarla Başa Çıkmanın Yolları
Mesleki itibar kavramı, insanlar tarafından mesleklerin sosyal konumlarının değerlendirilmesi anlamına geliyor. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Öğretim Üyesi Yr.Doç.Dr. Lütfi Sunar’ın Türkiye’de Çalışma Yaşamı ve Mesleklerin İtibarı başlıklı araştırmaya göre Türkiye’deki meslekler itibarlarına göre sıralandı.
Araştırmaya göre; insanların bir işten beklentisinin iyi bir ücret, iş garantisi ve iş güvenliğinin yeterli olması olarak belirlendi. En az önem verilen ise işin ilginçliği ve beğenisi olarak dikkat çekti.
İşte araştırmaya göre Türkiye’de İtibarı En düşük Meslekler:
- Dansöz
- Astrolog/Falcı
- Sokak Satıcısı / Seyyar Satıcı
- Otopark Görevlisi
- Hamal
- Çamaşırcı
- Ayakkabı Boyacısı
- Bina-Büro Temizlikçisi
- Bulaşıkçı
- Evlerde Çalışan Temizlikçi
- Kasiyer
- Büro Elemanı/Ofisboy
- Bahçıvan
- Tabelacı
- Demirci
- Boyacı
- Daktilograf
- Balıkçı
- Sıvacı
- Pazarcı
Bir İşten Beklentiler
Bir işverenin çalışanından beklentileri olduğu gibi bir çalışanın da aynı şekilde bir işten beklentileri olması oldukça tabidir. Türkiye’de işsizliğin artmasıyla birlikte bu tarz beklentilere de insanlar artık girmemeye başladı. Fakat bir iş yerinde çalışanın istekleri karşılandığı takdirde işyeri de aynı oranda başarı elde edebilecektir.
İşte, totaljobs’ın yapmış olduğu anketteki sonuçlar:
- Maaş (%66)
- Kariyer gelişimi (%31)
- Yan haklar/faydalar (%29)
- Ofis kültürü (%26)
- Lokasyon (%26)
- Esnek çalışma saatleri (%24)
- İş/hayat dengesi (%23)
- İş tanımı (%21)
- İşveren markası (%15)
- Kurum içi eğitim (%14)
- İş güvenliği (%12)
- Fark yaratmak (%10)
- Etik değerler (%3)
Size ilginç gelecek bir bilgi ise şu: İşverenler bu ankete karşı oldukça olumlu tepkiler vermiş. Esnek çalışma saatleri ve part-time çalışma ile ilgili olarak %66-%74 oranları arasında olumlu geri dönüşler var. Fakat bu olumlu dönüşlerin sebebi ise pek olumlu değil. İşverenler esnek çalışma saatleri ve part-time çalışma uygulamasıyla birlikte maaş zamları, prim gibi uygulamalardan kısarak masrafsız iyileştirme sağlayacaklarını düşünüyorlar.
İşte görüyorsunuz sevgili Türk genci, durum bu şekilde maalesef. Temennim hepimizin huzurlu çalışabileceği işlere sahip olması yönündedir.
Önerilen İçerik: Bir İşsizin Sahip Olduğu En Kıymetli Hak: İşsizlik Maaşı Hakkında Bilmeniz Gerekenler