İş Yerinde Kılık Kıyafetin Önemi

İş yerimiz, müşterilerimiz ile çalışma arkadaşlarımıza kendimizi temsil ettiğimiz yerdir. Ben bir müşteri olarak bir yere gittiğimde ortama, duruma ve çalışanlara dikkat eder, incelerim. Bana bıraktığı ilk intibah çok önemlidir. Belki de oraya güvenmemin %50 sini oluşturur. Bir çalışanıyla muhatap olduğumda karşımdaki kişinin diksiyonu, muhatap şekli o şirketin/kurumun kalitesini göstermektedir. Eğer o işyeri çalışanlarına önem verip, eğitimleri sağlıyorsa çalışanları da eğitimli, bilgili ve düzgün olmaktadır. 

Bana göre her iş yerinde kılık kıyafet kuralı kesinlikle olmalıdır. Bazı şirketler kapalı kurumlardır. Dışarıyla ilgileri olmayabilir. Örneğin yazılım, bilişim, çağrı merkezi vb. gibi iş alanlarında çalışanların kıyafet kuralı olmayabilir. Ama aynı ofiste çalıştıkları iş arkadaşlarına karşın temiz ve düzgün giyimleri olmalıdır. Bazı sektörlerde de iş kıyafeti giyinmesi zorunludur. Doktorların beyaz önlük, Fabrikalarda iş tulumu vb. gibi.

Kurumsal şirketler ve müşteri ile iletişimli şirketlerde çalışanların kıyafet kuralı kesinlikle olmalıdır. Ben iş yerine tayt, yırtık kot, şort, tulum, eşofman tarzı kıyafetler, ütüsü bozuk pantolon, kırışık gömlek, kirli üstler, ter kokusu gidenleri anlamıyorum. Bana saygısızlık gibi geliyor. Her şirket işe aldıkları her kişiye kılık-kıyafet yönetmeliği vermeli ve buna uyulması gerektiğini çok iyi anlatmaları gerekmektedir. Büyük şirketler bunu “Personel Yönetmeliği” ile yapıyor. İşe yeni giren bir personel bu yönetmeliği okuyarak, tüm haklarını, giriş-çıkış saatini, yıllık izin, uyulması gereken kurallara kadar her şeyi öğreniyor ve uygulamak zorunda bırakılıyor. Bu da o şirketin kalitesini artmasına sebep oluyor. 

Örneğin özel bir üniversiteye bir iş için gitmiştim. Giderken burası özel bir üniversite, bilmem kaç lira bir öğrenciden alıyorlar, yerleşkeleri havalı bir yer acaba nasıl kişilerle muhatap olacağım diye düşünmüştüm. Ancak, oradan çıktıktan sonra fikrim tamamen değişmişti. Nedenini hemen açıklayayım; Evet binalar gerçekten havalı, değişik bir konsept, öğrenciler dolaşıyor çok güzel ama çalışanları görünce şaşırdım. Kurumsal giyineni de vardı, kot pantolon-tayt giyeni de. Takım kıyafet giyeni de ütüsü bozulmuş canvas pantolon giyeni de.  Anlayacağınız bir karışıklık vardı ortada. Kim çalışan kim öğrenci ayırt edilemiyordu. Kıyafet gerçekten çok önemli. Çünkü ilk karşınızdakinin dış görünüşüne bakıyorsunuz ve beyin otomatikman bir not verme eylemine giriyor. Buna algı deniliyor. İlk algı çok önemlidir. Tabi ki ortada seslenmeler, bağırarak konuşmalar vb olumsuzlukları da yazmıyorum, bu yazının konusu değil. 

Nerede çalışırsanız çalışın ama düzgün ve temiz giyinmek zorundasınız. Ne ter kokusuyla diğer arkadaşlarınızı rahatsız etmelisiniz. Ne de görüntü kirliliği yaratmalısınız. Herkes kendi kalitesini gösterir. Benden tavsiye nerede çalışırsanız çalışın dış görünümünüze özen gösterin. Bu size farklılık katacaktır. 

Mrs. M.
Subscribe
Bildir
2 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Turistik Doğu Ekspresi ve Kars Macerası
Sonraki
Umutsuz Yaz

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.