İş Yerinde Toksik İnsanlardan Kaçınmanın 10 Kolay Yolu

İş Yerinde Toksik İnsanlardan Kaçınmanın 10 Yolu

İş hayatınızda bencil, empati kurmayan, kendi dertlerini sürekli anlatıp sizin sorunlarınıza kulak vermeyen, devamlı kendi dedikleri olsun isteyen insanlar, enerjinizi ve zamanınızı sünger gibi emmeyi başarır. Bu tip kişilere “toksik insanlar” da denir. Ayrıca çevresindeki insanları sık sık eleştiri oklarına tutmayı seven bu tarz insanlar hayat kalitenizi düşürür. İşte bu nedenle iş yerinde toksik insanlardan kaçınmanın 10 yolunu sizin için derledik…

İş Yerinde Toksik İnsanlardan Kaçınmanın 10 Yolu

1. Kendinizi tanıyın

İlk  başta kendinizi tanımanız çok önemlidir. “Sınırlarım neler?” ve  “Ben kimim?” gibi sorular kendinizle yüzleşmenizi sapkayacaktır. Karşınızdaki kişinin tavırlarını sorgulamadan önce kesin çözümü bulmak için kendinize de yoğunlaşmalısınız. Neyle ve kiminle beslenirseniz ona dönüşürsünüz. Çevrenizde yakın iletişim ağınıza aldığınız kişiler bir süre sonra sizi etkiler. Bu insanlar, aşırı hırslı, kötü niyetli, bencil, egolu veya yalancı ise maalesef bu kötü özellikleri size de bulaştırabilirler. Bu nedenle benliğinizi iyi tanıyın ve onu toksik insanlardan koruyun.

2. Öz saygı ile para ilişkisini iyi kurun

İş ortamındaki toksik insanlar sizi parayla elinde tutmak ister. Bu şekilde istediklerini yaptırıp sizi dönüştürmeye başlarlar. Bu noktada her ne kadar maddi olarak zor durumda olursanız olun kendinize şunu demelisiniz: “Öz saygımı ve itibarımı kaybetmektense parasız kalırım daha iyi.”

3.  Kendinize acıyıp gizlenmeyin

Özgüvensiz olmayın. Toksik insanların hedefi özgüvensiz insanlardır. Yaptıkları eleştirilerin, egolarının sizde bir eksiklik olduğunu düşünmenize neden olmasın. Kendinize acıyıp iş yerinizde gizlenmeyin.

4. Kendinize gereksiz mesajlar üretip kafanızı yormayın

Karşınızdaki insanı demek istediğinin dışında derinlemesine incelemek “acaba bunu mu demek istedi?” gibi cümlelerle zamanınızı tüketmek toksik insanların sizi zehirlemesine izin verdiğiniz anlamına gelir. Negatif enerji ile dolarsınız. Bu nedenle özellikle iş yerinde toksik insanların hal ve hareketlerinden özel mesajlar çıkarıp kendinizi üzmeyin.

5. İş yerinde toksik insanların ürettiği dedikoduların mümkün olduğunca dışında yer alın

 Size diğer şahısların dedikodularını taşıyan insanlardan kaçının. Bu kuru gürültüler ya da diğer kişilerin “yeteneksizliklerini” durmadan anlatıp başınızın etini yiyen insanlar negatif enerjiyle dolmanıza neden olur.

6. Az insan bol doğa felsefesini uygulayın

Yakın arkadaşım dediğiniz kişilerin sayısı 5’i geçmesin. Özellikle ofiste hayatınızı zorlaştıran insanları onlar ne kadar isterlerse istesinler arkadaş kategorisine koymayın. Az ama öz ilişkiler kurun. Doğada daha fazla vakit geçirin (parkta dolaşmak, deniz kenarında yürüyüş yapmak, pikniğe gitmek, lamp yapmak gibi). Doğa ile vakit geçirdikçe iş hayatınızdaki toksik insanlara katlanmak zorunda kalmayacaksınız çünkü farkında olmadan onlara karşı mesafenizi koruduğunuzu fark edeceksiniz. Doğanın psikoloji üzerindeki iyileştirici gücünü göreceksiniz.

7. Uzun süredir tanımadığınız insanları özel alanınıza almayın

İş yerinde uzun süre vakit geçirmek o insanı yeterince tanıdığınız anlamına gelmez. Bu nedenle mahremiyet alanınıza onları direkt sokmayın. Zamanla daha iyi tanıdıkça, kademe kademe özel alanıza girmelerine izin verebilirsiniz.

8. “Hayır” demeyi öğrenin

Toksik insanların bir diğer özelikleri emredici komutlarıdır. Yanlış olan bir şeyi sırf onların katı ve ısrarcı tutumları nedeniyle kabul etmeyin. Hayır demeyi bildiğinizi görünce sizden uzaklaşacaklar ve böylece siz de rahat bir nefes alacaksınız.

9. Sizi yönetmelerine izin vermeyin

Özellikle iş yerindeki toksik insan tipindeki kişilerin en çok sevdiği şey birilerini yönetmektir. İş ortamında hiyerarşik olarak sizden üstün olmamalarına rağmen emir vermeye bayılırlar. Pek çok şeyi en iyi bildiklerini iddia ederler.  Onların sizi daha fazla yönetmesine müsaade etmemelisiniz. Bu durumdan rahatsız olduğunuzu kibar bir dille açıklamalısınız. Hala aynı şekilde davranıyorlarsa iş ortamındaki ilişkinizi minimum düzeye çekmelisiniz.  Hatta sadece iş hakkında onlarla muhatap olabilirsiniz.

10. Bağınızı koparmaktan korkmayın

Bazen en iyi arkadaşlıklar iş ortamında doğar. Her gün neredeyse ailenizden fazla gördüğünüz kişiyle farkında olmasanız bile duygusal bağ kurabilirsiniz. Ancak, duygusal bağ kurduğunuz bu kişi sizi incitmeye, yaşam kalitenizi düşürmeye başladıysa onu hayatınızdan çıkarmalısınız. İlk başlarda bu durum kendinizi kötü hissetmenize neden olabilir. Ancak, kötü bir arkadaşlık ilişkisi gelecekte sizi daha fazla mutsuz eder.

Pelin Aykın
26 Şubat 1996’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik mezunu. 2 yıl bir gazetede çalıştı. Yazmayı, okumayı, seyahat etmeyi ve farklı renkleri tanımayı sever. En önemli özelliği ise Rock’n Roll aşığı olması.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Instagram Gurmeleri: İçten Pazarlıklı, Dıştan Minnoş
Sonraki
Kitaplar ve Dijitalleşme!

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.