İş Mülakatında Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Kaynak belirtilmedi

 

Merhabalar.Bugün bir iş mülakatında dikkat edilmesi gereken şeylerden bahsedeceğim.Bir yazılım mühendisi olarak oldukça sık mülakata giren biriyim.Kiminde teknik mülakata kadar ilerledim.Kiminde ise daha ilk tanışma mülakatında eledim.Her mülakat sonrasında ise kendimi eleştirmeye dikkat ettim.Bugün kendi adıma aldığım notları sizinle de paylaşmak istiyorum.Tabi işin en başından başlayacağız.

İş arama süreci

Öncelikle bir iş arama sürecinde olduğunuzu farzedelim.Bildiğiniz üzere iş bulmak için oldukça farklı platformlar mevcut.Bunlardan oldukça sık kullanılanları LinkedIn ve Kariyer.net.

1- Öncelikle iş başvurusunda bulunmadan önce kendinizi iyi değerlendirmelisiniz.Eğer yeni mezunsanız bir kağıt alın ve kendinizi hangi alanlarda geliştirmek istediğinizi yazın fakat bu alanlarda gerçekten projeniz olmalı ve bilgi sahibi olmalısınız.

2- Yeni mezunsanız dikkat etmeniz gereken ilanlar “Yetiştirilmek üzere” ile başlayan ilanlar olacaktır.4 yıl deneyim arayan firmalara başvurduğunuzda zaten otomatik olarak elenirsiniz

3- İlanda istenilen özellikleri iyi değerlendirmelisiniz. Acaba bu alan yaptığım projelere uygun mu?   veya  “Başvurmam durumunda CV’im ile eşleşen bir pozisyon mu?  Bu soruları kendinize sorun.

Örnek bir ilan :

Firmamızın gelişen yapısı içerisinde yazılım projelerine destek verebilecek ve geliştirme yapabilecek üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı veya İlgili Bölümlerinden Mezun;
Asp.Net, C#, .Net Core, MVC ile web tabanlı kod geliştirebilen,

MSSQL veya Oracle veritabanına hakim,

PLSQL, T-SQL, Stored Procedure ve Function konusunda tecrübeli 

Web (HTML5, Css) Arayüzü Tasarımı ve JavaScript, Jquery konusunda deneyimli

En az 3 senelik iş tecrübesine sahip
Erkek Adaylar İçin Askerlik Görevini Tamamlamış veya en az 3 yıl tecilli

“Yazılım Geliştirme Uzman Yardımcısı ” arıyoruz.

 

Geri Dönüş Süreci

Artık iş başvurusunda bulundunuz ve olumlu sonuçlandı.Muhtemelen önce sizi telefonla arayacaklardır.Bu akış bazı firmalar için değişken olabilir.Mesela beni ilk telefonla arayıp bir ücret bilgisi istemişler ardından uygunsa ikinci kez arayıp bir mülakat saati talep etmişlerdi.Bazı büyük firmalar ise ücret bilgisini en son isteyebiliyor.Bu sebeple sizi arar aramaz bir mülakat tarihi verebiliyorlar fakat kesin olan şey sizi aradıklarında mutlaka öğrendikleriniz hakkında kısa bilgi istemek.

Bu aşamada genellikle sordukları sorular ; 

  • Neden iş değiştirmek istiyorsunuz? 
  • Kendinizden kısaca bahseder misiniz?
  • Öğrendiğiniz teknolojilerden bahsedebilir misiniz?
  • Talep ettiğiniz ücret/maaş beklentiniz nedir?

olabiliyor.

 

Burda yapmanız gereken çok detaya girmeden bilgi vermek olacaktır.Örneği yine kendimden vereyim. 

Test otomasyonu yazmak için Javayı kullanıyorum bunun yanında Selenium frameworkünü kullanıyorum.Raporlama için Allure Report gerektiğinde kullandığım oldu.

Bu şekilde kısaca yaptığınız işten bahsedebilirsiniz.Zaten ilerde teknik mülakat gerektirecek bir iş dalına başvurduysanız sizden ayrıntı isteyeceklerdir.

Verdiğiniz kısa bilgilerden sonra bilgileriniz gerekli ekibe iletilecektir.Eğer uygun bir adaysanız artık mülakat tarihini seçme zamanı gelmiştir demektir.

Yüz yüze veya Online görüntülü Mülakat Öncesi hazırlıklar 

 

 

Mülakat için çıkmış sorulara bakın desem garipsenir miyim bilmem ama ben bunun için bayağı çalışmıştım.Örnek sorular bazen hayat kurtarabiliyor.Çünkü mülakat esnasından heyecan yapma durumu oldukça olağan.Elinize bir kalem ve kağıt alın ve mülakat deneyimi yaşayan insanların yazdıkları yazıları okuyup ufak notlar alın.Ben mülakat deneyimlerimde şu sorular ile bizzat karşılaştım.

  • İş hayatınızdan bize bahsedebilir misiniz?
  • Neden A firmasına başvurdunuz?
  • İş yerinizde birisiyle problem yaşadınız mı? Yaşadıysanız bunu nasıl çözdünüz?
  • İşinizle ilgili takip ettiğiniz kaynaklar neler?
  • Yurtdışından hiç iş teklifi aldınız mı?
  • Paralelde görüştüğünüz başka bir firma var mı?

Benim denk geldiğim sorular hatırladığım kadarıyla bunlardı.

Mülakattan önce bu tip sorulara kendi kendinize cevaplar verin.Yanınızda bir not kağıdı bulunsun.Anahtar kelimelerinizi buraya yazın.Arada burdan da destek alabilirsiniz mülakatta. 

Yanınızda bir şişe su olsun.Heyecan yaşama durumunda bana oldukça faydası olmuştu.Ayrıca başvurduğunuz firma hakkında bilgi sahibi olun.Sitesine gidip tarihinine ve hatta reklamlarına bakın.Bir mülakat esnasında şöyle bir soruya denk gelmiştim.

Reklamlarımızı izlemiş miydin?

İnternet bağlantınızı kontrol edin.Kamera ve mikrofonunuz mutlaka hazır halde bulunsun ve mümkünse oda da sizden başka kimse bulunmasın.Neden mi? 😀 

 

 

 

 

Eğer mülakat Yüz yüze ise ;

Hiç yüz yüze mülakata gitmedim fakat giden birkaç arkadaştan tüyolar almıştım.Online mülakatlarda giyim çok önemli olmasa da yüz yüze mülakatlar çok da öyle değil.Resmi giyinmeniz karşıdaki kişi adına size farklı bakmalarını sağlayacaktır.Bu işe değer verdiğinizi gösterebilir.Yanınızda gerekli evraklarla gidin.Yanınızda bir CV kopyası mutlaka olsun.

 

Mülakat esnasında bunları yapmayın/yapmayın

 

Yapmayın ;

  • Gereksiz samimiyet sizi ciddiyetsiz gösterebilir 
  • Mülakat boyunca somurtmayın
  • Saçınızla oynamayın ve sandalyenizde sallanmayın
  • Kendinizi tanıtırken özgüvensiz göstermeyin. “İngilizceyi asla öğrenemiyorum , şu konuda iyi değilim” gibi.”Yapamıyorum” kelimesini lügatinzden çıkarın. “İngilizce öğrenme aşamasındayım.Kendimi dil konusunda geliştirmeye çalışıyorum” daha doğru.
  • Birileri sizinle konuşurken sözünü kesmeyin.

Yapın ;

  • Size zaman ayırdıkları için teşekkür etmeyi unutmayın
  • Meraklı olduğunuzu gösterin.Yeni bir mesleki derim duyduysanız mutlaka not alın.Size artı sağlayacaktır.
  • Bilmediğiniz şeye mutlaka bilmiyorum diyin.Her şeyi bilmek zorunda değilsiniz.
  • Şirket hakkında merak ettiklerinizi sorun.Bu size artı sağlayacaktır.

 

BONUS :  Her zaman başarılı olunacak diye bir kaide yok.Olumsuz bir dönüş aldıysanız mutlaka feedback alın ve eksiğinizi düzeltin.Unutmayın her mülakat bir deneyimdir 🙂

 

Zeynep TURHAN
Ben varken ölüm yok , Ölüm varken ben yokum
Önceki
Semerkant – Amin Maalouf
Sonraki
Güvenme Kimseye Asla

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.