İnternetin Bir Başka Yüzü; Dark Web (profesyonel tanım)

İnternet. Bugün neredeyse herkesin hayatında önemli bir yer edinmiş genel anlamda karmaşık ağ bütününün genel adıdır.

Peki onu kullananlar onun hakkında ne biliyor olabilir? Temel kanı, internetin içinde normal bir insanın hafızasına sığmayacak kadar büyük bir bilgi var.

O halde normal kullanıcı alabildiği kadar bilgiyi alıyorsa, işini halledip o bilgisayarın başından kalkıyorsa yazının başlığındaki “dark net” (deep web) onun için önemli midir? bizce değil. Webin derini şu aralar yeni bilgisayar kullanan kişiler için oldukça merak edilen bir yer.

1. Çoğu kişiye göre ise Deep Web bir şehir efsanesi, “kötülüklerin olduğu yer” olarak lanse edilir.

Biraz teknoloji içerikli makaleler okuyan kimseler varsa bu dünyaya yön veren kişileri, Ross Ulbricht, Julian Assange, Edward Snowden gibi isimleri mutlaka duymuş, okumuştur. Bir de ergen kandırmacasını.

Kısaca bu madelerin ve kişilerin özellikleri şunlardır:

  • Deep web (herkesin bildiği adıyla) bir ergen kandırmacasıdır. Henüz yaşı kemale ermemiş gençler bu tip ortamlara girmek için can atarlar ancak uygun linkleri bulamadıkları için çaresizce Facebook profillerinde “kahrolsun PKK!” paylaşımları yapmaya devam ederler.
  • Ross Ulbricht: Sanal ipek yolu (silkroad)’nun yaratıcısı olduğu gerekçesiyle şu an ömür boyu hapse mahkum edildi.
  • Julian Assange: Dünyaca ünlenen WikiLeaks sitesinin sahibi.
  • Edward Snowden: Amerikan İstihbarat Birimi (NSA)’den bilgi ve belge sızdırmakla suçlanıyor.

Kullanıcılar olarak bizim gördüğümüz web’in bu kadarlık bir kısmıysa orada bahsedilen büyüklük birimi tam olarak ne olabilir?

İşte değineceğimiz konu tam olarak bu. Kendi deneyimlerimiz de dahil bir çok örnek ile uzun bir yazı bizi bekliyor olacak.

2. Deep Web Nedir?

Kişisel sunucular kullanarak herkesin erişimine açık olmayan özel ağlarda barınan sitelerin olduğu, bildiğiniz internetten farklı bir alandır.

Google’ın görsel arama sayfasında Deep Web diye bir arama yaptığınızda muhtemelen göreceğiniz fotoğraf Ice Berg buzulu olacaktır.

Oradaki webi en iyi bu fotoğraf ile şemalandırıyor uzmanlar. Bu ölçümleme 960.000 dark net kullanıcısı olduğu için yapılıyor.

Normal interneti 2-3 milyar insan kullanabilirken, deep web tarafında bu rakam 1 milyon civarında seyrediyor.

Beyaz görünen yer bizim gezindiğimiz bölge, suyun içindeki yer derin web. Peki bu kadar insan beyaz bölümde geziyorken orada neler olabilir ki? Gerçekten merak uyandırıcı öyle değil mi?

Her şeyi bulmamıza yardım eden Google, Yahoo, Yandex, Bing gibi arama motorları tarafından bu siteler neden indexlenmiyor? Neden hızları ile nam salmış Google Chrome, Firefox, Opera gibi tarayıcılar bu siteleri açamıyor?

3. Arama motorlarının sınırlarının bittiği yer.

Dark nette gezinmek için özel modifiye edilmiş tarayıcılara, işletim sistemlerine, bağlantı teknolojilerine ihtiyacınız var.

Deep web ile ilgili bilinen webde arama yapmaya başladığınızda karşınıza çıkacak ilk done, Tor Browser olacaktır. Bu tarayıcı ile Tor ağına kurulan bağlantı sayesinde p2p (Peer-to-peer) yani, İki veya daha fazla istemci arasında veri paylaşmayı mümkün kılan bir ağ iletişiminin içine giriyorsunuz.

Tor Browser kullanarak bir anlamda güvenliğinizi hiçe sayıyorsunuz ancak gündelik hayatınızda bu tarayıcı kullanınca, özel servisler, hack unsuru içeren öğeler tarafından takip edilme olasılığını bir nebze de olsa ortadan kaldırabiliyorsunuz.

Deep web’e Google, Yahoo, Bing ya da diğer arama motorları ile giriş yapılamaz. Bu dünyada boy gösteren tüm siteler, arama motorları tarafından indekslenmediği için -yani arama sonuçlarında gösterilmediği için- o kapsamda yer alır.

İndekslenmemelerinin sebebi ise, kullanıcı güvenliğinin olmaması, suç kapsamına giren içerikler vb şeklinde sıralanabilir.

4. Erişilebilir web’in arkasında bir dünya.

Normal ile derin web hakkında karşılaştırma rakamları vermek çok saçma olacaktır. Örneğin, “normal web sadece %10’u iken, deep web’de bu rakam %90 civarındadır.” tanımı gibi.

Evvela oralara ulaşmak mümkün olsa bile iletişim için çok ama çok iyi İngilizce biliyor olmanız gerekiyor. Aksi halde sadece, açılmayan sitelere ve bilgisizce dolaştıktan sonra aman bu da neymiş be diyerek kapattığınızla kalırsınız.

Oralara girdiğinizde birkaç terim ve bu terimlerin anlamlarını bilmeniz gerekecek.

Forumlarda da, bloglarda da faydalı görünen linklere tıklamak gibi bir alışkanlığınız varsa bu alışkanlığı orada devre dışı bırakmanız gerekecek. Aksi halde derin yerlerde gerçekten hacker olan kişiler ve bu kişiler tarafından hazırlanmış tor ağını bile alt edebilen virüsler bulunabilir.

angora_7
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Yaşadığımız Hayat Ya Da Yaşayamadığımız Hayatın İnişleri Çıkışları…

Yaşadığımız Hayat Ya Da Yaşayamadığımız Hayatın İnişleri Çıkışları…

Sonraki
Yüklerinizden Kurtulun!

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.