Dijital okuryazarlık 2. hafta ders notları
Öncelikle internet nedir?İnternetin kullanım amaçları nelerdir? şimdi bunlara bakalım
- İnternet nedir?
Bilgisayarların birbirleriyle bağlanması ve protokol kapsamında birbirleriyle haberleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Bilgisayar aracılığıyla ortak ağ tarafından paylaşılmasıdır.
İnternet bizim yaşamımız için artık olmazsa olmazımız oldu.İnternetsiz bir hayat düşünmek bile istemiyoruz artık.Çünkü akla gelebilecek tüm işlerimizi artık internet üzerinde halledebiliyoruz.Dijital bir dünyada yaşıyoruz ve internet sayesinde bu dünyaya ayak uydurabiliyoruz.İnterneti birçok yerde kullanıyoruz ve kullanacağız da şimdi de internetin kullanım amaçlarına bakalım.
- İnterneti kullanım amaçları
İnternet hayatımızı kolaylaştırdığı gibi yenilikleri de beraber getirmektedir.Bize birçok alanda yardımcı olur bu sayede hem zamandan tasarruf ederiz hem de iş yükümüzü hafifletmiş oluruz.Şimdi kullanım amaçlarına bir göz atalım.
Alışveriş:Online alışveriş adı altında oturduğumuz yerden istediğimizi satın alabiliriz.Bunlarda birkaçı trendyol,hepsiburada.com,n11.com siteleri üzerinden online satın alabiliriz.
Eğitim: İnternet eğitim alanında birçok kolaylık sağlamaktadır ve avantajları çok fazladır.Etkili ve kalıcı öğrenmek için destek sağlar ve internetin kullanıldığı birçok uygulama vardır. Eğitim ortamında kullanılmaya başlanan internet,özellikle uzaktan eğitim için harika bir araç ve ortamdır. Günümüzde uzaktan eğitimde en verimli olan teknoloji, çift yönlü olması, daha ucuz olması, esnek bir yapıya sahip olması gibi özelliklerinden dolayı internet’tir demek doğru olur. İnternet üzerinden verilen eğitim zamandan ve mekandan bağımsız eğitimdir.Covid 19 virüsü sebebiyle hepimiz evdeyiz ve dolayısıyla eğitimi de evin içinde görmekteyiz.Uzaktan eğitime geçmiş durumundayız ve bu durumda interneti çok fazla kullanmaktayız.
Parasal işler:İnternet sayesinde telefonumuzdaki uygulamalardan bankaya gitmeden tek tıkla parayı havale edebiliyoruz,karşı taraftan para transferi olabiliyor.
Resmi işler:E-devlet üzerinden birçok resmi işlerimizi yapabilmekteyiz.
Eğlence amaçlı:Eğlence içerisinde twitter, instagram ve youtube yer almaktadır.İnternet sayesinde bu eğlence platformlarında paylaşım yapabiliyoruz ve eğlenceli videolar izleyebiliyoruz.
İçerik üretmek:Kaliteli ve güzel içerik üretmek için interneti kullanmaktayız.
Wifi nedir?
Hemen her ortamda ihtiyaç duymaktayız.Kablosuz bağlantı alanıdır bu alanda bulunan tablet, telefon, akıllı saat, ses oynatıcıları, televizyon, oyun konsolu ve benzeri cihazlarla internete kablosuz erişebilirsiniz.
GSM teknolojisinin zaman içerisindeki gelişmesi 1G 2G 3G 4G olarak isimlendirilmektedir. Burada G generation (nesil) anlamına gelemktedir.Her bir Generation bir öncekine göre çok daha farklı yenilikler sunmaktadır. Her nesil bir öncekine göre kat be kat hızlanmakta yeni uygulamalara fırsat vermektedir.
2G:Sesin karşıya iletilmesini sağlar ve cep telefonunun alt yapısını oluşturur.
3G -4G: Çekim gücü çok fazla ve hızlıdır.3G teknolojisiyle birlikte akıllı telefonlar kullanılmaya başlanılmış ses data görüntü transferi mümkün olmuştur.
4 G değişik teknolojiler arasında sorunsuz geçiş yapabilme, mobil multimedya izleyebilme, geniş kapsama alanında az enerji tüketimi ile yüksek kaliteli bağlantı sağlama özelliklerine sahiptir.
Bu özellikleriyle kesintisiz ve HD video transferi, HD görüntülü konuşma, HD ve 3D oyun uygulamaları çalıştırmak ve çok yüksek hızda dosya transferi yapmak mümkündür.
5G: 5G ye geçtiğimizde bilgisayarlardan veri gönderdiğimizde karşıya çok hızlı tepki verir.Yakın bir zamanda kullanılmaya başlanacağı söylenmektedir ve birçok avantajla birlikte gelmektedir.
Bulut teknolojisi:Çok hızlı gelişecek olan bulut teknolojisi oluşmaktadır.Google drive, Icloud’un yani sahip olduğumuz dijital içeriklerin telefonumuzda var olmayan bir yerde depolanır.
5G+Bulut teknolojisi bir arada kullanıldığında doktor uzaktaki bir hastasını ameliyat edeebilecektir.Çin’de çalışmlar yapılmıştır ve çalışmalara hala devam edilmektedir.
Arama motorları:Arama motorlarını doğru bir şekilde kullandığımız sürece bize çok iyi sonuçlar vermektedir.Bulmak istediğimiz kelimeleri tırnak içerisinde yazarız.Kelimenin başına + koyunca kelime aramanın içinde geçsin diyoruz.Başına – koyunca bu kelimeyi aramadan çıkarmış oluyoruz.
arama motorlarına örnek olarak google ve yandex verilebilir.
E-posta:İnternet üzerinden gönderilen elektronik mektuptur. Eskiden daha yaygın olarak kullanılan klasik mektuplara benzer. Fotoğraf, müzik, video ve bir çok dosya ek olarak gönderilebilir. Çok hızlı bir iletişim aracıdır. Her gün milyarlarca e-posta gönderilmektedir.
E-posta nasıl gönderilir?
to:Kime:Araya ,; koyarak birden fazla kişiye gönderebiliriz.
from:Kimden:Mail’in bize kimden geldiğini gösterir.
cc:Karbon kapıya :To kısmına mesaj yollayacağımız kişinin adını yazıyoruz ve bu yazıyı kimin görmesini istiyorsak cc bölümüne onun adını yazıyoruz.
bcc:Gizli kapıya:To kısmına Rektör yazdık diyelim.Teşekkür mesajı atıyoruz diyelim.Bu mesajı X kişisinin görmesini istiyoruz diyelim ama rektörün bunu anlamamasını da istediğimizde bcc’yi kullanıyoruz.
subject:Konu:Konu kısmına kısa bir şey yazılır.
Eğer gönderdiğiniz kişi saygı duyduğunuz biriyse saygılarımla diyerek bitirebilirsiniz.Biraz daha samimi ise sevgilerle diyerek bitirebilirsiniz.Mutlaka altına ad-soyad yazmayı unutmayın.