İnternet; kablolar vasıtası ile depolanan verilerin bir ortak ağ üzerinden paylaşılmasıdır. Bizim genelde gördüğümüz internet aslında bir ara yüzdür. Genellikle internetin kullanım amaçlarına bakacak olursak bizler interneti;
1. Alışveriş
2. Eğitim
3. Personel işler
4. Resmi işler
5. Eğlence amaçlı
6. İçerik üretme olmak üzere altı madde de kullanmaktayız.
İnternetle ilişkili diğer kavramlara baktığımızda gittiğimiz her yerde arayışına düştüğümüz Wi-fi karşımıza çıkar. 3G, 4G ve 4.5G hepimizin bildiği ve telefonlarımızda yazan kavramlardır. Peki G ne anlama geliyor? Buradaki G “Generation” yani nesil’i temsil etmektedir. 1G ve 2G de vardı ancak onlar çok popüler değildi. 2G teknolojisi telefonların kullanılmasında bulunan alt yapıdır. Bu teknoloji sesin karşıya aktarılmasını ve bize gelmesini sağlamaktadır.
Günümüzde ise 5G teknolojisi için ülkeler hazırlanıyor ve çalışmalar yürütüyor. 5G ile yeni bir ağ “Bulut teknolojisi” ortaya çıkıyor. Bulut teknolojisi nedir? Bulut teknolojisi sahip olduğu dijital içeriklerin telefonda var olmayan bir yerde depolanması anlamına gelmektedir. Aynı zaman da bu teknoloji nesnelerin birbirleriyle iletişime geçmesine olanak sağlıyor. Bu teknoloji sayesinde artık doktorlar farklı kıtalarda olsalar da uzaktan ameliyat yapabilecek duruma gelecekler.
Arama motorları stratejileri
Çoğunluğumuz arama motorlarını etkin bir şekilde kullansak da etkili bir şekilde kullanamıyoruz çünkü doğru kullanmayı bilmiyoruz. Örneğin pandemi süresinde düşen ev kiraları nedeniyle İstanbul da kiralık daire ararken doğru bir arama yapabilmek için “kiralık daire” +Beşiktaş-3+1şeklinde arama motoruna aratırsak karşımıza çıkan sonuçlar bize şunu söyler ” İstanbul Beşiktaş ta kiralık daireleri ara ama 3+1 olmasın” dediğini çoğumuz bilmiyoruz. Aslında zamanda da tasarruf sağlamış oluyoruz.
E-posta Nedir? Nasıl e-posta yazılır?
İnsanların ticari ve kişisel alanda, kişi veya kurumlar arasında metin veya görsel içerikleri de içinde barındırarak mesajlaşmalarını sağlayan sistemdir. Kullanım alanı bu kadar yaygın olmasına rağmen en fazla yanlış yapılan konulardan birinin de e-posta almak ve göndermek olması da şaşırtıcı bir durum. E-posta kullanırken dikkat etmemiz gereken adımlar şunlardır;
To: mailin kime gideceği anlamına gelmektedir. Birden fazla kişiye gidecek ise virgül yada noktalı virgül ile belirtmemiz yeterli olacaktır.
From: mailin kimden geldiğini göstermektedir.
Cc: maili gönderdiğimiz kişiden başka birinin daha görmesini istiyorsak o kişiyi ekleriz. Mailin içeriğini, kimlerin olduğunu bu kişi görür. Mailin bir kopyası da o kişiye gider işte bu durum karbon kopya olarak adlandırılmaktadır.
Bcc: gizli kopya demektir. Yani, maili atacağım kişinin kopyasını görmesini istemiyorsam o kişiyi Bcc bölümüne eklerim.
Subject: konu demektir. Mailde neyden bahsettiğinizi özetleyen 3-4 cümle şeklinde yazılmalıdır.
İçerik: asıl konu kısmıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur; büyük harf kullanıma dikkat etmek gerekir. İnternet aleminde büyük harf “bağırmak” olarak adlandırılır. Bir hitap ile içeriğe başlamak gerekir örneğin; “Sayın” “merhaba” gibi kelimleler tercih edilmelidir. Bizden üst konumda birine mail yazacaksak mutlaka “Sayın Hocam” şeklinde hitap etmemiz gerekir. İçeriği bitirirken de temenni ve arz ederim gibi tabirler de kullanılmalıdır. En son da bir saygı ifadesi ile örneğin “Saygılarımla” “Sevgilerimle” şeklinde içerik tamamlanmalıdır.