İLGİNÇ YASAKLARIYLA "KUZEY KORE"

Uzun bir aradan sonra  uzak Doğunun en gizemli ülkesini sizler için derledim ..🙏🙏

Kuzey Kore;

Coğrafi konumu;

Kuzeyinde Rusya ve Çin, güneyinde  Güney Kore , doğusunda Japon Denizi ve batısında Sarı Deniz ile çevrilidir. 

Başkenti ve ayrıca en büyük şehri ,  Pyongyang’dır. 

Kore Demokratik Halk  Cumhuriyeti , 9 Eylül  1948 ‘de kuruldu .1910-1945 yılları arasında yaşanan Japon işgalinin (Kore Kurtuluş Günü) ve II.Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından Kore Yarımadası’nın kuzeyi Sovyetler Birliği’nin güneyi ise Amerika Birleşik Devletleri’nin denetimine girdi ve 38.Kuzey Paraleli’nde ayrılan iki toprak parçasının birleşmesi konusunda anlaşma sağlanamadı. 1948’de Sovyetlerin denetimindeki bölgede sosyalist bir rejim kuruldu. Ancak bu gelişmeler üzerine ABD’nin Güney Kore’ye çıkarma yapması savaş tehlikesi yarattı. 1950 yılında Kore Savaşı başladı. Kuzey Kore Sovyetler Birliği ve Çin’den destek alırken, Güney Kore Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve diğer bazı NATO devletlerinden silah ve para desteği aldı. 1 milyon 300 bin kişinin ölümüne sebep olan savaş 1953 yılında sona erdi.

Ve böylelikle de ülke kuzey ve güney olarak iki kısma  ayrıldı.

Nüfus; 

2019 verilerine göre Kuzey Kore’nin yaklaşık nüfusu ; 25,67 milyon  

Etnik açıdan homojen bir yapıya sahiptir . Nüfusun 99,8 ‘i Koreli geri kalan kısım ise ; Çinli , Vietnamlı ,japon ve Avrupalılar  oluşturur.

Din;

DİL;

 Resmi dili korece ,ülkeler ayrıldığı için dil iki farklı lehçeye ayrılmıştır.Seul ve Pyongyang lehçeleridir .Kuzey Kore’de Pyongyang lehçesi kullanılır .

Günümüzde  Kuzey Kore ,Güney Kore’nin aksine çok daha  farklı bir şekilde yönetilir .

Kuzey kore’nin yasakları;

  • Ülkedeki televizyon ve radyo  kanalları devlet   kontrolü  dışında hiçbir  frekansı yayımlanmıyacak    şekilde üretiliyor ve yapılan programlar da bir parti bülteni  şeklinde yapılıyor. Hatta Güney Kore kanallarını ya da yabancı kanalları izleyen insanları idam ettikleri de var.
  • Halkının %70’inin ateist olduğu Kuzey Kore’de sayıca çok olmasa da Protestanlık mezhebinden Hristiyanlar da var. Güney Kore’de hızla yayılan Hristiyanlığa karşın Kuzey Kore bu konudaki katı ve olumsuz tutumuyla dünyadaki Hristiyanların en fazla baskı gördüğü ülkeler sıralamasında ilk sırada yer almakta.
  • Kuzey Kore’de. Devlet, kadınlar için 18, erkekler içinse 10 farklı saç modeli belirlemiş. Düşününce kadınlar çok daha şanslı bu konuda 🙂
  • Kuzey Kore’de önemli bir pozisyonda değilseniz ,ülke dışına çıkmanız yasak .Ülkede neredeyse kimsenin pasaportu yok ve ülkeye turistlerin girişi de yasak  ,girseniz bile ilk önce ülkeden izin almalı ve geçerli bir sebep sunmanız gerekir ,girseniz bile otelde devletin yönlendirdiği kişilerle hareket etmek zorundasınızdır:(
  • Ülkede herkes internet kullanamıyor sadece devlet adamları ve başkanlar kullanabiliyor .Bunu. Sebebi ise diğer ülkelerde olan kötü şeyleri görüp halkın onlara karşı olumsuz bir tavır içine girmesi (bence oldukça mantıklı bir sebep!)
  • Ülkede   dar kot pantolon  giyilmesi yasak  Nedeni ise Avrupalılara benzeme düşüncesi bu yüzden herkes aynı tonlarda giyerler.
  • Ülkeye belirli bir saatten sonra da elektrik verilmiyor.
  • Kuzey Kore’de ithal sigara içmek yasak ,hatta insanlar sigara içmesin diye sigara fiyatları da oldukça zamlı.
  • Ülkede neredeyse hiç kimsenin özel arabası yok ,sadece Pyongyang’da çok az var ve diğer şehirlerde de  devlet araçları ve tanklar var.
  • Ülkenin sokaklarında sadece devlet afişleri ve  posterleri var onun dışında ,hiç bir reklam afişi bulunmamaktadır .
  • .Sırf ülke başkanını yüceltmek için müziklere ve şarkıları ona göre yazıp  ,söylemeleri isteniyor.
  •    Güney Kore renkli danslarıyla ve kıyafetleriyle ve dünyaca tanınan bir kitleye sahipken ,aynı ırktan  ,atalardan  gelmelerine rağmen  çok farklı bir hayat sürmektedirler:(
  • Her şeye rağmen  başka bir ülkeye bağlı kalmadan da  varlığını sürdüren bir ülke kuzey Kore ,umarım  bu katı kurallar değişir !
...emineakgun...
Okumak ve araştırmak...Sınırsız :)
Subscribe
Bildir
2 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
İşsizliğe Bir Bakış
Sonraki
Film İnceleme Serisi – OSAMA

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.