İkinci El Gitar Alınır mı?
Herkese merhaba,
Bu haftaki yazımın konusu başlıkta da belirttiğim gibi, “ikinci el gitar almak”. Bu konuyu seçmemin sebebi, ülkemizde dolar kurunun yükselişte olması. Bildiğiniz gibi gitarlar da dolar kuru üzerinden satılıyor. Eskiden mağazadan bir markanın orta seviye gitarlarını alabileceğimiz paraya, şimdi ancak başlangıç seviyesi modellerini alabiliyoruz. Bu durumda da “ikinci el” seçeneği daha makul gözüküyor.
Bu yazıda anlatacaklarımın büyük çoğunluğu daha önce okuduğum yazılardan, benim ve çevremdekilerin başına gelen olaylardan kazanılmış tecrübelerden oluşuyor. Elektro, bas, klasik, akustik vs. diyerek ayırmadım, çünkü bu yazı az çok hepsini ilgilendiriyor. Tek dileğim bu yazıyı okuyana biraz da olsa yardımcı olabilmek, çünkü gitar almak bir evlilik yapmak gibidir. 🙂
Satıcıyı Tanımak
Şimdi, başlamadan önce önemli konulardan birine değineyim. İkinci el piyasası (sadece gitar için düşünmeyin) aslında içinde birçok kirli numarayı barındıran bir pazar alanıdır, fakat bu pazar alanının enstrüman kısmı, biraz daha temizdir. Bunun nedeni müzikle ilgilenen insanların çoğu 3-5 fazla kazanmak için, insanları dolandıracak kişiler değillerdir. Bu yüzden “ikici el gitar” lafından çok da korkmanıza gerek yok .
Ancak, karşınızdaki kişiyi mutlaka tanıyın. İnsan sarrafı olun demiyorum, ama en azından gitarı satma sebebini falan öğrenin. Zaten konuşma tarzı, anlattığı hikayelerdeki tutarsızlıklar kendini ele verecektir. Böylece ”Ak mı, Kara mı?” olduğu ortaya çıkar.
Replika
Tahminimce bu kelime size yabancı değildir. Son yıllarda, kendi aramızda “çakma” diye tabir ettiğimiz, çeşitli markaların taklitlerine deniyor ve yine son zamanlarda o kadar kalitelilerini üretiyorlar ki, eskiden 30 metre uzaktan taklit olup olmadığını anladığımız gitarları, şimdi ancak elimize alıp baktığımızda anlayabiliyoruz.
Peki, taklit olup olmadığını nasıl anlarız ?
Mutlaka boyasına, logosuna, burgularına, köprüsüne ve buraya yazıp listeyi uzatmak istemediğim birçok detayını dikkatlice inceleyin. Buraya bir örnek fotoğraf bırakıyorum.
Bu linkteki abimiz de bizlere sahte ve orijinalini, çok güzel tanıtmış. http://www.youtube.com/watch?v=t4QdOJ1B_kI&t=483s
Şunu da söylemekte fayda var. Tabii ki, replika gitarlarda maliyetten dolayı kalitesiz parçalar kullanılıyor. Bu yüzden ses kalitesi, kendini kolaylıkla ele veriyor. Eğer kulağınıza güvenmiyorsanız bile, şüphelendiğiniz gitarı, gitardan anlayan biriyle incelemenizde fayda var.
Bir de bunları satanlar, şu iki yalanı çok sever:
- Bu kişilerin Amerika’da gitar almayı çok seven, boş zamanlarında eşine dostuna gitar alan amcaları, dayıları, halaları, kankileri, tontileri vardır, gitar bunlara beleşe gelmiştir. Bunlarda ucuza satıyordur.
- Evine haciz geleceği, ya da karısının hamile olduğu vb. hikayelerdir. Şimdi diyeceksiniz ki; hiç mi doğruluk payı yok bunların, kardeşim. Var tabii, hepimizin başına gelebilir, ama başımıza böyle bir şey geldi diye 2000 lira değerindeki gitarı 500 liraya satmayız değil mi?
Alışverişinizi Mutlaka Elden Yapın
Bence en önemli kısımlardan bir tanesi de bu. Alışverişinizi, mutlaka elden yapmaya çalışın. Alacağınız gitarı, satıcıyla ortak bir noktada buluşup bir lutide veya bir dükkanda deneyin. Hem orada bulunanlarda size gitar hakkında fikir verecektir.
Kafa (Headstock)
Gitarın kafa bölgesindeki çatlaklar, kolay oluşmaz. Bunun oluşması için sert bir darbe gerekir. Örnek verirsek, gitarın sert bir zemine düşürülmesiyle oluşabilir. Bu çatlakların oluşturduğu hasar, kötü sonuçlar doğurur. Eğer almayı düşündüğünüz gitarda böyle bir çatlak varsa, ondan kaçın. Kesinlikle böyle bir gitarı almayın.
Fretler
Yükselme ve erimesine dikkat edin. Bu iki etken, detone sesler almanıza neden olabilir. Tabii bir de paslı olup olmamasına dikkat edin.
Elektronik Aksam
Kapağı açıp, bakmakta fayda var. İçerisi nasıl, temiz mi ? Şöyle bir göz atın. Kimse olası bir kısa devreyle karşılaşmak istemez.
Köprü
Köprü kısmı en çok, Tremolo’lu ve Floyd Rose’lu gitarları ilgilendiriyor. Köprünün Tremolo bloğunda çatlak varsa, bu da başınızı ağrıtacak konular arasındadır. Buna da mutlaka dikkat edilmesi gerekir.
Akort Burguları
Bu da önemsiz gibi gözüken, ancak başınızı ağrıtabilecekler arasında. Burgulardaki ezilmeler, yamulmalar ciddi akort problemleri doğurabilir.
İyi Tarafı
Biraz da ikinci el gitar almanın avantajlı yönlerine değinmek istiyorum.
- Kullanılmış ve yaşlı olduğu için, çok lezzetli tonlar verir.
- Relic bir görüntüsü olabilir.
- Aldığınız fiyata satabilirsiniz.
Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:
- Müslüm Baba ve Arabesk Müzik Üzerine
- “Ah Bir Ataş Ver” Türküsü’nün Hikayesi & Türkü’nün O Meşhur Sözler,
İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar: