İkinci Dünya Savaşı’ndan Sonra Ortaya Çıkan “Baby Boomers” Kuşağı

İkinci Dünya Savaşı'ndan Sonra Ortaya Çıkan "Baby Boomers" Kuşağı

İkinci Dünya Savaşı'ndan Sonra Ortaya Çıkan "Baby Boomers" Kuşağı

Söz konusu olan bu tanım belli bir yaş aralığındaki, yani belirli bir dönemde doğmuş ve şu anda belli bir yaşta olan bir insan grubunu temsil eder. Daha önce yaş gruplarının oluşturduğu kuşak kavramından bahsetmiştik. “Baby Boomers” adı verilen bu grup da işte bu kuşaklardan birini temsil eder. Fakat bu defa bu kavram oluşturulurken yalnızca doğum tarihlerine ve dönemin koşullarına bakılmamış, çok ciddi bir küresel aksiyonun hemen ardından doğan çocuklara bu isim verilmiştir.

Baby Boomers grubu, günümüzdeki sosyal ve ekonomik tüm koşumların temeli olarak gösterilebilecek ve zamanında ciddi sorumluluklar almış bir gruptur. Günümüzde yaşadığımız pek çok olumsuzluğun ve değer kaybının bu grubun kişilik özelliklerinden ileri geldiği düşünülmektedir. İlginç bir şekilde kendilerinden önceki kuşak ne kadar fedakar ve sorumluluk bilinci sahibi ise bu grup onların aksine bencil ve narsisttir.

 

İkinci Dünya Savaşı'ndan Sonra Ortaya Çıkan "Baby Boomers" Kuşağı

Baby Boomers Kuşağının Ortaya Çıkışı

Bu kavramın ortaya çıkışının en büyük sebebi İkinci Dünya Savaşı’nın bitişidir. Şu anda yaşadığımız yüzyılda 50 ila 70 yaş aralığında olan kuşak mensupları bencil oluşlarıyla ve empati yeteneklerinin olmaması ile suçlanır. Daha önce de belirttiğimiz gibi günümüzde yaşadığımız dünyanın tüm bu berbat yönlerini bize bu kuşağın mensuplarının bıraktığı iddia ediliyor. Baby Boom terimi Amerikan ve İngiliz kökenlidir. İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesi ardından savaşta görev alan askerler evlerine döner ve bunun akabinde çok ciddi bir nüfus artışı gözlenir. Savaşın bitmesi ile 1960 yılları arasında geçen bu süre yıllık doğum hızının çok büyük artışlar göster diye bir zaman aralığıdır. Söz konusu bu dönemde doğmuş olan çocuklar günümüzde 50 ila 70 yaş arasındadır. Bu dönemde yaklaşık 1 milyar çocuk doğduğu gözlenir.

Bu grupta yer alan insanların empati yoksunluğu çekmesi ve bencil olmaları aslında ebeveynlerine bağlıdır. Kendilerinden önceki kuşak Devletleri için veya belirli ideolojileri takip ederek savaşa gitmiştir. Yani bir kavramı veya devleti, bireysel menfaatlerinden ön planda tutmuşlardır. Bu amaç için ölmüş ve öldürmüşlerdir. Kendilerinden sonra gelen kuşak yani bu insanların çocukları, ebeveynlerinin yaşadıkları bu kafayı algılayamamış ve onların izlediği yolun tam tersine giderek hayatlarını kendilerine ve kişisel gelişimlerine adamışlardır.

Baby Boomers Dünyaya Ne Yaptı?

Yaşlarından ötürü bu insanların günümüzde hala bir çok firmada yönetici pozisyonunda olduğu ve pek çok işte en yetkin kişiler olduğu görülmektedir. Ve bu insanların bencillikleri ve kendilerini odaklı bir hayat pastası benimsemeleri sebebi ile doğru bildiklerinden ayrılmadıkları görülür.  Bu insanları yeni bir şeye ikna etmek fazlasıyla zordur. Değişime kapalıdırlar ve kendi menfaatleri daima ön plandadır. Pek çok ülkede yönetici sınıfındaki insanlar aklımızın almadığı derecede aykırı ve toplumun genelinin menfaatine hizmet etmeyecek kararlar alıyorlar. Bu yöneticilerin ülkelerin başına gelmesindeki en önemli faktörlerden biri bahsettiğimiz kuşağın çok ciddi bir oy oranına sahip olması. Çünkü bu kuşak bu bencil yöneticilerin tabirlerinde çok net bir şekilde anlayabiliyor. Zaten bu yöneticilerde yaş grubu itibari ile aslında bu kuşağın içine giriyor. Trump’ın Amerika’nın başında olması buna verilebilecek en güzel örneklerden bir tanesi.

Bu gruba elbette sadece olumsuz yönleriyle yaklaşmak adil değildir.  Kendilerinden önceki kuşağın sürekli bir hayatta kalma ve kendini koruma dürtüsüyle hareket etmesi pek çok anlamda toplumların geri kalmasına sebep olmuştur. Ama Baby Boomers, kişisel gelişime ve ideolojik çalışmalara daha yatkındır ve bu alanda topluma daha çok hizmet etmiştir. Ama yinede tüm tavırları menfaat odaklıdır.

 

İdil Ceren Yılmaz
Gezegendeki yolculuğunun 24'üncü yılında. Atmosferde başıboş gezen hikayeleri yakalayıp insanlara anlatmak en büyük tutkusu.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Gerçek Dostluğun Ne Demek Olduğunu Özetleyen 20 Söz
Gerçek Dostluğun Ne Demek Olduğunu Özetleyen 20 Söz

Gerçek Dostluğun Ne Demek Olduğunu Özetleyen 20 Söz

Sonraki
Bilge Küçük Prens

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.