II. Dünya Savaşı

II. Dünya Savaşı, 1939’dan 1945’e kadar süren küresel savaş. Savaşa tüm büyük güçler dahil dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu dahil oldu ve bu ülkeler iki karşıt askerî ittifak kurdular: Müttefikler ve Mihver. 30’dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler ve bu sivil ve askerî kaynaklar arasındaki farkı bulanıklaştırdı. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden çok sivil öldürüldü. On milyonlarca insan soykırımlardan (Holokost gibi), planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Uçaklar, nüfus merkezlerinin stratejik bombardımanı, nükleer silahların geliştirilmesi ve bunun savaşlardaki tek kullanımları gibi, savaşta önemli roller oynadı.

Genellikle II. Dünya Savaşı’nın 1 Eylül 1939’da Almanya‘nın Polonya’yı istila etmesi ve ardından ayın 3’ünde Birleşik Krallık ve Fransa’nın Almanya’ya savaş ilan etmesiyle başladığı kabul edilir. 1939’un sonlarından 1941’in başlarına kadar; Almanya bir dizi harekât ve antlaşma ile Kıta Avrupası‘nın çoğunu istila etti veya kontrolü altına aldı ve İtalya, Japonya ve daha sonra diğer ülkeler ile Mihver ittifakını kurdu. Ağustos 1939’daki Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı ile Almanya ve Sovyetler Birliği; Polonya, Finlandiya, Romanya ve Baltık devletlerini paylaşıp istila ve ilhak ettiler. Kuzey Afrika ve Doğu Afrika’da harekâtların başlamasının ve 1940’ın ortalarında Fransa’nın çöküşünün ardından savaş çoğunlukla Avrupalı Mihver devletleri ve Britanya İmparatorluğu arasında Balkanlar‘daki harekâtlarla, Atlantik Savaşı‘yla, Britanya‘da hava savaşıyla ve Blitz‘le devam etti. 22 Haziran 1941’de başlarında Almanya, Avrupalı Mihver devletleri ile Sovyetler Birliği’ni istila ederek tarihin en büyük kara cephesi olan Doğu Cephesi‘ni açtı ve Mihver’i, özellikle de Alman Wehrmacht‘ını bir yıpratma savaşına soktu.

Asya ve Pasifik üzerinde hükmetmeyi amaçlayan Japonya, 1937’den beri Çin Cumhuriyeti ile savaş içerisindeydi. Aralık 1941’de Japonya, Güneydoğu Asya ve Orta Pasifik’te Amerikan ve İngiliz topraklarına Pearl Harbor’daki Amerikan filosuna saldırı gibi neredeyse eşzamanlı saldırılar düzenledi. ABD’nin ve Birleşik Krallık’ın Japonya’ya savaş ilanından sonra Avrupalı Mihver devletleri, müttefikleri ile dayanışma içinde ABD’ye savaş ilan etti. Japonya kısa süre içinde Batı Pasifik’in çoğunu ele geçirdi 1942’de kritik Midway Muharebesi‘ni kaybetmelerinin ardından ilerlemeleri durduruldu; daha sonra Almanya ve İtalya Kuzey Afrika‘da ve Sovyetler Birliği karşısında Stalingrad‘da yenilgiye uğratıldı. 1943’teki aksilikler (örneğin Doğu Cephesi’ndeki bir seri Alman yenilgisi, Müttefiklerin Sicilya’yı ve İtalyan anakarasını istilası ve Pasifik’teki müttefik harekâtı) Mihver’i bütün cephelerde stratejik geri çekilmeler yapmaya zorladı. 1944’te Batılı Müttefikler Alman işgali altındaki Fransa’yı istila etti ve Sovyetler Birliği Mihver’i topraklarından tamamen atıp Mihver devletlerini istila etmeye başladı. 1944 ve 1945 boyunca, Japonya’nın anakara Asya’daki ilerlemeleri tersine dönerken, Müttefikler Japon Donanması’na önemli darbeler vurdu ve önemli Batı Pasifik adalarını ele geçirdi.

Zeynep
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
SULTAN ABDÜLHAMİD KİMDİR?

SULTAN ABDÜLHAMİD KİMDİR?

Sonraki
I. Dünya Savaşı

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.