Hollanda’da Selfie Vandallığına Karşı Lale Bariyeri

Hollanda’da Selfie Vandallığına Karşı Lale Bariyeri

Hollanda rengarenk lale tarlalarıyla tüm dünyanın ilgi odağı. Ancak Hollanda’nın Noordwijkerhout kentindeki lale üreticileri lalelerin meşhurluğu nedeniyle oluşan turist akınından çok rahatsız. Çünkü, rengarenk lalelerle selfie çekmek isteyen turistler çiçekleri bilinçsizce eziyor. Pek çok turist, en güzel selfie’yi yakalayana kadar lalelerin arasında yürüyor, çiçeklerin üzerinde zıplıyor ya da uzanarak çiçeklere zarar veriyor.

“Çiçeklerin tadını çıkarın, gururumuza saygı gösterin”

Lale üreticileri, tarlalarda selfie ve fotoğraf çekmek için gelen turistlerin laleleri ezmesini engellemek amacıyla bariyer kullanmaya başladı. Noordwijkerhout kentinde bariyer fikrini ilk uygulayan lale yetiştiricisi Simon Pennings oldu. Pennings, bariyerlerin üzerine “Çiçeklerin tadını çıkarın, gururumuza saygı gösterin” sloganını yazdı.

Hollanda’da Selfie Vandallığına Karşı Lale Bariyeri

Selfie Çılgınlığı 10 Bin Euroluk Zarara Uğrattı

İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesine konuşan Pennings, “Turisler çok dikkatsizlerdi. Büyük gruplar halinde gezmeye geliyorlar. Onları iyi ve eğlenceli buluyoruz. Ama tarlayı dümdüz ediyorlar. Bu utanç verici ve bize zarar veriyor. Geçen yıl 10 bin euro (65 bin TL)  zarara uğradım. Selfie çekebilmek için lalelerimi ezdiler. Ben de çözümü selfie bariyerinde buldum. Yerel turizm ofisi de bizi destekliyor” dedi.

Hollanda turizm ofisi de lale tarlalarının yakınlarında selfie çekmek için yapılmaması gerekenleri içeren bir rehber hazırladı. Yerel turizm ofisinden Nicole van Lieshout, rehberler ve emekli çiftçilerden oluşan 40 kişilik bir grup oluşturduklarını ve tarlaları ziyaret eden turistlere lale tarlalarının tarihi öğretmek istediklerini söyledi.

Van Lieshout, “Son yıllarda turist sayısı arttıkça arttı. Sanırım turistler tarlaların onlar için hazırlandığını düşünüyor.  Turistleri kovmak istemiyoruz, çiftçilerimiz ziyaretçiler için tarlalarını güzelleştiriyor ama fotoğraflar çiçeklerin arasında değil, tarlanın dışından çekilmeli” dedi.

Van Lieshout, 32 hektarlık çiçek tarlalarına sahip Keukenhof’ta çiçek yetiştiricilerinin çiçeklerini sergilediği günlerde tıkanan trafik nedeniyle ziyaretçilerin arabalarını tarlalardan sürerek çiçeklere zarar verdiğini de belirterek turistlerin lale üreticileri için nasıl kabusa dönüştüğünü vurguladı.

“İnsanlar Bitkinin Nasıl Yetiştiğini Unutmuş”

Lale üreticisi Pennings, “İnsanlar bir bitkinin nasıl yetiştiğini ve bunun için bir yıl boyunca nasıl çalışıldığını unutmuşlar. Bunu turistlere anlattığımızda ‘Evet, haklısın’ ve ‘Özür dilerim, bunu bilmiyordum’ diyorlar. Çoğu cahillikten böyle. Sütün de artık ineklerden değil fabrikadan geldiğini düşünüyorlar” diyerek teknolojinin ve sanayileşmenin insanı doğadan nasıl uzaklaştırdığını anlattı.

Önerilen İçerik: Komedi Gibi Gerçek: Dizideki Gibi Devlet Başkanı Oldu

İdil Ceren Yılmaz
Gezegendeki yolculuğunun 24'üncü yılında. Atmosferde başıboş gezen hikayeleri yakalayıp insanlara anlatmak en büyük tutkusu.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
İnternet’in Sahibi Kim, Hiç Düşündünüz Mü?
Sonraki
Bir Solcunun Gözünden Türbanlı Öğrencilerin Üniversite Mağduriyeti Hakkında
Bir Solcunun Gözünden Türbanlı Öğrencilerin Üniversite Mağduriyeti Hakkında

Bir Solcunun Gözünden Türbanlı Öğrencilerin Üniversite Mağduriyeti Hakkında

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.