İnsanın doğayla oldukça az bağ kurduğu, çocukların meyve ve sebzelerin süper marketlerde yetiştiğini sandığı bir çağda yaşıyoruz. Özellikle biz büyük şehirlerde yaşayan insanlar doğa ile bir bağ kurabilmek için en küçük fırsatları bile değerlendirmeye çalışıyoruz. Belki de evlerimizde saksılar dolusu çiçeklerin olmasının da en büyük sebebi bu kaçışı biraz evlerimize taşımaya çalışmak olabilir mi? Bunun en güzel yollarından biri de şüphesiz ki hobi bahçeleri. Yaşam alanımızda uygun yer varsa ve doğa ile bağ kurmak adına hobi bahçeleri en büyük yardımcılarımız olabilir. Üstelik günlük hayat için de üretim yapmak fırsat da elde ederiz. Bu sebeple doğru bir hobi bahçesi yapmanın aşamalarını sizin için derledik.
Hobi Bahçesini Kuracağınız Yeri İyi Belirleyin
Evinizin veya yaşam alanınızın en uygun yerini belirlemek sizin için ilk adım olmalı. Çünkü bunu doğru şekilde yapmazsanız her ne amaçla hobi bahçesi kurmuş olursanız olun verim alamazsınız. Doğanın canlılığını sürdürmek için belirli şartların sağlanmasına ihtiyacı olduğunu unutmayın. Düzgün nem, ışık ve sıcaklık olmadan veya sağlıklı bir toprak olmadan hiçbir şey yetiştiremeyeceğinizi unutmamalısınız. Bu şartlar sağlandığında ise doğa üzerine düşeni yapacaktır. Hobi bahçeleri evlerin içinde bile kurulabilir. Önemli olan sağlıklı bir hobi bahçesi için gereken şartları sağlamaktır.
Hobi Bahçesinin Teması Ne Olacak?
Adı hobi olabilir ama doğa ile bağ kurmak ve bir şeyler yetiştirmek tutku işidir. Bu yüzden de en sağlıklı şekilde başlanmalıdır. Ne yetiştirmek istediğinize karar vermelisiniz. Yemeyi sevdiğiniz sebze veya meyveleri mi yetiştireceksiniz? Kaktüs mü seviyorsunuz? Yoksa çiçek açan bitkilerden mi tercih edeceksiniz? Buna karar vermek çok önemlidir. Çünkü bu ana karar sizin hobi bahçenizi nasıl kurmanız gerektiğini size söyleyecektir. Toprağa, ışık oranına, ekim mevsimine dair fikir edinmek için ne ekeceğinizi bilmeniz gerekir. Her bitkinin ekileceği ve coşacağı tarihler farklıdır. Bu sebeple bu kararı vermek sizin yolunuzu çizmenizi sağlayacaktır.
Yerinizi Ve Ne Yetiştireceğinizi Seçtiniz, Şimdi Sıra Toprakta
Toprak ne kadar verimli olursa dikeceğiniz bitkiler de o derece sağlıklı ve verimli olacaktır. Toprak hiçbir anlamda aşırıya kaçmamalıdır. Önemli olan toprakta her şeyin dengeli bir biçimde var olmasıdır. Aşırı derece ıslak, zayıf, besin anlamında yetersiz veya çok asitli /alkali bir toprağa sahip olabilirsiniz. Böyle durumlarda yapılacak olan şey genellikle basittir. Toprağı doğal döngüye sokup kendini stabilize etmesine müsaade etmek gerekir. Bunun için ise toprağa organik madde eklenmelidir. Yeni bir toprağı havalandırır veya kazıp temizlerken, çürümüş yapraklar, kuru otlar veya beklemiş gübre eklenir. Toprağı doğru oranda sulamalı ve boğmamalısınız. Arada havalandırmalı ve nefes almasını sağlamalısınız. Sağlıklı bir toprak bitki yetiştirmek için ilk şarttır.
Şimdi Bir Döngüyü Takip Etme Zamanı
Doğa sonsuz bir döngünün içerisindedir. Ölüm, yaşam ve bir şeyden başka bir şeye dönüşme çemberi daima doğaya hükmeder. Aynı insan hayatında olduğu gibi. Doğa insanın kendisidir. Bu sebeple doğada insanın kendi gibi muamele görmek ister. Doğru yaşam şartları sağlanırsa hayatına devam edebilir. Beslenmeli ve üremelidir. Uyumalı ve güneş ışığı almalıdır. Hastalandığında doğru şekilde tedavi edilmelidir. Bu döngüye saygı duymalı ve kendinizi onun bir parçası hissetmelisiniz. Mevsimi olmayan zamanda çiçek veya meyve vermeye zorladığınız bir bitkinin yalnızca ömrünü kısaltırsınız. Belki fazla klişe olacak ama bu işi severek yapmazsanız verim alamazsınız. Bu sebeple doğayı kendi şartlarınıza ayak uydurmaya zorlamamalısınız. Ona sadece ihtiyacı olanı vermelisiniz.