Hitler’in Psikolojisi

Hitlerin zihinsel yapısını incelemeden önce ince bir detayı da araya sıkıştırmak istiyorum.

Soykırım denilince akla ilk gelen isim Hitler oluyor genellikle. Peki neden Hitler? Stalin , Mao gibi devlet adamları da aslında Hitler’den daha masum değiller. Nasıl oluyor da Hitler’i en kötüsü biliyoruz?

Bunun nedeni Hitler’in yaptığı soykırımın filmlerde kullanılarak , halka sürekli hatırlatılması aslında. Bu konuda Hollywood iyi bir güç. Filmler ile insanların beyinlerini çok kolay ele geçirebilir ve istediğiniz provokasyonu gerçekleştirebilirsiniz. Tipik Amerikan sinemasının amacı aslında budur. IMDB’ye baktığınızda ise 6.sırada yahudi katliamını anlatan bir film göreceksiniz. Çoğumuz da bu filmi izlemişizdir.

İlk 50 film arasında 4 tane Yahudi soykırımını konu alan film var. Onun dışında bu ilk 50 film arasında belirli bir tarihi konu ile alakalı tek tük film bulabiliyorsunuz. Stalin veya Mao’dan bahseden hiçbir film yok.

Wikipedia kayıtlarına göre Stalin döneminde Gulag’da yaklaşık 1,7 milyon ölüm ve zorunlu göçler sırasında yaklaşık 390,000 ölüm , toplam 2.9 milyon küsür resmi kayıtlı ölüm vakası vardır. Bunun dışında Holodomor yani diğer isimle Ukrayna Kırım soykırımı sebebiyle kıtlıktan yaklaşık 8 milyon insan ölmüştür. Bu konuyu belirttikten sonra şunu da belirtmek isterim.

“Hitler de Stalin de Mao Zedong’da benim gözümde aynı seviyededir ve hiçbir ideolojiye bağlı değilim.”

Peki neden konu olarak Hitler’i seçtim?

Hitlerin yahudilere beslediği kini araştırırken aslında hakkında daha fazla bilgi sahibi oldum. Bu sebeple Stalin yerine Hitler’i incelemeyi tercih ettim.

Konumuza gelirsek size birkaç soru yöneltmek istiyorum. Hitler bir ülkenin lideri olmuşken nasıl yaşatma yerine öldürme odaklıydı ve neden etnik bir gruba kin besliyordu?

Aslında konu yahudiler değildi. Yahudiler sadece bir sebepti. Hitler kindar bir yapıya sahipti. Küçücük bir kıvılcım belki de içindeki nefretle beraber milyonlarca insanı öldürmeye yetti. Peki nasıl olurda bu çocuk bir canavara dönüştü?

Aile yapısı kesinlikle bir çocuğun psikolojisini etkilemektedir. Bunu anlayabilmek için muazzam bir film önereceğim. Bu sayede Hitleri daha iyi anlayacaksınız.

“Kevin Hakkında Konuşmalıyız.”

Hitleri gerçekten sosyopat olarak tanımlayabilir miyiz? Sosyopatların aile yapılarına baktığınızda aile içi  iletişimin oldukça zayıf olduğunu görürsünüz. Peki Hitler’in aile yapısı nasıldı?

Hitlerin babası oldukça otoriter ve baskıcı biriydi. Hitler’in bir ressam olmak istemesi sebebiyle babasıyla zıtlaştığı söylenir. Aslında buradan babasının, Hitler’in kararlarına saygı duymadığı ortaya çıkmaktadır. Alois Hitler’in büyük oğlu bu baskılar yüzünden evi terketmiştir.Hitler ise bu baskılar ve fiziksel şiddet ile büyümüştür. Bu Hitler’in psikolojik yönünü oldukça değiştirmiştir. Belki aile yapısı bu şekilde olmasaydı Hitler çok iyi bir ressam olacaktı.

Aile psikolojik gelişmede çok önemli bir etkendir demiştik ne yazık ki Hitler bundan mahrum kaldı ama elinde hala bir hayali vardı belki gerçekleştirme şansı olsaydı dünyadaki en iyi ressamlar listesinde onu görecektik. Sanat karakteri yumuşatır. Belki sosyal sorunları silahla değil çizimle yansıtacaktı. 10 Milyon küsür insan belki şuan hayatta olacak ve ecelleriyle ölecekti. Hitlerin çizdiği bir resimde sanatın karaktere etkisini görebilirsiniz aslında. Milyonlarca insanı öldürmeden önce Hitler’in çizdiği bir resim sadece.

Bu kadar iyi çizen birisi neden bir sanat akademisine girmedi peki?

Hitler babası vefat ettikten sonra bunu denedi fakat ret aldığı cevabı onu oldukça yıkmıştı. En büyük hayali ressam olmaktı. Akademiye giremeyince de artık bağlanacak bir şeyi kalmamıştı. O dönemdeki sosyal ve ekonomik sorunlar belki boşlukta olan Hitler için bu sorunları ortada kaldırabilme amacı haline gelmişti.

Söyleyeceğim şey sizi belki sinirlendirecek veya ürpertecek. Aslında hepimiz Hitlerle aynı çocukluğu yaşadık. Hepimizin bir hedefi ve hayali var. Yarın nasıl davranacağımızı bilmiyoruz. Nelerle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Hitler’de çocukken milyonlarca insanı öldüreceğim dememişti.

Aksi şekilde bakarsak Hitler’in kötü olmama tercihi var mıydı?

Kesinlikle vardı. Kimse ona soykırım yap dememişti. Bu tercihleri sebebiyle tarihte kötü bir lider olacak anılacak. Çöküş filmindeki replik gibi ;

Sorumu sorarak kapatacağım konuyu. Uzunca düşünmenizi istiyorum. Hitler eğer ressam olsaydı yine de bir diktatör olur muydu? Ben kendimce bunu cevapladım sıra sizde.

Zeynep TURHAN
Ben varken ölüm yok , Ölüm varken ben yokum
Subscribe
Bildir
2 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Kalabalık dünyamda yalnız mıydım?
Sonraki
Sadece Umuyorum

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.