İçinde Yaşam Olan Dev Bir Morg: Hindistan Ölüm Şehri “Varanasi”

Hindistan Ölüm Şehri "Varanasi"

Hindistan’ın en kutsal şehri olarak bildiğimiz Varanasi, aynı zamanda dünyanın en köklü yerleşim yerlerinden. Hinduların ibadet şehri olarak da bilinen Varanasi, ölüleri yakma ve Aart törenlerine ev sahipliği de yapıyor.

Cıvıl cıvıl Hindistan’ın en kutsal ve meşhur şehridir. En bilinen özelliği de yanan ölü bedenlerin kutsal Ganj Nehri’ne teslim edilme seremonileridir. Bu törenler dünyanın dört bir yanından turist toplayan, doğal atmosferiyle büyüleyen özel törenlerdir.

Varanasi Hindular için çok kutsal bir yer, yani bir hac noktasıdır. 5000 yıllık tarihi ile dünya üzerinde hayatın devam ettiği en eski şehir aynı zamanda. Mark Twain hakkında” Varanasi, tarihten, geleneklerden, efsanelerden ve hatta onların toplamından 2 kat eski” diye yazmış.

Hindistan Ölüm Şehri "Varanasi"

Şiva’nın Şehri, Nirvanaya Yolculuk

Varanasi yıkım ve ölüm tanrısı Şiva’nın şehridir. Hindular eğer burada ölürlerse reenkarnasyondan kurtulup Tanrı ile bir olacaklarına inanıyorlar. Dünyaya tekrar tekrar gelme zulmünden kurtulup bu Nirvana’ya ermeye “mokşa” adı verilmiş. Dolayısıyla hastalar ve yaşlılar ülkenin her yerinden buraya gelip ölümü bekliyorlar. Şehir, eskiden sadece ölümünü bekleyenlerin konakladığı mokşa misafirhanelerini ile doluymuş fakat şu an turizm daha çok kazandırınca otel olarak işletmeye başlamışlar.

Önerilen İçerik: Son Yüzyılda Savaşlarda En Çok Mağdur Olan Ülke: Vietnam

İçinde Yaşam Olan Dev Bir Morg

Mokşa misafirhanelerinin ücretini karşılayamayan bir sürü insan var. Bu yüzden günlerce bir yorganın altında birbirlerine sokulup o günü bekleyenlerle dolu şehir. Burada ölmek büyük bir şans onlar için. Şehir adeta içinde yaşamı barındıran dev bir morg gibi. Her gün yüzlerce ceset Ganj’ın kenarında yakılıyor ve şehri bütün kokusu kaplıyor. Turistler için dehşet verici bir görüntü ortaya çıkıyor. Hindular içinse durum çok normal görünüyor; ölüm Hindular için çok olağan bir şey, ruhun sonsuz yolculuğundaki küçük bir kavşak. Yakınını kaybedenler bile oldukça sakin, belki de huzur dolu…

Hindistan Ölüm Şehri "Varanasi"

Ölen kişinin cesedi bir kefene sarılı bir şekilde omuzlarda taşınarak Ganj’ın kenarına getiriliyor. Tabutta olmadığı için kefenin altından bütün vücudun hatlarını seçebiliyorsunuz. Ölüme çok farklı bakan diğer bütün kültürde yetişmiş insanlar için allak bullak olunacak bir görüntü. İnsanların çoğu yolda kedi ölüsü görse bile bakamaz belki, oradaysa ölüm ruhun kabuk değiştirmesi gibi bir şey.

Önerilen İçerik: Osmanlı Döneminden Bugüne Olimpiyatlar, Katılan Sporcular ve İlk Kadın Sporcumuz

Ölüm Şehri Varanasi’de Bile Ölüm Pahalı

Ölmek de kolay değil Hindistan’da. Bedenin tamamen yanması için 4 saat ateşi devam ettirecek kadar odun lazım. Kişinin boyutuna göre 200 ile 500 kilo arasında odun yakılıyor. Güzel koksun diye sandal ağacı kullanıyorlarmış ama şu an çok pahalı olduğundan ondan çok daha ucuz bir ağacın odunundan alıp, üzerine sandal ağacının talaşını serpmeye başlamışlar. Ayrıca yakma işleminin kutsal ateş ile yapılması gerekiyor, onu da sadece rahiplerden satın alınabiliyor.

 

Hindistan Ölüm Şehri "Varanasi"

Varanasi’de giderseniz mutlaka görmeniz gereken en önemli 2 şey: Kremasyon ve Aarti. Aarti kutsal Ganj ve tanrılar için gerçekleştirilen bir ateş seramonisidir. Hava nasıl olursa olsun her akşam Hindu rahipler Ganj nehrinin kenarında birkaç saat süren bir ritüel gerçekleştiriyor ve ortaya güzel bir görüntü çıkıyor. 

Dünya’nın belki en ilginç şehri Varanasi ve Hindistan kültürü kesinlikle bilinmesi gereken en köklü medeniyetlerinden biri. Dünya kültür tarihinden bir bölüm okumak isterseniz bu kutsal şehri mutlaka görmeniz gerek!

Önerilen İçerik: Yahudi Soykırımı Sırasında Yaşayan Genç Bir Kızın Instagram Hikâyelerini Takip Etmek İster Misiniz?

gramafoniğnesi
''Çünkü sadece gramafon iğnesi müziğe gerçek anlamda dokunabilir.'' 23 yıldır okumanın, tefekkür etmenin ve yazmanın peşinde... Toz tutmuş filmleri ve gramafonla tanışmış şarkıları sever.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Google Play Ödüllü Anketler Uygulaması İle Nasıl Para Kazanılır?
Google Play Ödüllü Anketler Uygulaması İle Nasıl Para Kazanılır?

Google Play Ödüllü Anketler Uygulaması İle Nasıl Para Kazanılır?

Sonraki
Black Mirror’ın 5’inci Sezonuna Bayram Temalı Tanıtım Videosu Damgasını Vurdu
Black Mirror’ın 5’inci Sezonuna Bayram Temalı Tanıtım Videosu Damgasını Vurdu

Black Mirror’ın 5’inci Sezonuna Bayram Temalı Tanıtım Videosu Damgasını Vurdu

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.