Hayat bize bir şeyler vermek için hizmet etmektedir. Ondan bir şeyler alabilmek için bir şeyler istemeli ve de mücadele etmeliyiz. Eninde sonunda onu alacığımız kesindir fakat o şeyi ne denli bildiğimiz, istediğimiz, onun için çalıştığımız önemlidir. Tabi bunun ilk adımı ne istediğini bilmek.
Hedeflerimizi belirlemek için dünya üzerinde bazı teknikler kullanılmaktadır. Bunlardan biri de SMART tekniğidir. SMART tekniği, ingilizce kökenli ve her bir harfi bir kelimeye denk gelmektedir. SMART ‘ın türkçe karşılığı “zeki”dir.
S=specific yani belli
M=measurable yani ölçülebilir
A=achievable yani başarılabilir
R=relevant yani ilgili, alakalı
T=time-bound yani sınırlı zaman
Tabi bu kelime anlamları size bir şey çağrıştımayabilir. Kafanızda netleşmesi için hepsini tek tek açıklayayım.
- Specific (belli)
Ulaşmak istenen hedefin belirgin olmasını anlatır. O hedefin detayları da belli olmalıdır. Ayrıca önceki bir yazımda da beynin bir şeyleri algılaması ve hatırlaması için somutlaştırmanın faydası olduğundan bahsetmiştim. Hedefiniz detayları ve yapım aşamaları ile önünüzde olmalı.
Örneğin “matematik çalışacağım” yerine “matematik dersinde fonksiyonlar konusunu çalışacağım” gibi o hedefi zihninizde netleştirmelisiniz.
2.Measurable (ölçülebilir)
Hedefiniz ölçülebilir olmalıdır. Önceki yazımda da anlattığım gibi beynin bir şeyi anlayabilmesi ve hafızada tutabilmesi için onu somutlaştırması gerekmektedir. Demek istediğim onu rakamlarla da ölçebilmelisiniz. Hedefinize yakınlığınızı, uzaklığınızı bir takım sayılarla bilmelisiniz ve kademe atladıkça ne kadar yakınlaştığınızı böyle anlayabilmelisiniz.
Örneğin “ben kilo vereceğim” demek yerine “ben haftada 1 kilo vereceğim” demek yine hedefinizi somutlaştıracak ve o hedefe mesafeniz konusunda size sayısal bir tablo çıkaracaktır.
3.Achievable (başarılabilir)
Bu kısım bize hedefimizin başarılabilir olması gerektiğini öğretir. Yani kendinize atmosferin dışında kıyafetsiz bir şekilde gezmeyi hedef katmamalısınız aksine daha ulaşılabilir bir hedefiniz olmalı. Ütopik düşünceleri bırakın ve gerçeklere sarılın.
Örneğin yeni kurulmuş bir şirketin 15 senedir faaliyet gösteren ve başarılı bir şirketi 1-2 ayda yenmesi bir hayalden ibarettir. Ya da bir su şişesinin 3 metre mesafeden sadece göz teması ile havaya kalkması da bir hayalden ibarettir. Bunlar yerine doğa adına yapılabilecek ve dünyamızı korumamızı sağlayacak hedefler daha mantıklı olacaktır.
4.Relevant (ilgili)
Büyük tabloyu oluşturacak küçük parçaları yerleştirirken, başka bir tablonun parçasını buraya uydurmak resmi bozacaktır. Yani yapacağınız şeyler bir büyük hedefe hizmet etmeli. Bunu hedefe giderken attığını küçük adımlar olarak düşünün. Ve adımları doğru atın.
Örneğin amerika ile ilişkileri kuvvetli olan bir şirkette işe girecekseniz korece öğrenmeniz saçma olacaktır. Hobi olarak öğrenebilirsiniz fakat ingilizce bilmiyorsanız ve şirkette iyi bir pozisyon istiyorsanız önceliğiniz korece olmamalıdır.
5.Time-Bound (sınırlı süre)
Hedefleriniz için bir süreniz olmalıdır. Bu ona vereceğiniz önemi gösterir. Aynı zamanda planlamızı da doğru yapmamızı sağlar.
Örneğin bir projeyi yapacaksanız ve süre kısıtlaması yok ise belki de ömrünüz boyunca yapmazsınız çünkü onu erteleyecek ufak işler çıkacağı kesindir ama o proje için kendinize 3 ay verirseniz, o proje 3 ayda bitecektir.
İşte teknik-taktik benden, hedefleriniz için çabalama sizden.
NOT: 2. madde de (measurable) bahsettiğim yazım : https://www.kooplog.com/bilgiyi-hafizada-tutmak-ve-guclu-bir-hafizaya-sahip-olmak/