Neden kişisel gelişim çalışmaları herkeste işe yaramaz. Yıllardır kitaplar okuyorum, eğitimler alıyorum, farklı teknikler öğreniyorum vs ama değişen hiç bir şey yok diyen insanları görüp duyuyoruz. Birde bu modellemenin tam tersi var ki evlere şenlik. Değişime, gelişime tamamen kapalı farkındalık yetisi oluşmamış kader deyip geçenler. Biz konuyu birinci model üzerinden ele alıp farklı bir pencere açmaya çalışalım 🙂
Evet kendimizi geliştirmek, bu konuda çalışmalar yapmak, yeni teknikler öğrenmek muhteşem bir aşama lakin bir konu daha var ki pazılın parçası gibi eksik kalan bir şey, oda HEDEF BELİRLEME!
Biz istiyoruz ki her şey bir anda değişsin, birileri gelip bizi kurtarsın ya da sihirli değnek dokunuşu olsun. Yeni bir şey öğrenip bir kere deneyelim ve akabinde değişim olsun, bir şeyler okuyalım yada yazalım mucizeler gelsin. Oysa evrende her şeyin kendi zaman filtresinden geçmeye ihtiyacı var ve birazda istikrarlı azimli bir sürece…
Hedef Belirleme Nedir?
Yaşamda gitmek istediğimiz yeri seçmemize yardımcı olan bir sistem bütünü. Ayakları yere basan fikirlerimizin, vizyonumuzu gerçeğe dönüştürmek, kendimizi motive ederek, planlı ve programlı bir hareket tarzıyla hayata geçirilmesi ve geri dönüşleri muhtemel bir süreç. Buna istinaden örnek bir çalışma yapmak neleri değiştirirdi diyorum ve yazmaya başlıyorum üstelik denemesi de bedava 🙂
Örneğin önümüzdeki 3 seneyi baz alalım ve hayatımızda neler istediğimizi belirleyelim.
Hayatımızın çeşitli alanlarına şöyle bir bakalım neler değişsin istiyoruz? Sağlık konuları, iş ve kariyer konuları, ilişkiler, kişisel gelişimimiz vs ne yönde nasıl değişsin, neler olsun, neler bizim için önemli?
Hayal kurma aşaması var sırada, enine boyuna düşünme. Nerde yaşıyorsun, neler yapıyorsun hayatında? Etrafında seni neler çevreliyor, nasıl insanlar var? Zamanın nasıl geçiyor, bir günün hafta sonların, enerjin, odağın nerde? Nasıl alışkanlıkların var? Ne kadar para kazanıyorsun, senin için yeterli mi? Bunun gibi neler önemliyse senin için teker teker hepsini fark et detaylandırmak için zaman ayır. Büyük resmi gözünde canlandırmaya çalış.
3 sene (daha fazla ya da daha az da olabilir) sonra hayatının nasıl olmasını istiyorsun? Sadece maddi değil manevi boyutuyla düşün. Duyguların, nasıl hissettiğin, nasıl düşündüğün, olmasını istediğin sen ne durumda? Nasıl hissedip nasıl bakıyor olurdun hayatına?
Düşünme ve detaylandırma aşamasından sonra yazıya dökerek daha somut hale getirelim hayallerimizi, isteklerimizi. Bir defter tutabiliriz bunun için, telefonda ki uygulamalardan bile yararlanabiliriz yeter ki yazalım 🙂 Yazdıklarımızı ara ara okuyup kendimize hatırlatmayı ve hedefimizi canlı tutmayı da ihmal etmeyelim. Yeni şeyler ekleyebilir ya da çıkarabiliriz elbette . Ne kadar çok okuyup odaklanırsak içselleştirmemiz de kolay olacaktır. Buna yönelik bir takım seçimler yapmaya başlıyor olduğunuzu göreceksiniz hedefi biliyorsunuz çünkü artık…
Bazen de hedeflerinin tam olarak ne olduğunu bilemeyenler de olacaktır. Hele hele bu soruları ilk defa kendine sormaya başlamışsa. Biraz yol almış ve karamsar kararsız bir dönemden geçiyor da olabiliriz . Bunda da yanlış hiç bir şey yok…
Böyle bir dönemdeyseniz belki de sizin için yapılması gereken en iyi şey merak etmek. Merak ettiğiniz farklı şeyleri denemek, denemeden bize uygun olup olmadığını anlamamız zor.
Tuttuğumuz defterin bir sayfasına şuanda ki seni diğer sayfasına olmasını istediğin hedeflediğin seni çizerek, yazarak, görselleyerek analiz et. Şuanda ki sen nasıl görünüyor, neler hissediyor, hayatı nasıl? Aynı şekilde gelecekteki sen için de bir çalışma yap. Elle tutulur, gözle görülür bir hale getirmiş olduk artık hedeflerimizi.
Hayatımızda ne istediğimizi net bir şekilde belirlemediğimiz sürece ne kadar çok kişisel gelişim çalışması yapılırsa yapılsın hedefe ulaşmak ve sonuç almak zor. Net, açık yapılabilir hedefler koymalıyız kendimize. Bu hedefleri 1 ay, 3 ay, 6 ay, 1 yıl, 3 yıl gibi periyotlara bölerek de hazırlayabiliriz.
Düzenli, istikrarlı ve kararlı şekilde devam ettiğinde hayatını istediğin yere doğru yönlendirmiş olduğunu görüyor olacaksın 🙂 Şifa olsun…
GİDECEĞİN YOLDAN EMİNSEN,ENGELLER DİNLENME NOKTAN OLMAKTAN ÖTEYE GEÇEMEZ.