Bu hafta dersimizi Bau go koordinatörü Güneş Akça anlatıyor.Bu haftanın konusu dijital vatandaşlık.
Vatandaş ne demek:
Vatandaşlık: Siyasi, sosyal ve medeni topluma üyeliğimizdir yani bir toplumda yaşayan sorumluluğu ve hakları olan bireydir. Türk vatandaşlığı diyince Türkiye vantandışlığına olan üyeliğimiz akla geliyor.
Dijital vatandaşlık en temel anlamıyla topluma çevrim içi online katılma yeteneği demektir. Yani elimizde var olan dijital araçlarla dijital ortamlara güvenli ve olumlu bir ilişki kurduğumuz zaman dijital vatandaşlık yapmış oluyoruz. Dijital vatandaşlık görevinin yerine getirmiş oluyoruz. Dijital vatandaşlığı oluşturan 9 unsur var. Bu unsurlar bir araya gelip dijital vatandaşlık kavramını oluşturuyor.
Dijital erişim
Dijital ticaret
Dijital iletişim
Dijital okuryazarlık
Dijital görgü kuralları
Dijital hukuk
Dijital hak ve sorumluluklar
Dijital sağlık
Dijital güvenlik
Aralarında en fazla ilgimi çekenler dijital sağlık ve dijital güvenlik.
Dijital sağlık: Dijital teknoloji kullanımı ile ilgili fiziksel psikolojik iyi olma hali diyebiliriz. Göz yorgunlu internet bağımlılığı gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. İnternet bağımlılığının intihara bile yol açtığı söyleniyor.
İnternet bağımlılığından dolayı ilişkilerin bile bozulduğu saptanmış. Dünyada interneti en fazla kullanan kıta Asya kıtasıymış onu Avrupa ve Afrika takip ediyor. En çok kullanan yaş grubu 18-29 yaş grubu . Anlık telefon bildirimine bakan internet bağımlılığına giriyor, yatmadan önce telefonla oynamak hatta lavaboya telefonla girmek internet bağımlılığın göstergesi.
Dijital güvenlik: Bütün kullandığımız teknolojik ürünlerin güvenliğini kapsamakta ve hepsinin koruma önlemlerini almalıyız mesela virüs koruma programlarını her zaman kurmalıyız bilgisayarlara ya da şifresiz Wi-Fi kullanmamalıyız bu güvensizliktir.
Bunlar hayatta kalmamız için çok önemli.