Bu hafta ilk gördüğüm şey bir sürü video ve anlık bir kalk kriziydi. Ama sonra 3 dk olduğunu gördüm 🙂
Dijital okuryazarlık kritik becerilere sahip olmamızı gerekiyor şimdi biraz bunları irdeleyelim;
Aradığımız şeyi doğru platformdan bulmayan bilgi edinmeye çalışmalıyız. Mesela bölüm ile ilgili bir ödev olduğunda internet değil, Google değil Google Scholar’dan araştırmalıyız. Orası akademik araştırmalar için çok uygun. Bunların yanı sıra kaynak aramak için kafamızdan bir şeyler yazmak yerine doğru kelimeleri kullanırsak zamanımız daha az boşa gider.
Dijital okuryazarlar eleştirel düşünebilmeli ve analiz edebilmeli yani bulduğunu kaynağı bu şekilde değerlendirerek ana fikrini bulabilmeli ve elde ettiğini bilgileri kendine uygun olabilecek formata çevirebilmeli.
Eleştirel düşüncenin bileşenleri vardır,gözlem yapma, yakın çevrede olan bitenleri fark etme, gözlemleme gibi. Mesela bir lokantanın önünden geçiyorsunuz sıra var ve “ burası çok kalabalıkmış” diyorsunuz bunun gibi çıkarımlar. Kendi verilerimizden yola çıkarak verdiğimiz kararlardır.
Bir diğeri ise soru sorma, ele alınacak bir soruyu formüle etme, hayal etme, sorulara verilecek olası cevapları hayal etme. Hocamız bizim bahaneler yapmış bile utandık mı HAYIR! Haklı adam. 🙂
Satranç gibi aslında o ne diyecek biz nasıl cevap vermeliyiz gibi.
Yargılama, elde ettiğimiz bilgiyle mantığa dayanarak bir yargıya varmaktır.
Dijital okur yazar olan bir birey üretken ve iletişim becerileri güçlü olmak zorundadır yani düzenleme ve paylaşma için çeşitli farklı projeleri kullanabilmelidir. Dijital okuryazarlar diğer okuryazarlarında becerilerine sahip olmalıdır.
Dijital okuryazar önüne gelen bilgileri kendi süzgecinden geçirmeli doğru olup olmasını düşünmeli yargılamalıdır.
Veri okuryazarlığı, verilere erişebilme, değerlendirebilme, değiştirebilme, sunabilme bilgi okuryazarlığının temel bileşenidir. Veri okuryazarlığı, verilen yanlış sunulduğunu ve yanıltıcı şekillerde kullanıldığını tanımalıdır. Bilgisaya okur yazarlığının temel bir tanımı bilgisayarın temel unsurları ve aralarındaki ilşki hakıkında farkındalık da içerir, bilgisayar okuryazarı farkında birey arama motorlarını etkili bir şekilde kullanr, arama stratejilreini kullanır, ms word gibi kelime işlemci programları bilir ve kullanır, ms excell gibi elektronik tablo programalrını bilir ve kullanır, bilgisayarını virüs ve kötü amaçlı yazılımlardan korumak için virüs taramsı yapması gerektiğini bilir ve yapar.
Medya okuryazarlığı aslında kalite ve doğruluk açısından medyaya karşı eleştirel bir tutum tutunmalıyız.
Görsel okuryazarlık temelinde görsel imgeler okuma, yazma ve yaratma yeteğidir.
Teknolojik okuryazarlık ise bir bireyin tamamen dijital bir ortamda bilgiyi değerlendirme ve iletebilsidir.
Ben bunları öğrendiğim de şok olmuştum ama hayatta kalmak için önemli dijital dünya çok farklı bir boyut alacak artık yeni şeyleri biz görebiliyoruz. Aslında yeni dünya da siber zekanın bu kadar dev bir hal alacağı dünya da kuralları bilemeliyiz ve her şeyi öğrenmeliyiz. Hayatta kalmalıyız.