Hayatınızın bi yerinde kontrolü kaybettiğinizi ve mutsuzluklarla savaştığınızı ve bütün olumsuzlukların kısır döngü halinde tekrar ettiğinimi düşünüyorsunuz.
Hoş geldin kurban üçgeni Kurban üçgeni hakkında kısa bir bilgi verip hayatınızda tam olarak neresinde olduğundan bahsedicem ve bulduklarınızın sizi şok edicegine eminim.
kurban üçgeni : kurban , kurtarıcı ve zorba şeklinde nitelendirilir. Bu üçgen işlevsel olmayan aile,net olmayan sınırlar, güç eksikliğinden oluşuyor.
Kurban kişiligi kendini caresiz hisseder kendine acır. Sorunları için ‘senin yüzünden mutsuzum ‘ başkalarını suçlar. Kurtarıcı kişiligi bi abi bi anne bi kardeş her hangimiz olabiliriz kurbanızdır ama onun bizden güçsüz olduğunu düşünür ve hep onun için sorumluluklarını üstleniriz. Zorba kişiliği genelde erkekler üstlenir çünkü “erkekler aglamaz” ve “ayaga kalk ve adam gibi dövüş” gibi kültürel inançlarla onlara bu ögretilmiştir.Tabi bu bi kadının yada her hangi birimizin zorba olmayacağı anlamına gelmez bir çok kurbanken zorbalıga geçmiş kadınlarda vardır. Ve tüm bunları dogdugumuz andan itibaren ögreniriz.
Doğduğu ev insana bir rol verir. Benim rolum önceleri kurban olmaktı. Öyle ki hayatıma çektigim her kişininde kurtarıcısı olma rolunü üstlendim. Eger bir arkadaşım için yapamicam şey sevdigim adam içinse vazgeçemicem hiç birşey olmazdı. Birden kimligimi kaybederdim. Hayatımda istediğim şeyleri yapamamak ve bunun için savaşmak zorunda olmak. Bir kadın olarak bu hayata tutunup erkeklerin yargılarını yıkmak, çokça kalp kırıklıkları kendimi hayatımdaki herkeze fazlaca verip tüm sevgimi kullandıktan sonra kendimi öyle suçlar halde buldumki zorbalığa geçtiğim zamanlar oldu ‘ASİ’ olarak. Zorbaya dönüştüğünüzdeyse mutlaka kurban olmaya gönüllü birini bulursunuz. Sonrasında ona zorba olduğunuz için suçlulukla kurtarıcı rolune girer ve gönlünü almak için tekrar kendinizi harcar halde bulursunuz.
Küçük bir örnek vermek gerekirse okulu sevmeyen bir çoçuksun ailense hep bi ders calışman için dırdır halinde oysa sen okulda sorunlar yaşıyan ve eve gelince halinin sorulmasını isteyen güçsüz bir çoçuksundur.Burda devreye konuşamadığın kırıklar ev halkına asi olmana odandan çıkmamana ve ne yaparsam yapayım hep ben suçluyum profiliyle insanlarin seni kurban ettiği dünyadan nefret edersin.
Bir diger örnekse bir kız olarak çok katı bir evde piskolojik veya fizyolojik olarak şiddet gördüğün bir babayla büyürken anne rolunun ‘ çocuklarım için bu adamı çekiyorum ‘ ibaresi o kız çocuguna oyle bir geçer ki kendini suçlar ve zorba olan babasının davranışlarından rahatsız olur ve anne rolu için kurtarıcı olmayı seçer aslında kurtarıcı olmayı ögrenir baba tarafından kurban anne rolu için kurtarıcı ve belkide okulda arkadaşları için bir zorba rolune bürünür. En acı tarafı tam olarak böyle ögretilerle büyümüş güçsüz kırılmış kızımız babasının tıpkısının aynısı bir adamla evlenip o adamın zorbalıklarını çocuklarım için çekiyorum diyerek kendini kandırır. Evinde sevilmedigine inandığı onun yüzünden annesinin acı çektiği dünyada kendisininde aynı fedakarlığı yaptığını düşünerek hayatını geçirir.Örnekleri o kadar artırabilirizki iş hayatınıza trafikte kavga ettiğiniz kırmızı arabalı o adama , en yakın arkadaşının her istedigini yapar halde kendini buldugunda gibi gibi ……
Hepimize evimizde ögretilen bu roller ne yazıkkii çok fazla hayatımızın içinde…Ya kurban olursun ya kurtarıcı yada zorba. Ve daha dogrusu kurban olmayı seçiyorsunuz demektir ve bu üçgen içine girdiyseniz 3 rolüde mutlaka hayatınızın bi yerinde kullanır hala gelirsiniz.
Siz hangisisiniz dikkatli bakın hayatınıza sürekli kendinizi suçladığınız yerdeyseniz evinizde kurban olmayı öğrenmişsiniz demektir.Tüm bunları eger hayatınızda görüyor ve degiştirmek istiyorsanız. Kendini sevmek ve tüm kızgınlıklarını kendi içinde affetmek bir başlangıç olabilir.