HAYATIN ANLAMI PROBLEMİ: ÜSTİNSAN FELSEFESİ

Kaynak belirtilmedi

İnsanın varoluş amacı üstinsana ulaşmaktır. Nietzsche bir çeşit köle-efendi ahlakından bahseder. Nietzsche’ye -dolayısıyla üstinsan felsefesine- göre insanlar eşit değillerdir. Diğer bir yandan da Tanrı ölmüştür. ‘Tanrı öldü’ sözü genellikle herkes tarafından yanlış anlaşılmıştır. Nietzsche’nin Tanrı öldü demekle kastettiği şey; Nietzsche’nin yaşadığı dönemde toplumun Hristiyanlıktan uzaklaşıp ateizme yakınlaşmasıdır. Ateizmin sempati kazanmasının sebebi de insanların dini amacından farklı kullanarak kendi çıkarlarınca harcamalarıdır. Tanrı öldü ve Tanrıdan uzaklaşarak onu insanlar öldürdü. Tanrı öldüğü için de hayatta kalmaya devam etmesi gereken tek şey üstinsandır. Çünkü insanlar arasında düşük mertebe kesimi yönetmesi gereken bir kesime ihtiyaç vardır. Tanrı öldüğüne göre de Nietzsche yeni bir sistem oluşturarak bu görevi üstinsana atfeder. 

Yazmış olduğu ‘Böyle Buyurdu Zerdüşt’ adlı eserinde insanlara seslenir:

“İnsan bir iptir ki hayvanla üstinsan arasına gerilmiştir. Uçurumun üstünde bir ip. Tehlikeli bir geçiş, tehlikeli bir yolculuk, tehlikeli bir geriye bakış, tehlikeli bir ürperiş ve duraksayış.”

Ardından devam eder:

“Çünkü insanlar eşit değillerdir. Gerçek budur. Ve benim istediğim şeyi onlar istemezler.”

Nietzsche’nin üstinsan felsefesi tahmin edilebileceği üzere çokça tepki toplamıştır. Zerdüşt’te, felsefesini hem daha detaylı anlatır hem de gelebilecek eleştirilere çürütmeler de getirir.

 

KAYNAKÇA

Böyle Buyurdu Zerdüşt, Friedrich Nietzsche

müstakil blog-post
keyfi yazı hanesi
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
HAYATIN ANLAMI PROBLEMİ: NİHİLİZM
Sonraki
HAYATIN ANLAMI PROBLEMİ: VAROLUŞÇULUK

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.