Hayatımıza Anlam Katan Renkler Bize Neler Söylüyor?

Selam blog okurları! Bu hafta bahsetmek istediğim konu, sizlerin de bildiği, enerjilerine inandığımız ve hayatımıza anlam katan, ruhumuza iyi gelen renklerin psikolojisini, bize verdiği hissettirdiği duygulara ve anlamlarına yer vermek istiyorum.

Hayatımız renksiz olsaydı nasıl olurdu hiç düşündük mü? Ya da her şey tek renk olsa bizi nasıl etkilerdi?

Renkler neden var ve renklerin bize enerji ve ilham kaynağı olduğu şu hayatta bu renkleri göremesek, ne olduğunu bilmesek nasıl yaşardık?

Bunlar ucu bucağı olmayan ve düşündükçe cevap bulmada zorlanabileceğimiz, renkleri görüp yaşamayı da şükür sebebi sayabileceğimiz bir konu diyebiliriz. İlk haftalarda kitap önerisi olarak bahsettiğim körlük kitabında da görmenin ve hayatın renkliliğinin aslında büyük nimetler olduğunu okuyarak daha iyi idrak ediyor ve bu bloğu da kendime renkler ve hayatım adına farklı anlamlar bulma umuduyla da yazıyor, sizlerde de bir anlam ve farkındalık oluşturmasını temenni ediyorum sevgili okurlar.

Renkler hayatımızın her yerinde olup her nesne ve canlıya ayrı bir anlam katan, bizlere de huzur, mutluluk, coşku veren, bazen de hüzün ve melankoli veren bu renkler, hem içsel dünyamıza hem de dışsal dünyamıza iyi gelen ama bazen de iyi veya kötü geldiğinin bilincinde çok da olmadığımız bu renkler hormon ve adrenalin seviyemize kadar bizlerledir ve duygularımızın zaman zaman belirleyicisi ve hislerimizin habercisi konumundadır. Bir ressama, yazara, gezgine, çiftçiye, dine, devlete göre bambaşka anlamlara gelebilen bu renkler için her zaman herkeste aynı etki vardır diyemeyiz. Ülkeme göre kırmızı sadece bir renk değil şehitlerimizin kanı, beyazı da hilali ve yıldızı olup vatanımızı temsil eden kutsal nitelikler taşıyan bayrakta buluşan bir kavram, duygu, inanış ve maneviyattır. Hastanelerde hastaların odalarındaki duvar renginden, televizyondaki reklamlara kadar renklerinin gücünün kullanılması, algılarımızı yönlendirmesi, örneğin bir cips, kola reklamında neden belli renkler yer bulur ve bizi ürünü almaya yönlendirir? Gelin anlamlarını ve psikolojisini beraber inceleyerek çevremize farklı bir gözle bakalım.

  • Saflığın, temizliğin, ferahlığın ve masumiyetin simgesi olarak bilinen beyaz renk, bazen düğünlerde beyaz giyen gelinlerin mutluluğunu, kar gören çocukların sevincini, barışın simgesi güvercini, bazen ise sıkıntı ve acının, yenilginin rengidir. Ama bana en çok hatırlattığı defterdeki tertemiz sayfa, bir başlangıç ve o sayfayı beyaz bırakıp bırakmayacağımdır. Ayrıca bu renk dikkatinizi çekeceği üzere saf ve temizlik algısından dolayı kozmetik ürünlerinin tanıtım reklamlarında fazlaca kullanılmaktadır.
  • Beyazın zıddı olan siyah ise fiziğe göre aslında renk olarak kabul edilmediğini de yazarken öğrenmek şaşırtıcıydı. Renksizlik, ışıksızlık demekti çoğuna göre. Hatırlattığı şey ise daha çok keder, yas gibi duygular olup deyimlerde bile olumsuz yer edinmiş, kara haber, hayatı kararmak gibi anlamlar kazanmıştır. Sokakta gördüğümüz kara kediyi bile renginden dolayı uğursuz saymak bu renginde, kedinin de kaderi midir bilmem ama buna rağmen çok kullanılması da cabası. Modası geçmeyen, gizemli görünen ve asilliği de temsil eden bu renk çoğuna göre ciddiyet, korku, üzüntü verir çoğuna da gizem ve güç verir. Bana kattığı anlam ise beyaz sayfadaki bir leke ya da hayatın olumsuz, gölgelenmiş yanıdır.
  • Huzur ve güvenin rengi olan yeşil, doğanın umudun, yeniliğin, canlılığın rengi desek hiçte yanlış olmaz. Olumlu özelliklerinin çoğunluğuyla bu pozitif renk, insanın psikolojisinde cömertliği, uyumu, gençleşmeyi, simgeleyen ve gözü rahatlatan bir renktir. Huzur ve güven sağladığı için kurum ve reklamlarda oldukça yaygın şekilde kullanılması da dikkat çekicidir. Doğaya, ormana, bir ağaca baktığımızda insanı rahatlatan bu renk çoğu zaman aşırı rahatlatmaktan bizleri uyuşmaya ve yorgunluğa da itebilir her şeyin fazlasının zararlı olabileceği gibi.
  • Mavi, gökyüzünü, denizi simgeleyen uçsuz bucaksız ve insana dinginlik, sakinlik, yaratıcı fikirler veren Cemal Süreya’nın da söylediği gibi ‘mavi bir renkten daha fazlası. Sonu olmayan bir gökyüzü, umut dolu bir deniz.’ Gibidir. Edip Cansever’e göre   ‘ bir renk değildir mavi huydur bende’ demesi  rengin daha fazlasını yansıttığını gösterir bize. Şiirlerin yazıldığı, anlamının başkalaştığı, çocuklara bile isim olacak kadar anlamlar yüklendiği bir kavramdır, bir bakıştır.  Çevremizdeki bu renk, alışveriş ve pazarlamada kan akışını yavaşlatan sakin ve soğuk oluşundan dolayı içecek ürünlerinde oldukça kullanılmaktadır.
  • Kırmızı, bizleri heyecanlandıran coşkulu, enerjili bir renktir ve çoğu zamanda tahrik edici, şiddet ve nefretin de simgesidir. Adrenalin seviyesini artıran, sinirleri uyaran, kan dolaşımını hızlandıracak kadar etkili olan bu renk insanda mücadeleci duygular uyandırmaktadır. Aşkın, sevginin de rengi ve bu sebeplerden olsa gerek çok tercih edilen, araştırmalara göre de parlak ve uyarıcı işlevlerinden ötürü sevilmekte ve psikolojide kırmızı ışık, antidepresif hastalıkların tedavisinde, iştah açıcı renk olma özelliğinden dolayı da yiyeceklerde fazlaca kullanılmaktadır. Toplumda da kırmızı olsun 3 kuruş fazla olsun denilmesi de bu rengin hem sevildiği hem de manevi değer ya da farklı anlamlarından dolayı değer gören renktir diyebiliriz ki en güzel örneği bayrağımızın rengi olmasıdır. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır işte bu renkte kırmızı olmasıyla diğerlerinden farklıdır.
  • Mor ise mavi ve kırmızıdan oluşan, eski zamanlarda doğal yollardan bu rengi oluşturmanın zorluğundan, binlerce deniz salyangozunun kullanılması ve bu yüzden maliyetli oluşu sadece asillerde ve kraliyet mensuplarında bulunmasına, asil ve az rastlanan özellik kazanmasına etki etmiştir. Psikolojide ise melankoli havası verdiği hüzünlü anlam verdiği, karamsarlık, korkaklık duyguları uyandırabildiği, depresif insanların hoşlandığı bu rengin oluşturduğu duygulardan dolayı da orantılı kullanmanın tavsiye edildiği bir renktir. Her renkte ve her insanda farklı anlamlar taşıyabileceği gibi sakinleştirici, hayal gücünü, duyguların dengesini ve aydınlanmayı temsil ettiği de söylenmektedir. Bendeki anlamı ise sakinlik ve sevgiyi, benim sevgimi yansıtıyor diyebilirim. Bazı araştırmalarda da şefkati, sevgiyi temsil etmekte ve bu rengi seven bireylerin hassas oldukları belirtilmektedir. Yani renklerin insan kişiliğini yansıtan taraflar olduğu da gözler önünde, araştırmalar sonucunda açıklanmış bir durumdur diyebiliriz sevgili okurlar.
  • İnsan psikolojisini ısıtan turuncu ise rahatlığı, parlaklığı yansıtan ancak çok fazla bakılamayan bir renktir. Coşkunluk ve neşe duyguları veren özellikle Akdeniz’e yolunuz düştüğünde çoğu yerde görebileceğiniz turunculuklar, narenciyeler de size hem enerji hem vitamin verir diyebilirim.Peki bu rengin bir de adele ve spazmları geçirmede bir etkisi olduğunu biliyor muydunuz?
  • Güneşin, neşenin rengi sarı da içimizi ısıtan, akıl ve mantığın rengi görülüp sindirim sistemi ve deride dahi olumlu etkiler bıraktığını öğrenmek şaşırtıcı ve üretim, verimliliğin rengi olmasından dolayı daha fazla hayatımızda olması gerektiğini düşündüren bir renk.
  • Pembe ise kendi hayatımda fazla yer bulan, genellikle de kadın rengi olarak görüldüğü toplumumuzda renklerde bile cinsiyet ayrımlarının yapılmasının etkisine bağlayabiliriz ve bu düşüncenin mantıksızlığı üzerine uzun uzun konuşabiliriz. Romantik ve sakinleştirici renk olan pembenin bu etkisi, bir hapishanede kapı ve pencere demirleri pembeye boyandığında, mahkumların agresif davranışlarının kaybolduğunun gözlemlenmesiyle açıklanmaktadır. Çoğunlukla hayalini kurduğumuz ‘pembe panjurlu evim olsun’ düşüncesinin aslı buradan mı gelmektedir acaba?
  • Son olarak da griyi söyleyecek olursam bildiğiniz gibi siyah ve beyaz karışımından oluşan bu renk ne beyaz kadar aydınlık, temiz ne de siyah kadar karamsar ve gölgeli. Ağır ve kasvetli duygular uyandırdığı, çoğu kişiye de bunaltıcı geldiği söylenebilir. Bu yansımalarından dolayı diplomatik ortamlarda tercih edilen renklerden biridir diyebiliriz. Bendeki anlamı ise belirsizlik, netliği olmayan bir renk  olduğu düşüncesi.

Peki ya sizin renginiz nedir? Hangisi sizi yansıtır ve hayatınızda daha fazla anlam bulmuştur?  Yer verdiğim renklerle beraber yazamadığım ve daha fazla çeşitte renkler bulunmakta ve her bireyde yeri başka, duygusu, psikolojisi başkadır.

Hayatınızda renginizi kaybetmemeniz dileğiyle, renkli kalın sevgili okurlar! Sertap Erener’in şarkı sözündeki gibi bazen her şey sararıp solar biz hep renga rengarenk!!

MERVE CAN

Cansa\'nın kalemi
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Arkadaş Olamıyorum 4
Sonraki
Hoş Bakışlar Vardır Ki, Öylesine Hoş Geldin Der Ki…

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.