Gün içerisinde okulda, işte ya da evde boş boş otururken hayallere dalmak pek çok kişi tarafından gereksiz algılanabilir. Hatta hayalperestler karşılarındaki insandan sık sık “Ne oldu hayallere daldın yine?” cümlesini duymuştur. Algılananın aksine hayal kurmak beyne ve yaşama çok büyük katkılar sağlıyor. İşte, hayal kurmanın 7 faydası karşınızda!
1. Hayal kurmak, yeni fikirler keşfetmenize yardımcı olur
Kaliforniya Üniversitesi’ndeki bir araştırmaya göre; hayal kuran kişiler yeni fikirler ortaya atmada ve bir sorunu çözmede daha hızlı.
2. Zihin dolaşımı yaratıcılığı teşvik eder
Kaliforniya Üniversitesi’ndeki bir başka çalışma ise hayal kurmayla yaratıcılığın artması arasında belirgin bir ilişki olduğunu göstermektedir.
3. Hayal kuran zihin genellikle daha iyi çalışma hafızasına sahip
Wisconsin Üniversitesi, Milwaukee Üniversitesi ve Max Planck Enstitüsü’nün araştırmasına göre, akıllarının serbest dolaşımına izin veren hayalperest kişiler genellikle daha aktif ve iyi donanımlı bir beynin yanı sıra daha yüksek derecede çalışan belleğe sahip oluyor. Araştırmacılar çalışmalarında, hayal kuran insanların verilen görevler sırasında dikkatleri dağılsa bile, daha yüksek bir çalışma belleği seviyesine işaret eden bilgileri hatırlama yeteneğine sahip olduklarını keşfetti. Araştırmacılar, zihinsel hayal kurma sürecinin aslında beynin çalışan hafıza sistemine çok benzer olduğuna inanıyor.
4. Hayal kurmak stresi azaltıyor ve tansiyonu düşürüyor
Anti-Stres Merkezi’nden araştırmacılar, hayal kurmanın bir hipnoz şekli olduğunu ve tansiyonun yanı sıra stres düzeylerini de azaltabileceğini buldular. Anksiyete ve stres yaşayan insanlar, hayal kurarak stresi azaltmanın yanı sıra kan basınçlarını da düşürebilirler. Ayrıca, Menninger Clinic’teki psikiyatrlar hayal kurmanın (yaklaşan bir tatil için uçmanın hayali gibi) zihinsel olarak prova yapmanızı ve zor olayların üstesinden daha rahat gelmenizi sağlıyor.
5. Hayal kurmak öğrenmeyi pekiştiriyor
British Columbia Üniversitesi’nden yapılan araştırma hayal kurmanın aslında öğrenmeyi pekiştirdiğini gösteriyor. Uyku ve gece rüyalarının öğrenme ve hafıza sürecinin önemli bir parçası olduğu yaygın olarak belirlenmiştir, ancak bu araştırma hayal kurmanın da önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Az önce öğrendiğini hatırlaman mı gerekiyor? Beynine tıkmak yerine hayal kurarak öğrenmek, bilgiyi geri çağırırken daha etkili bir yaklaşım olabilir.
6. Hayal kurmak kendinizi özgür hissettiriyor ve cesaretlenmenizi sağlıyor
Hayal kurarken imkansızlıkları bir kenara bırakırsınız. Bu da moralinizi düzeltir, yapacağınız işlerde motivasyon kazandırır. Ayrıca gelecek hakkında kurduğunuz hayaller, istekleriniz için sizi daha fazla çabalamaya teşvik eder.
7. Hayal kurmak beyin aktivitelerini geliştirir
Hayal kurarken beynin pek çok bölümü aktif olarak çalışır. Bu da, hafıza kapasitesini arttırır ve Alzheimer’ı önler.