Haklıyken Haksız Duruma Düşmeyi Nasıl Başarırız?

haklıyken haksız duruma düşüp sinirlenen kadın

Evet doğru okudunuz. Olumsuz bir durumu başarmaktan bahsediyorum. Size de tanıdık geldi mi bu cümle? İş hayatında çoğu zaman karşılaştığımız ve duyduğumuz söylemlerden bir tanesi.

“Neden her seferinde ben suçlu oluyorum? Nasıl oluyor da haklıyken haksız duruma düşüyorum?” sorusunu kendine hiç sormayan çok az insan vardır büyük ihtimalle.

Genellikle ben haklıydım ama haksız bulundum der ve çoğu zaman başkalarının gözünde bizi haksız konuma düşüren şeyin ne olduğunu pek düşünmeyiz. O sırada ve o kızgınlıkla çuvaldızı kendimiz yerine başkasına batırmak daha kolay gelir bize. 10 yıllık iş hayatımdaki gözlemlerimde,  benzeri duruma düşen çok insan tanıdım ve sebeplerini kendimce analiz etmeye çalıştım.

Ve inanırmısınız çoğu da konunun özünde çok haklıydı. Onları bu kadar haklıyken haksız konumuna düşüren şey ise haklı oldukları şeyi söyleme biçimleriydi. Joseph Joubert’ in çok sevdiğim bir sözü vardır ” Kelimeler cama benzer; görmeye yardım etmedikleri zaman görüşe engel olurlar.”

İş hayatında da özel hayatımızda da ne söylediğimiz değil, o şeyi nasıl söylediğimiz önemlidir. Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre karşılıklı iletişimin yalnızca %7’sini söylediğimiz kelimeler oluşturuyor.Bunun yanında %38 oranında ses tonumuz, %55 oranında ise beden dilimiz belirleyici rol oynuyor. Eğer haklı olduğumuz bir süreçte sert bir tavır ve üslup takınıyorsak bu durum insanlara haklı olduğumuzu ispatlamanın her daim önüne geçecektir.

Bu yüzden eğer bir konuda haklıysak insanlar nezlinde haksız duruma düşmek istemiyorsak baştan uca ılımlı, yumuşak bir tavır ve üslupla süreçleri yürütmeli ve her daim beden dilimize ve ses tonumuza hükmetmeyi başarabilmeliyiz. Bunun için etkili beden dili kullanımı ve sözcüklerin hayatımızdaki önemi ile ilgili kitaplara göz atmanızı tavsiye ederim.

Kitap Önerileri:

İşyerinde Beden Dili /Allan & Barbara PeaseOlumlu Sözcükler Etkili Sonuçlar / Hal UrbanTongue Fu – Sözlü Dövüş Sanatı / Sam Horn

Sevgiyle kalın.

Biraz Bize Dair

https://kariyeredair.wordpress.com

Mehtap Başdaş
Sakarya Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden mezun, bir fiil 7, 5 yıldır İnsan Kaynakları alanında uzmanlaşmış, 10 yıldır iş hayatında olan, öğrenme meraklısı, çok soran ve sorgulayan, terazi burcu ve en önemlisi herkes gibi sıradan biri... Hamdım, yandım, piştim diyen Mevlana ve Şems-i Tebriz' in hayata dair bakış açısını kişisel gelişiminde yansıtmayı ilke edinmiş, son dönemlerde yüz yogasına merak sarmış, mutluluğun ve huzurun kendi iç dünyamızda olduğuna inanan ve bunun için ruhu beslemenin önemini keşfetmiş tam bir Y kuşağı.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Özgürlük Savaşçısı: Naim Süleymanoğlu
Sonraki
Dönüşüm Metamorfozu
franz kafka dönüşüm

Dönüşüm Metamorfozu

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.