https://wordpress.com/view/yenigundemblog.wordpress.com
Bugün sizlere yasak meyve olan elmadan bahsedeceğim. Elmanın tarihi insanın dünyaya gelmesinden önce başladı. Âdem ile Havva yasaklanan elmayı ısırmalarıyla Allah onları cezalandırdı ve cennetinden kovdu.
Elma meyveden ziyade her zaman her yerde karşımıza çıkan bir meta olmuştur. Elma, masallarda kötü kalpli cadının pamuk prensesi öldürmesi, güzel bir teknolojik ürünün arkasındaki ısırılmış elma logosu, sağlıksız bir elma şekeri ve daha aklıma gelmeyen reklam filmlerinde yerini almıştır.
Peki, neden elmayı göz boyamak için kullanırlar?
Elma çok çeşitli bir meyvedir. Kırmızısı, sarısı, yeşili, yer elması, tatlı ve ekşi elma türleri vardır. Elmanın faydalarına bakacak olursak saymakla bitmiyor. Şimdi anladınız mı? Bu kadar nefis ve sağlıklı olan meyveyi göz boyamak için kullanırlar.
Madem bu kadar lezzetli ve sağlıklı bir meyveydi de Allah neden Âdem ve Havva’ya o meyveye dokunmayın dedi?
Allah’ın meyve ağacını önceden yasaklamasıyla birlikte Âdem ile Havva da meyveye karşı istek, arzu ve merak uyandırmıştır. Zaten İnsan psikolojisinde yasaklanan şeye karşı dikkat, ilgi ve merak duygusu artar ve o şeye ulaşma arzusu doğar. Yasaklanan meyvede ise hem Havva, hem de Âdem’in his ve duygularını kendine çeken çok ilginç bir cezbe ve çekim hali vardır. Yani anlayacağınız cennetteki meyve sağlıklı bir elmadan ziyade şehvet ve arzuları kabartan bir meyve olduğu için Allah yasaklamıştır.
Elma hakkında son bir örnek daha vermek istiyorum. Franz Kafka’nın yine ‘‘Dönüşüm’’ adlı eserinde elma metaforu kullanıldı. Gregor Samsa böceğe dönüşünce ailesi ve çevresi tarafından ötekileştirilip terk edildi. Ona günah meyvesi olarak bilinen elmayı fırlattılar. Elmayı orda fırlatmaları sizce tesadüf mü? Hayır, Kafka’nın kitaplarında bir çok metafor kullanıldı ve her metaforunda ayrı ayrı anlamları var.
Kısaca özetlemek gerekirse filmlerde, çizgi filmlerde, reklamlarda, kullandığımız teknolojik ürünlerde hayatımızın her alanında elma kullanılmasının sebebi elmanın cezp edici bir özelliğinin olması ve insanda merak duygusu uyandırmasıdır.