Google, SEO Açısından Linkleri Nasıl Değerlendirir? (10 Örnek)

Google, SEO Açısından Linkleri Nasıl Değerlendirir? (10 Örnek)

1. Popüler Sayfalardan Gelen Linkler SEO Anlamında Daha Güçlü Sinyale Sahip

Bu konsept Google’ın orijinal PageRank algoritmasının temelini oluşturdu ve hızlı bir şekilde dünyadaki en popüler arama motorun olmasına yardımcı oldu.

populer-sayfalardan-gelen-linkler

2. İçerikteki Linklerin Konumu Değer Anlamında Farklılık Gösteriyor

Linklerin içerikteki ana metin alanında bulunmasının;  kenar çubukları, başlık veya footer bölümünde (boilerplate) bulunmasından daha değerli olduğu çeşitli Google patentlerinden ve yapılan deneylerden anlaşılıyor.

icerikteki-linklerin-konumu-255x215

3. İçerikteki Linklerin Görünürlüğü Yüksek Olan Daha Çok Değer Taşıyor

Sayfadaki daha belirgin konumlara yerleştirilmiş linkler, insanların gerçekten tıklayabileceği bağlantılar olacağından Google bu linklere daha çok değer verir.

icerikteki-linklerin-gorunurlugu

4. Anchor Text’i İyi Yazılan Linkler Daha Değerli Olabilir

Anchor text, linkin ekranda görünen metni anlamına gelen bir terimdir. Genellikle altı çizili ve mavi olarak görürsünüz fakat istenildiği gibi değiştirilebilir.
Arama motorları linklerin anchor textlerini dikkate alırlar. Hedef sayfaya giden linkin anchor text’inin sayfayla alakasını değerlendirirler. Dolayısı ile arama motorları bu datayı algoritmalarında kullanır.

anchor-text-link-alakasi

5. Farklı Domainlerden Verilen Linkler Aynı Domainden Verilenlere Göre Daha Değerli

Yapılan çalışmalar; 50 farklı domainden 50 linke sahip olmanın, aynı domainli bir siteden 500 linke sahip olmadan çok daha iyi olduğunu gösteriyor.

farklı-domainlerden-gelen-linkler

Bu durum iç bağlantıların önemli olmadığını göstermez. Aksine, iç bağlantılar iyi site mimarisi  ve Google sıralaması üzerinde oldukça etkili olabilir. Bununla birlikte, dış bağlantılar kurmak genellikle daha üst sıralarda ve daha fazla trafik için en hızlı yoldur.

dis-baglantilar-ic-baglantilarin-iliskisi

7. Güvenilir Sitelerden Gelen Linkler Daha Fazla Değer Geçirebilir

Link değerinin incelenmesi anlamında TrustRank’ı diğer sitelerden gelen linkin kalitesi ve gücü ile ilgili olarak basitçe tanımlayabiliriz. Yine basitçe anlatmak gerekirse  “.gov” , “.edu” veya otoriter dominler (NYtimes.com) Google gözünde TrustRank’ı yüksek olan sitelerdir. Bu tip domainlerdan alacağımız direkt linkler “Trust” değerimize katkı sağlar. Diğer yandan bu tip sitelerden daha önce link almış domainlerden alacağımız linkler ise dolaylı link olacağından, direkt alınan linklere göre daha az “Trust” değeri aktaracaktır.

guvenilir-sitelerden-gelen-linkler

8. Konu ile Alakalı Olan Sayfalardan Linkler Google için Daha Anlamlı

Aynı konudaki bir sayfadan gelen bağlantılar konuyla alakasız sayfalardan gelen bağlantılara göre daha çok anlamlı olacağından ve spam izlenimi verme riskini  azaltacağından, Google bu bağlantıların konuyla alakalı olup olmamasına önem verir.

konusal-olarak-alakali-sitelerden-gelen-linkler

9. Yeni Oluşturulan Sayfalardan Gelen Linkler Eski Sayfalara Göre Daha Değerli

SEO dünyasında “Freshness Algorithm (Tazelik Güncellemesi)” ile adlandırılan, Google SERP’te “tazeliği” veya “daha taze ve güncel sonuçlar” olarak nitelendirdiği haziran 2010’da yayınlanan Caffeine Update’e dayanan önemli bir sıralama algoritması değişikliğidir. Google, tazeliği temel alarak içeriği değerlendirmenin birkaç yolunu kullanır. Sayfanın alaka düzeyini belirlemenin bir yolu, ona işaret eden bağlantıların tazeliğine bakmaktır.

guncel-sitelerden-gelen-linkler

10. Sayfadaki Linklerin Güncellenmesi Sayfanın Yeni (Taze) Olmasına Etki Edebilir

Google bir sayfaya yeni bağlantılar verildiğini görürse, bu durum alaka düzeyinin bir işareti olabilir ve sıralamalarda etkisi görülebilir.
Aynı şekilde, bağlantı artış oranındaki (rate of link growth) bir düşüş, sayfanın eski olduğunu ve arama sonuçlarında devalüe edilebileceğini gösterir.

guncel-linklerin-etkisi

Yazar: Okan Acar

Yararlanılan Kaynaklar:

Happy Education Academy
Happy Education Academy’de, ezber bozan eğitim anlayışıyla geleneksel kalıpların dışına çıkan ve eğitimde fark yaratmayı amaçlayan yeni nesil bir akademi olarak dijital eğitimler verilmektedir. Happy Education Academy’nin bilgi verici ve keyifli blog yazıları kooplog'da.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Doğru Zaman Doğru Uygulama
Sonraki
Google, Amazon, E-perakende ve Corona Sonrası E-ihracat

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.