Gezegenler Üzerine Çalışma Yapıp, Ada Keşfeden Kaptan: James Cook

meşhur kaptan james cook

Büyük Okyanus’ta yapmış olduğu keşif gezileri ve maceralarıyla tanınan denizci, kâşif, asker ve haritacıdır. HM Bark Endeavour isimli meşhur gemisiyle üç kez geniş Pasifik gezisi gerçekleştirmiştir. Kaptan James Cook son gezisi sırasında Hawaii’de yerlilerle yapmış olduğu çatışmada ölmüştür. 

meşhur kaptan james cook

Kaptan James Cook Kimdir?

7 Kasım 1728 senesinde İngiltere’nin Yorkshire şehrinde doğmuştur. 16 yaşındayken evden kaçıp balıkçı kasabası Staithes’te çalışmaya başlamıştır. Denize olan tutkusu burada başlamıştır. Patronu ondaki deniz tutkusunu fark etmiş ve onu liman şehri Whitby’ye götürmüş, Walker kardeşlerin gemisine vermiştir. James burada deniz tüccarı olarak çalışmış ve işinin en iyisi olmak istediği için trigonometri, cebir, astronomi ve seyrüsefer teknikleri öğrenmeye başlamıştır. Öğrendikleri sayesinde bir gün kendi gemisinde bir efsane olacaktır.

1752 senesine gelindiğinde Cook, İngiliz deniz kuvvetlerine katılmıştır ve meşhur Yedi Yıl Savaşlarında orduda görev yapmıştır. Quebec kuşatmasında kartografi yeteneği bir anda onu orduda kilit bir konuma getirmiştir. Bundan sonraki bütün başarıları sayesinde kısa sürede amiralliğe yükselmiştir.

James Cook’un elde ettiği üstün başarılar; mükemmel denizciliğine, kartografi alanındaki yeteneğine, araştırmacı kişiliğine, zor zamanlarda adamlarını kontrol edebilme gücüne ve tehlikeli bölgeleri araştırmadaki cesaretine borçludur. 17 Şubat 1779 yılında Hawaii’deyken gemisinin teknelerinden birinin çalınması sebebiyle yerlilerle arasında çıkan bir tartışma anında öldürülmüştür. Kaptan James Cook, dünyanın bir tam çevresini gemisiyle gezen ilk kâşif olmuştur.

meşhur kaptan james cook

James Cook’un Keşifleri

1768 senesi Mayıs ayında Cook, ordu tarafından Büyük Okyanus‘u keşfetmekle görevlendirilmiştir. Cook bu yolculukla Avrupa devletlerinin Büyük Okyanus’ta inşa ettiği sömürgeciliğin yolunu açmıştır.

Kaptan Cook, kendisini dünyanın en büyük denizcisi yapacak yolculuklarının ilkine 1768 yılında çıkmıştır. İlk olarak Ümit Burnu’nu geçmiş ve 13 Nisan 1769 senesinde Tahiti’ye varmıştır. Yeni Zelanda’yı ziyaret eden ikinci Avrupalı olmuştur. Yeni Zelanda’nın iki ada olduğunu fark eden ilk kişi olmuştur. Bu adalar arasındaki boğazı keşfettiği içinde bu boğaza Cook Boğazı adı verilmiştir.

Yolculukta pek çok başarısı olsa da esas amacı olan gezegenlerin Güneş’e uzaklığını tespit etme görevini gerçekleştirememiştir. Avustralya’dan dönmeden önce buradan pek çok bitki ve hayvan türleri toplamış ve İngiliz bilim adamlarına getirerek hizmetlerine sunmuştur. Bu gezisinin günlüklerini yayınlayarak da büyük bir şöhret kazanmıştır.

18. asırda Ekvator’un güney bölgesinde hala keşfedilmemiş toprakların var olduğuna inanılmaktaydı. Kaptan Cook’un ikinci yolculuğu ise bu iddiaları kanıtlamak olmuştur. Bu yolculuğunda Kaptan Cook daha öncesinde hiçbir Avrupalının yapamadığı kadar güneye ilerlemiştir. Bütün Antarktika’nın çevresini turlamıştır. Aşırı yoğunluktaki buzullardan dolayı ana karaya ulaşamamış ve Antarktika’ya ayak basamadan geri dönmek zorunda kalmıştır. Bu kıtanın etrafını gezen ilk denizci olmuştur. Fakat Antarktika’yı çevreleyen buzullar karanın görünmesini engellediğinden kıtanın varlığı 1840’a kadar kanıtlanamamıştır. Bu yolculuğun ardından Kraliyet Donanması, Kaptan James Cook’a onursal emeklilik hakkı tanısa da bu onu denizlerden uzak tutamamıştır.

Kaptan Cook’un son yolculuğu, 1776–1779 seneleri arasında gerçekleşti. Avrupa ve Asya arasında alternatif bir bağlantı aramak için çıktığı seferin ilk senesinde başarılı olamamıştır. 1778 senesinde Hawaii Adaları’na ulaşarak bu bölgeye ulaşmayı başaran ilk Avrupalı kâşif olmuştur. Ardından ise Afrika’nın güney ucunu dolaşmış, Hint Okyanusu‘na yönelmiştir. Kuzey Amerika‘yı keşfetmek için doğuya yöneldiği zaman ise bilmeden Juan de Fuca Boğazı‘nı geçmiştir. Kuzey Buz Denizi‘ne ulaşmayı hedeflemiş ancak dev buz kitleleri yolunu kesmiştir. O da Hawaii’ye geri dönmüştür. 14 Şubat 1779 yılında gemisinin teknelerinden biri çalınmış ve bunun için yerlilerle çatışmaya girmiş, bu çatışmada ölmüştür.

gramafoniğnesi
''Çünkü sadece gramafon iğnesi müziğe gerçek anlamda dokunabilir.'' 23 yıldır okumanın, tefekkür etmenin ve yazmanın peşinde... Toz tutmuş filmleri ve gramafonla tanışmış şarkıları sever.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Yolun Yarısı Kaç Eder?
Sonraki
Eee, Ülkemizin Siyasetçileri Ne İşe Yarıyor?
sokakta insan kalabalığı

Eee, Ülkemizin Siyasetçileri Ne İşe Yarıyor?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.