Gerçekten Kurumsal Bir Şirkette Mi Çalışıyorsunuz?

Gerçekten Kurumsal Bir Şirkette Mi Çalışıyorsunuz?

Gerçekten Kurumsal Bir Şirkette Mi Çalışıyorsunuz?

İnsanlar, yaşamlarını devam ettirebilmek adına çalışmak ve para kazanmak zorundalar. Bu sebeple iş hayatına dâhil olmak herkes için gerekli bir durum haline geldi. İş hayatına atılan herkesin önemsediği şey ise kurumsal bir firmada çalışmaktır. Kurumsal bir firmada çalışmak pek çok kişi için daha avantajlıdır. Peki, başvurduğunuz veya çalıştığınız bir firmanın kurumsal bir şirket olduğunu nasıl anlarsınız? İşte 6 maddede kurumsal şirketlerin özellikleri:

Görev Tanımları Bellidir

Kurumsal şirketlerde insanların görev tanımları ve onlara verilen işler bellidir. Personellerin yükümlü olduğu işler öncesinde planlanmıştır. Çalıştığınız şirkette sizden göreviniz dışında işler yapmanız bekleniyorsa kurumsal bir şirkette olduğunuzdan şüphe etmelisiniz.

Görev tanımları konusunda en fazla sorun yaşanan kurumlar, genellikle aile şirketleridir. Aile şirketleri, dünyadaki zenginliğin önemli bir kısmını oluşturuyor. Dairenin büyük bir dilimini elinde bulunduran bu şirketlerle iş dünyasında karşılaşma ihtimaliniz çok yüksek. Eğer böyle bir şirkette çalışacaksanız kimin ne iş yaptığının belli olmadığı çalışma ortamlarına hazırlıklı olmanız gerekebilir. Bu şirketlerde aile üyeleri yeni görevlere genellikle yeteneklerine ve tecrübelerine bakılmaksızın getirilirler. Bu durum aileden olmayan çalışanlar için zor durumlar yaşanmasına neden olabiliyor.

Kesin Kurallar Vardır

Kurumsal firmaların en önemli özelliği, işleyişin kurallara bağlı olmasıdır. Şirketi oluşturan tüm unsurların kurallara uyması ve bu kuralları uygulaması beklenir. Kurallar, her ne kadar kısıtlayıcı olsa da onlar çalıştığınız şirketin kurumsal bir şirket olduğunun işaretleridir. Bununla birlikte kuralların esnek olduğu şirketler yine aile şirketleridir. Aile şirketlerinde kurumsallaşma daima daha zor gerçekleşir. Bu tip şirketlerde ilişkiler, duygu temellidir. Profesyonel olmayan ilişkiler, kuralların geçerliliğini azaltmaktadır.

Tek Bir Yönetici Yoktur

Kurumsal bir şirkette çalışmak, yalnızca kendi üstünüze karşı sorumlu olmanız demektir. Kurumsal şirketlerde çalışanlar, tek bir kişinin yönetiminde değillerdir. Bu şirketlerde departmanlar vardır ve çalışanlar, bağlı oldukları departmanın yönetimiyle çalışırlar. Departmanlar yönetici ve çalışanlardan oluşmaktadır. Bu nedenle çalışanlardan birinin izinli olması veya işten çıkması, genel işleyişi büyük oranda etkilemez.

Her Şey Belgelidir

Kurumsal şirketlerde, her şey belgelenir ve rapor edilir. Kayıt dışılığa yer yoktur, muhasebe ve finansal raporlama sistemleri vardır. Yapılan tüm işler, ölçülebilir niteliktedir. Tüm işler zamanında gerçekleşir. Buna müşterilerin ödemeleri ve çalışanların maaşları da dâhildir. Belirli bir işleyiş olduğu için tüm ödemeler zamanında yapılmak zorundadır. Kabaca “Bugün git, yarın gel.” gibi bir durum söz konusu değildir. Maaşınız zamanında yatmıyorsa çalıştığınız şirketin kurumsallığını, bir kez daha sorgulamalısınız.

Yan Haklar Bellidir

Kurumsal şirketler, çalışanlarının haklarını gözetirler. Size yalnızca maaş ödemez, başka imkânlar da sunarlar. Sağlık sigortası, yol ve yemek ücretleri bunlardan bazılarıdır. Çalışma saatleri bellidir, bu saatler dışında sizden talep edilen çalışma sürelerinin tamamı mesai sayılır. Tatil günleri, tazminat hakları, doğum izni gibi haklar tüm çalışanlar için eşittir.

Kurumsal bir şirkette yer aldığınız sürece duygusal ve kişisel sebeplerden dolayı işten çıkarılmazsınız. Çalışanların performansları, yöneticilerin kişisel sebeplerine ve egolarına göre değerlendirilmez. Bu şirketlerde işten çıkarılmalar, performans yetersizliği gibi mantıklı nedenlerden dolayı yapılmaktadır. Kısacası işinizi iyi yaptığınız sürece kendinizi güvende hissedebilirsiniz.

Pozitif Bir Şirket Kültürü Vardır

Kurumsal bir şirkette olduğunuzu adım attığınız andan itibaren, çalışma ortamındaki pozitif enerjiden hissedebilirsiniz. Şirket çalışanlarının birbirleriyle olan iletişimleri güçlüdür. Kurumsallaşma, ancak çalışanını işin bir parçası olarak kabul etmekle gerçekleşir. Bu şirketlerde çalışanların görüşlerine değer verilir. Kurumsallaşmış şirketlerde baskıcı ve mesafeli bir yönetim yoktur. Eğer size ve çalışmalarınıza saygı duyulmadığını düşünüyorsanız muhtemelen kurumsallaşmayı başaramamış bir şirkette çalışıyorsunuz demektir.

Nihal Zengin
İstanbul Üniversitesi TDE mezunu. Hâlihazırda yüksek lisans tezini tamamlamaya çalışıyor. Çok okur, çok yazar, az konuşur. Hoşgörünün dünyayı daha iyi bir yer yapabileceğine inanıyor.
Subscribe
Bildir
1 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Olası 3. Dünya Savaşı ve Teknoloji Devlerinin Rolü
Sonraki
Uçurum

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.