Yakın zamanlarda yurt dışında çalışmak için biraz araştırma yapmaya başlamıştım. Bu araştırma boyunca fark ettiğim şeylerden birisi de Türkiye’de var olan eğitim öğretimin ve başarısının yurt dışında bir karşılığının olmaması.
Yani şöyle, yurt dışında en iyi üniversiteden mezun olsanız dahi, KPSS denilen illette size bir katkısı yok, siz binlerce zorlukla Boğaziçi’nden mezun olurken; Bayburt üniversitesinden götünü yayarak okuyan kişi KPSS sınavında aynı muameleyle karşı karşıya. Bence okuduğu üniversite ve aldığı puan-sıralama-mezuniyet derecesine göre KPSS’nda kişilere ek puan verilmeli…. Ama tabii bence J
Yurt dışında şaşırdığım şeylerden birisi bilgisayar ile ilgili işlerin, özellikle yazılım ve veri, çok fazla talep edildiğini görmem. Ama öyle böyle değil arkadaşlar, hatta Polonya IT okuyan kişilere ücretsiz yüksek lisans yapabilme hakkı veriyor, sırf potansiyel öğrenci gelsin de bu ülkede iş bulup kalsın diye. Şaka gibi. Diyebilirsiniz Türkiye’de de öyle diye, fakat tam olarak değil. Örneğin Balıkesir Üniversitesi’nde okumuş birisi İngilizce ve global donanıma sahipse direkt olarak okula veya işe kabul edilir J Fakat Türkiye’de Balıkesir Üniversitesi’nden mezun birisi bilgisayarlara format atar anca.
Kafam çok karıştı aslında, henüz yolun başındayken bu edebiyat-felsefe kısaca sanat sepet işlerini bırakıp bu alana mı atılsam diyorum, en azından bir 5 sene içinde kendimi bu ülkeden kurtarabilirim diye düşünerek. Ama sonra biraz yaşlılık hissi de içimi kaplamıyor değil.
Neyyyyse!
Siz ne düşünüyorsunuz, sizin yurt dışındaki eğitim ve iş ilanları hakkında fark ettiğiniz şeyler neler? Sizce geleceğin mesleği ne?