GELECEK KAYGISININ ÜSTESİNDEN GELMEK İÇİN ÖNERİLER

Üniversite döneminde, üniversite öncesinde kısacası günümüz gençliğinde gelecek kaygısı sık görülen bir durumdur. Gelecek kaygısının pek çok nedeni vardır. Ekonomi, aileden destek görememek, toplum baskısı ve daha pek çok etken gelecek kaygısına neden olabilir. Geleceğe karşı umutsuz olmak Z jenerasyonu gençlerinin temel sorunlarındandır. Bu umutsuzluğun temeli ekonomik kaygılara dayanmaktadır. Peki gelecek kaygısının azalması için uzmanlar neler öneriyor?

Günlük Hayatı Etkilemediği Sürece Kaygı İtici Bir Güçtür

Kaygı duyulan unsura karşı harekete geçmek aslında çözüm üretmek adına idealdir. Örneğin; yakın zamanda yapılacak bir seçme için kaygılanan bir kişi o kaygı unsurunu ortadan kaldırmak için harekete geçer ve çaba harcar. Bu tip kaygılar optimize seviyede tutulduğu takdirde faydalıdır. Kişinin çözüm odaklı hareket etmesine yardımcı olur ve günlük hayatı olumsuz yönde etkilemediği sürece tehlikelere karşı çözüm üretilmesini sağlar. Üniversite döneminde yaşanan mesleki kararsızlıklar normaldir ve pek çok kişinin başına gelmektedir.

Kendinize İyi Olduğunuz Şeyleri Hatırlatın

Geleceğe karşı umutsuz olmak gelecekte başarısız olunacağına inanmak demektir. Başarısızlığa duyulan inanç ise kişinin negatif bir tutum içerisine girmesine neden olur. Negatif tutum sonucunda kişinin kendine güveni azalır ve başarmak adına yeterli gücü bulamayabilir. Bunu yenmek için ise daha öncesinde aşılan zorluklar düşünülmelidir. Kişisel gücün farkına varılması için iyi olunan şeyler düşünülmeli motive edici ifadeler kullanılmalıdır.

“Acaba” ve “Keşke” Kelimelerinden Uzaklaşın

Pişmanlık belirten keşke kelimesi negatif tutuma yönelmeye sebep olabilir. “Keşke böyle yapsaydım.” “Keşke daha çok çalışsaydım.” gibi ifadeler geçmişe karşı hayıflanmaya dolayısıyla bu düşünceler ekseninde günden uzaklaşmaya neden olabilir. Evet, geçmişte her şey daha farklı olabilirdi ama olmadı. Bugün bunun için hayıflanmak yerine daha iyi nasıl ilerlenebilir diye düşünülmelidir.

Aynı durum acaba kelimesi için de geçerlidir. “Acaba bu kursa da mı yazılsam?” “Acaba böyle mi yapsam?” gibi düşünceler gün içerisinde sık kullanıldığında kaygıların artmasına yol açabilir. Gün içerisinde enerjinin düşmesine ve o gün düşünülmeyecek şeylerin ortaya çıkmasına neden olurken andan uzaklaşılmasına sebep olabilir. Keşke ve acaba kelimelerini daha az kullanmak ve anın getirdikleri ile en iyisini yapmaya çalışmak daha faydalı olacaktır.

Anda Yaşayın

“Carpe diem.” “Anı yaşa.” gibi sözleri muhakkak ki duymuşsunuzdur. Bu söz hiçbir şeyi umursamamak anlamına gelmiyor. Geçmişe önem verme, geleceği düşünme gibi anlamlar yansıtmayan “Anda yaşa. ” sözü bu anı iyi değerlendir anlamına gelmektedir. Geçmişten ders alarak şu anı değerlendirmek ve ardından geleceği kısa süreli planlarla ve geçmişten alınan derslerle tasarlamak anda yaşamaktır. Geleceği fazla düşünmeden, geçmişte takılı kalmadan bu anı en iyi şekliyle değerlendirmelisiniz.

Gerçekçi Bir Yol Haritanız Olsun

Hedefi olmayan insanlarda gelecek kaygısı sık görülür. Gerçekçi bir amaç belirleyerek bu amaç doğrultusunda yol haritası çizmek gelecek kaygısının minimuma inmesi adına önemlidir. Bu yol haritasını izleyerek ilerlemek, çalışmaları bu doğrultuda gerçekleştirmek geleceğe dair umutları yeşertir. Var olan şartları kavrayarak gerçekleşmesi mümkün olan hedefler koymak hayal kırıklığı yaşanmaması adına oldukça önemlidir. Gerçekleşen hedefler kişinin kendisine olan güveninin artmasını ve hayata dair inancının artmasını sağlar.

Eylül Gökdemir
Eylül Gökdemir
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Cilt Bakımı Nasıl Yaptırmalıyım

Cilt Bakımı Nasıl Yaptırmalıyım

Sonraki
AFETLERDE AFETZEDELERİN SAĞLIK YÖNETİMİ

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.