Freelancer mı, Nomad Worker mı?

Freelancer mı, Nomad Worker mı?

“Freelancer” biraz 1990, 2020’de “Nomad Worker” Var.

Son dönemde “Ben remote çalışıyorum abi” kavramı özellikle iş dünyasındaki bizlerin en fazla duymaya başladığı cümlelerden biri haline geldi. Artık masa başında tek bir ofise ait çalışma kavramı ortadan kalkıyor. Dijital dünya ve özellikle internet sayesinde “beyaz yakalılar” beyaz yakalarını ofiste bırakarak artık sadece laptopları yanında bir yandan seyahat edip bir yandan da çalışmayı tercih ediyor.

“Digital Nomad Worker” şeklinde adlandırılan bu yeni çalışma sistemi aslında tamamen kişisel motivasyonu baz alıyor. Çalışan kişinin istediği yerden istediği zaman aralığında çalışabildiği veya çalışma saatlerini kısalttığı noktada stres seviyesinin azalması, rahatlamayla birlikte daha etkili bir iş gücü ve sonuç ortaya çıkıyor.

Freelancer mı, Nomad Worker mı?

Nedir, ne değildir?

Türkiye’de genellikle remote çalışma veya uzaktan çalışma şeklinde adlandırılıyor. Teknoloji ile uğraşan “bilgisayar insanlarının” çoğunlukla kullandığı bir sistem. Herkes bir anda uzun zamandır çalıştığı ve aidiyet hissetiği masasını bırakıp farklı yerlerden çalışmaya gönüllü olmuyor.

Bu değişim, insanlar esnek çalışma saatleri ya da alternatif çalışma düzenlerini benimsemeye başladığında, sadece finansal olarak değil ,kaliteli zaman geçirebilmemiz, sağlıklı yaşamamız gibi hayatımın birçok alanında kolaylık sağlayacak.

Aslında çok da değişen bir şey yok gibi, Sadece “freelancer” kavramını değiştirerek her beyaz yakalının kariyerinde ilerlerken uygulamak isteyecebileceği daha havalı bir ada dönüştü “nomad workers”. Belki de önümüzdeki dönemde sürdürülebilir başarıların yakalanması için zamandan ve mekandan bağımsız çalışmak hepimizin hayatlarımızda uygulaması gereken bir kavram haline gelecek.

Sektöre yön verenler yine Z jenerasyonu.

Şirketler özellikle rekabetin inanılmaz seviyelere çıktığı dünyanın bir ucundan öbür ucuna ulaşılabilen bir dönemde ayakta kalmak istiyorsa yeni nesil çalışanları işe almalılar. Bu yeni nesil çalışanlarda Z jenerasyonu ile başlıyor. Z jenerasyonunun da en verimli çalışanları, nomad worker veya remote çalışanlar — bizi asla şaşırtmıyor.

Bu yeni serbest çalışma trendine uyum sağlanması ve herkesin eşit haklar tanınarak çalıştığını hissetmesi için yüksek gelirli çalışanlar tarafından yapılan protestolara ve freelance çalışma yerlerinde yapılan anketlere bakıldığı zaman markaların uygulamalarının ve çalışma yasalarının da güncellenmesi önemli noktalardan biri haline geldi.

Geçtiğimiz son 5 yıl içerisinde ortak çalışma alanlarının %200 oranında büyümesinin nedenlerinden biri artık plazada çalışmak istemeyen, plazaların hava sistemine yeterince maruz kaldığını düşünen kişiler. Üretebilen beyin her zaman her yerde üretebilir, bunu unutmayın. Kendini belirli bir alanda sınırlamasına gerek yoktur.

Önümüzdeki dönemlerde başka şirketlerde “nomad worker” çalışan şeklinde duyduğumuz insan kavramını artık aynı şirkette başka bir departmanda da duyar hale geleceğiz.

Burada asıl anlatmak istediğimiz; daha efektif çalışmanın yollarını düşünün. Tatil ve işi birleştirerek hayatın her alanından keyif almaya çalışarak yapılan işlerle nasıl para kazanabilirim sorusunu kendinize sorun. Cevabı bulduğuz zaman siz de bir “nomad worker” olacaksınız.

GroupM DAS
Data Analytics Services
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Bilinmeyen Denklem
Sonraki
Keşfedilmesi Gereken Şarkılar
Keşfedilmesi Gereken Şarkılar

Keşfedilmesi Gereken Şarkılar

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.