Filtre Kahvelerin Tatlarını Bu Kadar Farklı Yapan Ne? 5 Dünya Kahvesini İnceledim

Kahve ve filtre kahvenin ortaya çıkışıyla alakalı birçok tarihi hikaye vardır. Fakat kahve firmalarının en çok dile getirdiği ve benim de Mıthra Coffee‘nın minik kılavuzundan edindiğim bilgiye göre “Kahve 8. yüzyılda Etiyopya’da Çoban Kaldi’nin koyunlarının bir çalıya ait kırmızı meyveleri yemesi ve ardından daha hareketli olduğunu fark etmesiyle bulunmuş, günümüze kadar çok farklı evrelerden geçmiştir.”

Bugünse filtre kahve bazılarımızın vazgeçilmezi haline geldi. Gün içerisinde zaman zaman farklı demleme türleriyle, farklı çeşitleriyle ve yöntemleriyle bu kahveleri tüketiyoruz. Filtre kahve aslında kahvenin adı olmaktan çok kahvenin demlenme yöntemidir. Çünkü bu kahve farklı coğrafyalarda, iklimlerde yetişip ardından kavrulup, öğütülüp –ki bu noktada da kahve çekirdeklerinin kendine has öğütülme ve kavrulma şekilleri devreye giriyor- filtre tekniği ile demlenirler. Kahvenizi kağıt filtreyle veya metal filtreyle demleyebileceğiniz gibi bu filtreleri kullanacağınız birçok makine ve aparat vardır.  French Press, American Press, Syphon (sifon), V60, Chemex ya da Aeropress gibi farklı aparatlarla kahvelerinizi demleyebilirsiniz.

Bu makinelerden hangisini tercih ediyorsanız kahvenizi de ona göre öğütmelisiniz. Ayrıca demleyeceğiniz kahve çekirdeği de önemli bir husustur. Mesela filtre kahve yapacaksınız daha açık kavrulmuş kahvelerden alıp evinizdeki öğütücü aparatıyla ya da aldığınız yerde öğütülüyorsa daha kalın öğütülmelidir. Fakat espresso bazlı bir kahve yapacaksanız daha yoğun kavrulmuş espressoyu daha ince çektirirsiniz ve sonrasında basınçla demlemenizi sağlayacak bir makineye ihtiyacınız vardır. Espresso makineleri ya da mocha pot tercih edebilirsiniz.

Filtre kahvelerinin ya da espressonun çekirdekleri, öğütülme dereceleri, demleme şekilleri, makinelerin farkları/kullanımları gibi konulardan bu yazıda bahsetmeyeceğim fakat isterseniz bir sonraki yazımda keyifle bu hususları da bildiğim kadarıyla açıklarım.

Şimdiyse hepimizin bildiği duyduğu 2000’li yıllardan itibaren popülerliği artan 3. nesil kahve kültürünün 5 çeşit kahvesinden bahsetmek istiyorum.

  • ETHIOPIA KOCHERE

Birçok kahvenin geldiği yer olan adını da oradan alan Ethiopia’ya özgü bir kahvedir. Arabica çekirdeklerinden oluşan bu kahve orta içimdir ve sertliği dengeli bir yapıdadır. Orta asiditedir – aromalı ve keskin bir yapı- Ayrıca her kahvenin kendine has aromaları vardır, kahveyi içerken bu aromaların net bir şekilde tadını almazsınız.  Ethiopia ‘nın içeriğinde de narenciye ve şeftali aroması vardır. Ethiopia kahvesi ağızda çok acı bir tada sahip olmayan hafif aromalı ama tatlı da olmayan bir tat bırakır. Bu yüzden orta içim sevenlere hitap edeceğini düşündüğüm bir kahvedir.

  • KENYA

Şuan bu yazıyı yazarken bir yandan da tükettiğim kahve Kenya kahvesinin french press demlenmesinde bazen ölçüsünü tutturamasam da makine demlemesinde kokusuyla da, tadıyla da çok keyifli bir kahve olduğunu düşünüyorum. Ethiopia gibi orta asiditeye sahip bu kahve Afrika bölgesinde yetişen bir kahvedir. Orta içim ve dengeli bir sertliğe sahiptir. Kenya kahvesinin de içeriğinde narenciye ve kuru üzüm aromaları vardır. Fakat belirttiğim gibi filtre kahveler keskin bir şekilde bu aromaları hissettirmezler. Kahvesini sütle veya şekerle tüketenlere çok hitap etmeyen Kenya, orta ve sert içim kahve sevenlerin kahvesidir.

  • BRASIL BELLA GIANA

Brasil Bella kahvesi içeriğinde sütlü çikolata, meyve ve fındık aromalarını barındıran  yumuşak içim ve hafif bir kahvedir. Benim gibi orta veya orta sert kahve severlere pek hitap etmeyen bir aroması vardır. Bu kahveyi makine ve french press demlemesinde çok severek tüketmedim fakat sifon şeklinde içtiğimde belki kahvenin ölçüsünden belki demlemesinden dolayı daha çok hoşuma gitti. Fakat yumuşak içim severler için güzel bir aromaya sahip.

  • EL SALVADOR VERACURUZ

Diğer kahve çeşitlerine göre daha düşük asiditeye sahip bu kahve orta içim ve yoğun aromalıdır. İçeriğinde çikolata, erik aromaları olan enteresan bir kahvedir. El Salvador yıllardır çok tüketilen kahve severlerin popüler kahvelerinden biridir. Fakat belki yoğun aromasından belki de tam çözümleyemediğim tadından dolayı bana çok hitap etmeyen bir kahve. Fakat farklı demleme çeşitlerini de zaman zaman deneyeceğim.

  • COLOMBIA HULIA

Favori kahvemi sona sakladım! Colombia orta-sert filtre kahve severlerin çok sık tükettiği popüler bir kahvedir. Güney Amerika’nın en popüler ve yaygın çekirdeklerinden elde edilir. Benimde sık sık tükettiğim bu kahve içeriğinde bitter çikolata ve narenciye aromalarına sahip güçlü içim ve ağır bir kahvedir. Sert çekirdek yapısının en büyük avantajı kahvenin tazeliğini çok uzun süre koruyabilmesidir. Güçlü kahve severlerin tercihi Colombia’yı bütün demleme çeşitleriyle deneyimlemelisiniz.

Birbirinden farklı aromaya, çekim derecesine, yoğunluğuna ve yetişme koşullarına sahip bu 5 kahve dünya çapında filtre kahve severlerin en sık tükettikleridir. Sizlerde kahve düşkünüyseniz bu kahveleri farklı demleme çeşitleriyle zaman zaman deneyerek favori kahvenizi bulmalısınız.

Okuduğunuz için teşekkürler, belki kahve çekirdekleri ve demlemeleri hakkında bir başka yazıda buluşuruz. Keyifli günler dilerim.

Beyza Kuzhan
Subscribe
Bildir
5 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
aya bakarken göz göze geliriz…
Sonraki
Kendini bulmak

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.