Felsefenin Temel Konuları

Varlık Felsefesi 

Varlığın ne olduğunu, anlamını, doğasını, yapısını, ilkelerini ve türlerini araştıran felsefe disiplinidir. Bu amacı gerçekleştiren bir alt disiplin ise ontolojidir.

Bilgi Felsefesi 

İnsan bilgisini imkan ve sınırlarını, kaynağını, ölçütlerini araştırır. 

Doğru bilginin mümkünlüğü konusunda iki farklı görüş vardır. Kuşkucular (septisizm) mümkün olmadığını, dogmatikler ise mümkün olduğunu iddia ederler.  

Ahlak Felsefesi 

Ahlakın yapısını, özünü, doğasını felsefi açıdan inceleyerek, temel değer ve ilkelerin neler olduğu üzerinde durur, insan için neyin iyi, neyin kötü olduğunu tanımlamaya çalışarak olan ve olması gerekeni belirlemeye çalışır. Ek olarak özgürlüğün ve sorumluluğun ahlaki ve hukuk kuralları ile nasıl sınırlanabileceğini göstermeye çalışır.  

Din Felsefesi 

Akılcı, tutarlı, objektif sorgulama yöntem ve ilkeleri ile dini temellendirmeye çalışır. 

Siyaset Felsefesi 

Birey- devlet ilişkisi, iktidarın kaynağı, ideal düzenin olanaklılığı gibi konuları olması gereken açısından ele alan felsefe alanıdır. Hak özgürlük, adalet siyaset felsefesinin temel kavramlarıdır.

Sanat Felsefesi 

Diğer adıyla estetik, estetik tutumun ve estetik değerin ne olduğunu, sanat eserlerinde yapılan güzelliğin anlamını araştırır. Sanat insanların gördükleri, işittikleri, his ve tasavvur ettikleri olayları ve güzellikleri, insanlarda estetik bir heyecan uyandırarak şekilde ifade etmeleridir. Sanatta, “güzeli” uyum, matematiksel orantı veya metafizik olarak tanımlayanlar vardır.

Felsefe tüm bilimlerin ruhudur. Vincenzo Gioberti

azraünal
Okumak ve yazmak özgürleştirir.
Subscribe
Bildir
2 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Sosyal Medya Üstünden İkna ” Covid-Aşısı ve YouTube”
Sonraki
Lâl

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.