Facebook’un Yeni Tanıttığı Kripto Para Birimi “Libra” Nedir?

Facebook'un Yeni Tanıttığı Kripto Para Birimi "Libra" Nedir?

Dünya durmadan gelişiyor, değişiyor ve şekilleniyor. Bunun etkilerini de hayatımızın her alanında görüyoruz. Her şey müthiş bir hızla dijitalleşiyor. Yediğimiz sebze, meyveyi bile internetten alıyoruz. Elbette ekonomide de bu değişimin izlerini görecektik. Ki çok da uzak olmayan tarihlerde pek çok gelişme bizi şaşırttı. İşte bu gelişmelerden biri de Facebook bünyesinde tanıtılan yeni kripto para birimi olan Libra. Libra’yı size taktim etmeden önce kripto para kavramını açıklayarak işe başlayalım.

Facebook'un Yeni Tanıttığı Kripto Para Birimi "Libra" Nedir?

Kripto Para Nedir? 

Kripto para, pek çok işlemde kullanılabilen, tamamen dijital olan ve elinize almanız mümkün olmayan bir sanal para birimi. Bu para biriminin geleceğin vazgeçilmez bir parçası olduğunu düşünenler de var, kullanılmasına karşı çıkıp popülerliğini kaybetmesini bekleyenler de.  

Bakıldığında banka kartları ve kredi kartlar ile harcanılan paralar da sanal paralardır, çünkü bu işlemler sonucunda sadece sistem verilerinde değişiklik meydana gelir. Kripto paralar da aynı çalışma prensibine sahiptir. Bu paranın diğer paralara göre daha güvenli olmasının sebebi ise herhangi bir gücün elinde olmamasıdır. Kripto para, bir devletin veya kontrolün altında değilir. Bu sebeple daha güvenlidir. Kripto para, Kriptoloji ile muhafaza edilir ve adını da buradan alır.Kriptoloji, bir şifreleme bilimidir. Kripto paralar sanal düzlemde bu şifrelerin oluşturulması ve ardından da çözülmesi aracılığıyla transfer edilir. 

Kripto paraların üretimi komplikedir ve sanal bir sistem üzerinden gerçekleşir. Kripto para birimlerinin üretimlerinde belirli bir sınır vardır, dolayısıyla üretilen kripto para miktarı arttıkça kripto para üretmek için çözülmesi gereken işlemler zorlaşır. Üretim işlemi matematik problemleri çözmeye dayalı işlemler ile gerçekleşiyor. Yani işlemci gücü ve internet bağlantısına sahip olduğunuz takdirde kripto para üretmek mümkündür. Fakat bazı ülkelerde kullanımı yasalken, bazı ülkelerde kullanımına izin verilmemektedir. 

Facebook'un Yeni Tanıttığı Kripto Para Birimi "Libra" Nedir?

Facebook’un Yeni Gözdesi: Libra, Yeni Nesil Kripto Para 

Yukarıda anlattığımız sistemlere çok benzer bir şekilde çalışacak olan Libra, 2019 yılında Facebook tarafından duyuruldu. 2020 yılında ise kullanılmaya başlanması bekleniyor. Libra’nın kullanılacağı ilk alanlar, Facebook’un da içinde bulunduğu şirketin diğer mecraları olan Messenger ve Whatsapp olacak. Bu arayüzlerde tanımlı olan Lİbra’larınızı yine bu mecralarda harcayabileceksiniz. Libra, Mastercard ve Visa gibi ödeme sistemleri tarafından dadesteklenecek. Kullanıcılar, Libra adı verilen kripto para birimine ilaveten “Calibra” adı verilen bir dijital cüzdana da sahip olacak. Saydığımız platformların kullanıcıları kendi aralarında adeta mesajlaşır gibi Libra transferi yapabilecek. 

Libra’nın içerisinde muhafaza edileceği sanal bir cüzdan olan Calibra, şu an bankalar ve kredi kartı sağlayıcıları tarafından kullanılan yöntemlere benzer güvenlik stratejileri izleyecek. Yani bu formata yabancı olmayacağız. Bankaların da şu anda yaptığı gibi bu sanal sistemler de, dolandırıcılığa benzeyen aksiyonlar yaşanmasını engellemek amacıyla kullanıcı hareketlerini düzenli olarak izleyecek. Mobil erişimi temel alan sanal cüzdan Calibra’nın telefonunuza ulaşmamanız veya giriş bilgilerinizi unutmanız durumunda ulaşabileceğiniz canlı destek hatları da olacak. Facebook, herhangi bir mağduriyet yaşamamanız adına oldukça fazla güvence vermeyi vaat ediyor.  

Facebook dünyada pek çok insanın sıkıntı çektiğini ve kendisinin bu projeyle sıkıntıları niraz da olsa giderebileceğini belirtiyor. Şirket, Libra adı verilen bu yeni nesil kripto para birimini dünyaya sunmak ile ilgili motivasyonunu da şu şekilde açıklıyor: 

“Dünyanın pek çok yerindeki insan en basit seviyedeki finansal hizmetlere erişemiyor. Dünyada yetişkinliklerin neredeyse yarısının banka hesabı bulunmuyor. Gelişen ülkelerde ve kadınlar arasında bu oran daha da kötü. Gelişen piyasalardaki küçük işletmelerin yaklaşık yüzde 70’inin krediye erişimi yok.” 

İdil Ceren Yılmaz
Gezegendeki yolculuğunun 24'üncü yılında. Atmosferde başıboş gezen hikayeleri yakalayıp insanlara anlatmak en büyük tutkusu.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Satın Almadan Önce: Akıllı Çocuk Saati Alma Rehberi

Satın Almadan Önce: Akıllı Çocuk Saati Alma Rehberi

Sonraki
Türkiye’de Apolitik Olmak Mümkün Mü?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.