Akım Haline Dönüşen FaceApp Ne Kadar Güvenli?

Akım Haline Dönüşen FaceApp Ne Kadar Güvenli?

Yapay zeka filtreleriyle kişiyi yaşlandıran FaceApp uygulaması, son zamanlarda akım haline gelmişti. Başta ünlüler olmak üzere pek çok kişi uygulama vasıtasıyla yaşlandırdığı fotoğrafını #10YearChallenge etiketiyle sosyal medyada paylaşmaya başlamıştı.

Ancak önceki gün ABD’li senatör Chuck Schumer ABD’nin istihbarat örgütü FBI’ya ve Federal Ticaret Komisyonu’na (FTC)  çağrıda bulunarak uygulamanın incelenmesini istedi. Bu çağrıyla birlikte tüm gözler FaceApp’e çevrildi. Schumer, FBI Direktörü Christopher Wray ve FTC Başkanı Joe Simons’a yazdığı kamu mektubunda, toplanan verilerin korunmasının yanı sıra, kullanıcıların buna kimlerin erişebileceğinin farkında olup olmadığına dair ciddi kaygılar olduğunu söyledi. Rus fotoğraf uygulaması FaceApp’in merkezinin Rusya’da olduğunu belirten Schumer, kullanıcıların uygulamayı kullanmadan önce tüm verilerine erişim istediği için güvenli bir uygulama olmadığını aktardı.

Senatör, FaceApp uygulamasının ulusal güvenliği tehdit ettiği ve kullanıcı verilerinin mahremiyetiyle ilgili risk oluşturduğu için FBI’dan Amerikalı vatandaşlarının verilerinin Rusların eline geçip geçmediğini sorgulamasını istedi.

Akım Haline Dönüşen FaceApp Ne Kadar Güvenli?

CEO’dan Açıklama Geldi

Merkezi Rusya’nın St. Petersburg şehrinde bulunan Wireless Lab adlı şirket tarafından geliştirilen uygulama, 2017’de piyasaya sürülmüş ancak yeni popüler olmuştu. Daha önce uzmanlar benzer yaşlandırma uygulamalarının da tehlikeli olabileceğini söylemişti. Senatörün bu çağrısından sonra ise FaceApp’in CEO’su Yaroslav Gonçarov Forbes’a açıklama yaptı. İddiaları reddeden Gonçarov, verilerin üçüncü bir tarafa satılmadığını söyledi.

Yüklenen içeriklerin 38 saat içerisinde silindiğini belirten Gonçarov, verilerini tamamen silmek isteyen kullanıcıların uygulamanın Ayarlar – Destek – Hata bildir bölümlerine girerek ‘özel’ seçeneğini işaretlemelerinin yeterli olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu açıklamaya rağmen pek çok bilişim uzmanının kafasında soru işareti oluşturan FaceApp’in tamamen güvenilir olup olmadığı henüz kanıtlanmış değil.

Önerilen İçerik: Twitter’da Viral Olan Resim Kadınları Şaşırttı

Pelin Aykın
26 Şubat 1996’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik mezunu. 2 yıl bir gazetede çalıştı. Yazmayı, okumayı, seyahat etmeyi ve farklı renkleri tanımayı sever. En önemli özelliği ise Rock’n Roll aşığı olması.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
İdeal Beden Algısını Yıkan, İnsanı Özgürleştiren Hareket: Beden Olumlama
İdeal Beden Algısını Yıkan, İnsanı Özgürleştiren Hareket: Beden Olumlama

İdeal Beden Algısını Yıkan, İnsanı Özgürleştiren Hareket: Beden Olumlama

Sonraki
Beyin Yakan Kurgusuyla, Efsane Film: Coherence

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.