Evde Yapılabilecek Kolay Meditasyon Yöntemleri

Evde Yapılabilecek Kolay Meditasyon Yöntemleri

Meditasyon yaptığımızda, hayatımıza geniş kapsamlı ve uzun süreli faydalar katarız. Stres seviyemizi düşürürüz, acımızı tanırız, daha iyi bağlantı kurarız, odağımızı geliştiririz ve kendimize karşı daha nazik oluruz. Nasıl meditasyon yapacağınıza dair kafanızda soru işaretleri varsa aşağıdaki yolları izleyerek en basitinden başlayabilir, giderek kendinizi geliştirebilir, iç denge ve huzurunuzu sağlayarak hayatınıza dingin bir bakış açısı katabilirsiniz. Hadi her ana odaklanmanızı sağlayacak olan ikonik şekli ve ergonomik tasarımı ile doğal kulak şeklinizi koruyarak sizi büyük rahatlık sağlayacak olan Galaxy Buds Live’ınızı takın ve iç dünyanıza bir göz atın!

Vücut ve zihni birbirinden ayırmak

Meditasyon tıpkı fitnessın vücudu eğitmesi gibi, zihni eğitmek üzere ortaya çıkan bir yaklaşımdır. Fakat birbirinden ayrı birçok teknik var. Peki siz nereden başlayabilirsiniz? Yeni başlayan biri için saatlerce oturup hiçbir şey düşünmemek veya “boş bir zihin” sahibi olmak son derece zordur. Ayrıca amacımızın rahatlamak olduğu bir noktada kendimize zorluk çıkarmayı da istemeyiz. Peki nereden başlamalıyız?

Evde Yapılabilecek Kolay Meditasyon Yöntemleri

Nefes her şeydir

En basit haliyle sizi hayata bağlayan en önemli fiziksel bağı düşünün. Nefes! Evet, nefes alıyorsanız varsınız demektir. Genel olarak meditasyona başlamanın en kolay yolu nefese odaklanmaktır. Dikkatimizi nefesimize verdiğimizde, şimdiki ana nasıl dönmeyi, “an”ı takip etmeyi ve içinde kalmayı kolaylıkla başarabiliriz. Üstelik bu odaklanma vücudumuzun her noktasına ulaşmamızı ve fark etmemizi sağlayacaktır.

A noktasından B noktasına gitmemenizi sağlayacak bir yol: Konsantrasyon

Konsantrasyon meditasyonu, tek bir noktaya odaklanmayı içerir. Bu, nefesi takip etmeyi, tek bir kelimeyi veya mantrayı tekrarlamayı, bir mum alevine bakmayı, tekrarlayan bir gong dinlemeyi veya bir mala üzerindeki boncukları saymayı gerektirebilir. Zihne odaklanmak zor olduğu için, yeni başlayanlar sadece birkaç dakika meditasyon yapabilir ve daha sonra daha uzun süre çalışabilir.

Hiçbir şeyin farkında olmak

Farkındalık (mindfulness) meditasyonu biraz daha çaba gerektiren bir tür olmakla birlikte yapan kişinin aklında dolaşan düşünceleri zihninde gözlemlemeye teşvik eder. Amaç, düşüncelere dahil olmak veya onları yargılamak değil, sadece ortaya çıkan her bir zihinsel notun farkında olmaktır.

Farkındalık meditasyonu ile meditasyon yaptığınızda, düşüncelerinizin ve duygularınızın belirli kalıplarda nasıl hareket etme eğiliminde olduğunu görebilirsiniz.

Zamanla, bir deneyimi iyi veya kötü olarak hızlı bir şekilde yargılamaya yönelik insan eğiliminin daha fazla farkına varabilirsiniz. Uygulama ile bir iç denge gelişir. İster meditasyon sırasında ister telefon çaldığında cevap vermek için acele etmek yerine durup bir nefes almak gibi dikkatli an uygulamaları yoluyla, farkındalık her an üzerine çalışılabilecek bir yöntem.

Ve daha neler var…

Meditasyon teknikleri tabii ki bunlarla sınırlı değil. Örneğin, Budist rahipler arasındaki günlük meditasyon uygulaması, doğrudan şefkatin geliştirilmesine odaklanır. Bu, olumsuz olayları tasavvur etmeyi ve onları şefkat yoluyla dönüştürerek olumlu bir ışıkta yeniden şekillendirmeyi içerir. Ayrıca tai chi, qigong ve yürüme meditasyonu gibi hareketli meditasyon teknikleri de vardır.

Evde Yapılabilecek Kolay Meditasyon Yöntemleri

Peki evde ne yapabilirsiniz?

Bu teknikle meditasyon egzersizlerine sakin ve rahat bir giriş yapabilirsiniz;

Rahat bir şekilde oturun fakat yayılmayın. Bir minder üzerinde yerde oturarak hem bedeninizin duruşunu kontrol altında tutabilir hem de rahat edebilirsiniz. Unutmayın kendinizi kaybetmeye değil bulmaya çalışıyorsunuz bu yüzden aşırı rahatlık ilk etapta işinizi zorlaştırabilir.

Gözlerinizi kapatıp çevrenizdeki görsel etkenlerden bağınızı koparın. Nefesinizi dinlemeye başlayın fakat müdahale etmeyin. Bırakın doğal akışında kalsın. İlk etapta müdahale etmemek kolay olmayabilir. Dikkatinizi nefese ve her nefes alıp vermede vücudun nasıl hareket ettiğine odaklayın. Nefes alırken vücudunuzun hareketine dikkat edin. Göğsünüzü, omuzlarınızı, göğüs kafesinizi ve karnınızı gözlemleyin. Hızını veya yoğunluğunu kontrol etmeden dikkatinizi nefesinize odaklayın. Zihniniz dağılırsa, odağınızı tekrar nefesinize verin. Kafanızda beliren düşünceleri aldığınız nefesle birlikte vücudunuzdan çıkardığınızı hayal edin ve dağıldığınızı düşündüğünüz her noktada odağınızı nefeste toplayarak yeniden başlayın.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi başlarda kafanızı tamamen boşaltmak zor olacağından müzikten yardım alabilirsiniz. Bir meditasyon listesi açıp etrafınızdaki seslerden uzaklaşabilir, bunun için de Galaxy Buds Live’ın Aktif Gürültü Engelleme (ANC) özelliğinden faydalanabilirsiniz. Gereksiz gürültüyü dışarıda bırakırken dünyanın ihtiyacınız olan seslerini duymanızı sağlayan bu teknoloji sayesinde neyi duymak istediğinize siz karar verin! Tek bir tuşa uzun süre basıldıktan sonra açılan Aktif Gürültü Önleme özelliği, arka plandaki gereksiz sesleri kısarken insan konuşmaları ya da anonslar gibi duymanız gereken önemli sesleri daha belirgin hale getirecektir. Ayrıca ergonomik tasarımı ile birlikte ses akışının sorunsuz bir şekilde akmasını sağlayan hava akışı ile derin bas seslerinin dışarı verilmesine de yardımcı olur.

kooplog Orijinal
kooplog editörleri tarafından hazırlanan içerikler kooplog Orijinal adıyla yayınlanır.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Çalışırken Daha İyi Odaklanmanızı Sağlayacak 7 Taktik
Çalışırken Daha İyi Odaklanmanızı Sağlayacak 7 Taktik

Çalışırken Daha İyi Odaklanmanızı Sağlayacak 7 Taktik

Sonraki
Instagram ve Tiktok’ta Daha Çok Etkileşim Almanızı Sağlayacak 6 Taktik
Instagram ve Tiktok'ta Daha Çok Etkileşim Almanızı Sağlayacak 6 Taktik (3)

Instagram ve Tiktok’ta Daha Çok Etkileşim Almanızı Sağlayacak 6 Taktik

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.