Etkili İletişimin Stratejileri Nelerdir?

Düşüncelerimizi ve bilgilerimizi iletmek istediğimiz kişiye başarılı bir şekilde aktarabilmemiz için iyi bir iletişim kurmamız şarttır. Etkili bir iletişim kurabilmemiz için bazı becerilere sahip olmamız gerekmektedir. Bu becerilerin kullanımı sadece kendi mesajımızı iletmemiz için değil, aynı zamanda karşı tarafın bize aktardığı mesajı açıkça anlamamız açısından da büyük önem taşımaktadır. Etkili bir iletişimin kurulamadığı zamanlarda düşünceler ve bilgiler istenildiği gibi yansıtılmayabilir, çeşitli değişimlere uğrayabilirler.

İletişim Süreci

İletişim bir süreçtir ve bu süreci oluşturan bazı temel parçalar bulunur. Bu parçalara bakacak olursak karşımıza ilk olarak kaynak çıkıyor. Kaynak, mesajı gönderen kişiyi ifade etmektedir. Mesaj ise asıl olarak iletmek istediğimiz bilgidir. İletişimin diğer bir parçası olan kodlama ise, mesajı diğer tarafla paylaşabileceğimiz uygun bir forma çevirme anlamına gelir. Uygun bir kodlama yapabilmemiz için mesajı ilettiğimiz kişi yada kişilerin yani hedef kitlemizin kim olduğunu iyi bilmemiz gerekir. Kullandığımız kodlar hedef kitlelerimize göre farklılık gösterebilir.

Mesajımızı iletmek için kullandığımız yöntemlere ise kanal adı verilir. İletmek istediğimiz mesajın türü kullanacağımız kanalın belirlenmesinde rol oynar. Örneğin, konuşmak istediğimiz konu bizim için önem taşıyan bir konuysa, bunun için yüz yüze görüşmeleri tercih edebiliriz. Öte yandan daha sıradan ve normal görüşmelerimiz için telefon görüşmesi yapmak bizim için yeterli olabilir. Mesajlarımızı aktardığımız kişilere alıcı denir.

Yolladığımız mesajların yorumlanması her alıcı için farklılık gösterebilir. İletişim süreci boyunca neyin işe yarayıp neyin yaramadığını öğrenmemiz açısından geri bildirimler bizim için büyük önem taşır. Bu geri bildirimlerden yararlanarak, bir sonraki görüşmelerimizde hangi alanlarda kendimizi geliştirmemiz gerektiği konusunda fikir sahibi olur, kendimizi bir adım daha ileri taşımış oluruz. Bağlam ise iletişim kurduğumuz  durumu ifade eder.

İletişimde Dil

Dilin doğru kullanımı iletmek istediğimiz mesajın alıcı tarafından doğru anlaşılıp, yorumlanabilmesi için önem taşır.  Dilin yanlış kullanımıyla birlikte gönderilen mesajın anlamı kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Etkili Yazılı İletişim 

Günümüzde artık telefon görüşmesi yapmak yerine mail yada mesajlar aracılığıyla iletişim kurmak daha sık tercih ediliyor. Bunda, bu iletişim kanallarının mesajı iletme konusunda hızlı olmasının büyük bir etkisi vardır. Ancak tıpkı sözlü iletişimde olduğu gibi, yazılı iletişimde de dilin hatalı kullanılmasından doğan bazı problemler olabiliyor.

Eğitim hayatımızda öğretmenlerimizle iletişim kurmak için en sık tercih ettiğimiz yöntem mail kullanmak. Ancak bu mailleri bazı önemli noktaları dikkate almadan yazdığımız durumlarda, aynı şekilde öğretmenlerimiz de bizlerin yazdığı bu mailleri dikkate almayabilir yada iletmek istediğimiz mesajı yanlış anlayabilirler. Bu yüzden yazdığımız maillerde bazı noktalara özen göstermemiz gerekiyor.

Öncelikle hocalarımıza yollayacağımız maillerimizde üniversite mail adresimizi kullanmamız daha uygundur. Direkt konuya girmeden önce bir selamlama ile başlamamız gerekir. Kim olduğumuzu tanıtmalı, ve anlatmak istediklerimizi kısa ve öz olarak söylemeliyiz. Ve tüm bunları yaparken dilbilgisi kurallarına uyduğumuzdan emin olmalıyız. Maili ‘saygılarımla, iyi çalışmalar dilerim‘ gibi ifadeler kullanarak bitirmeliyiz. Ardından da ad, soy ad, ve okul numaramızı belirtmeliyiz.

Yüz Yüze Görüşmelerde Nelere Dikkat Edilmeliyiz?

  • Kurduğumuz cümlelerin yanı sıra vücut dilimizde anlatmak istediğimiz mesajın aktarılmasında büyük önem taşır. Görüşmelerimiz sırasında rahat ve dik durmalı, kollarımızı birleştirilip bükük durmaktan kaçınmalıyız.
  • Göz temasını korumamız gereklidir. Göz temasını sürdürmek, karşımızdaki insana saygı duyduğumuzu, söylediklerini dikkatle dinlediğimizi gösterir.
  • Görüşme sırasında kullandığımız kelimeleri iyi seçmeli ve kelimelerin anlaşılır olduğundan emin olmalıyız.
  • Ses tonumuzu iyi ayarlamalıyız.
  • İyi bir dinleyici olmaya dikkat etmeliyiz.
Yaren Kıran
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Black Widow Filmindeki Büyük Sır

Black Widow Filmindeki Büyük Sır

Sonraki
Dijital Okuryazarlık

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.