ETKİLİ İLETİŞİM STRATEJİLERİ

İletişim, bir kişiden diğerine bilgi aktarmayı içermektedir. Etkili iletişim ise sizin vermek istediğiniz mesajı karşıdakinin doğru anlamasıyla gerçekleşir. Doğru bir iletişim için bir süreç gereklidir. Bu süreci kültür, beklentiler, bakış açısı, iletişim stilleri gibi farklı değişkenler etkiliyebilmektedir. 

İletişim süreci birden fazla parçadan oluşur. Bunlar:

Kaynak, Mesaj, Kodlama, Kanal, Kod, Çözme, Alıcı, Geri Bildirim, Bağlam

Kaynak:İletişiminkaynağınıgönderenolarakbiz temsiletmekteyiz. Göndermek istediğimiz mesajda net olmalıyız ve iletişimden beklediğimiz sonucun ne olduğunu bilmeliyiz.

Mesaj:Mesaj,iletmek istediğimiz bilgidir. İletişim için en gerekli şeydir.

Kodlama:Kodlama,mesajımızı alıp diğer tarafla paylaşılabilecek bir biçime aktarma işlemidir. Bir mesajı doğru bir şekilde kodlamak için hedef kitlemizin kim olduğunu bilmemiz gerekir.

Kanal: Kanal, mesajınızı iletmek için  kullandığımız yöntem veya yöntemlerdir. İleteceğimiz mesajın türü, kullanmamız gereken kanalı belirlememize yardımcı olacaktır. Yüz yüze görüşmeler, telefon görüşmeleri, e-mailler, video konferanslar iletişim kanallarına örnektir.

Kod Çözme: Gönderilen mesajı aldığınızda kod  çözme gerçekleşir. Bir mesajı başarıyla çözmek için gereken iletişim becerileri, okuma ve anlama, aktif olarak dinleme veya gerektiğinde açıklayıcı sorular sorma becerisini içerir. İletişim kurmaya çalıştığımız kişi mesajımızı çözme becerilerinden yoksun görünüyorsa, ya  farklı  bir  şekilde yeniden göndermemiz ya  da  açıklayıcı bilgiler sağlayarak anlamalarına yardımcı olmamız gerekecektir.

Alıcı: Mesajımızı ilettiğimiz kişi  alıcıdır. Mesajımızı alan her kişinin onu  kendi bireysel beklentileri, fikirleri ve  bakış açıları aracılığıyla dinleyeceğini bilmek önemlidir.

Geribildirim: Mesajınızı iletmek için  hangi kanalı  kullanırsanız kullanın, iletişiminizin ne kadar başarılı olduğunu belirlememize yardımcı olması için geri bildirimlerden faydalanmalıyız.

Bağlam: Bağlam, iletişimimizin tonunu ve tarzını belirlemeye yardımcı olur. 

İletişimde Dil: Hepimiz, dünyayı, iletişim kurduğumuz kişiyi ve hakkında iletişim kurduğumuz durumu veya konuyu kendi filtremizden geçirerek iletişim kurarız. Bu filtreler, iletişim kurduğumuz kişiyle her zaman aynı bakış açısıyla iletişime başlamadığımız anlamına gelir.

Etkili yazılı iletişim( e mail ), Video konferans görüşmesi, Telefon görüşmesi, Yüz yüze görüşme, Göz temasını koruma, Dinleme, Anlama Ses seviyesini koruma etkili iletişim kurma yöntemleri ve basamaklarındandır.

Yüzyüze iletişimde kendi çevremizde kademe kademe görünmez alanlarımız vardır. Bu alanlar diğer insanlarla aramızdaki fiziki mesafeyi  ifade eder. Edward Twitchell Hall bu alanları incelemiş ve 4 alan tanımlamıştır.

Mahrem alan:45 cm ye kadar olan alandır. Bu bölgeye ailemiz, yakın arkadaşlarımız gibi en yakınlarımızı alırız.

Kişisel alan:45-120cm arası olan bölgedir. Arkadaşlarımız ve tanıdıklarımızı bu alana dahil ederiz ancak yabancı insanları bu alanda istemeyiz. 

Sosyal alan: bu alan 1,2 m – 3,6 metre arasıdır. Kendimizi rahat hissettiğimiz alandır.

Kamu alanı: bu alan ise 3,6 m – 7,6 m arasıdır. Park, alışveriş merkezi gibi public ortamlarda insanlarla aramızdaki mesafedir.

seyma-ozen
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Hayattan Neden Eskisi Gibi Zevk Almıyoruz?
Sonraki
Mutlu Bir Gelecek İçin

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.