1) Seçtiğiniz araçlar nelerdir?
Öğretmenlerin öğrencilerine grup daveti yapabildiği, onlara mesajlar yazabildiği, Quizler oluşturabildiği Edmodo platformunu ele aldım.
2) Bu araçları hangi özelliklerinden dolayı neden seçtiniz?
Edmodo, öğretmen-öğrenci-veli için özel olarak hazırlanmış, ve ders dokümanlarını paylaşabildiği, güvenlik ayarı oldukça güçlü olan eğitim için kurgulanmış bir sınıf yönetim aracı ve sosyal ağıdır. Küçük gruplarla sınıf içinde farklı yapıları oluşturarak etkinlikler yapılabilmektedir. Dosya ve klasör paylaşımı yapılabilmektedir. Yapılan Ödevler, Anketler ve Quizler için son giriş tarihi belirlenebilmektedir. Farklı kullanıcılarla mesajlaşma imkânı vardır. Öğrencilere duyurular yapılabilmektedir. Yalnızca eğitim amaçlı değil sosyal paylaşım ağı olarak da kullanılabilmektedir. Veliler isterse öğrencilerini takip edebilir. Öğrencilere ödev verilebilir. Son teslim tarihi belirlenebilmektedir. Ödevlerini teslim eden öğrencilere not verilebilmektedir. Ödevlerin not ortalaması görülebilmektedir. Öğrencilere Quizler yapılabilmektedir. Cevaplara göre öğrencilerin puanları görülebilmektedir. Öğrencilere anketler yapılabilmektedir. Anketler sayesinde demokratik sınıf ortamı oluşturulabilmektedir. Küçük gruplar oluşturarak bir sınıfta belirli bir öğrenci grubuna etkinlikler ve görevler verilebilmektedir.
3) Bu araçlara alternatif kullanabileceğiniz en az 2 adet başka araç öneriniz.
Önerebileceğim diğer araçlar da khaoot ve padlet’tir. Khaoot, Bir oyun tabanlı öğrenme platformu olarak kullanılan eğitim teknolojisi okullarda ve diğer eğitim kurumlarında. Öğrenme oyunları “kahootlar”, bir web tarayıcısı veya Kahoot uygulaması aracılığıyla erişilebilen, kullanıcı tarafından oluşturulmuş çoktan seçmeli sınavlardır . Kahoot! için, inceleme öğrencilerin bilgi için kullanılabilecek süreç değerlendirmesi veya geleneksel sınıf etkinlikleri bir mola olarak. Kahoot! ayrıca trivia quizleri içerir. Padlet, öğrencileriniz ile veya özel ders verdiğiniz kişiler ile ortak bir alanda çalışma yapabilirsiniz. Oluşturduğunuz panoyu paylaşabilir ve istediğiniz kişilerle çalışma ortamı oluşturabilirsiniz. Öğrencileriniz ile ortak çalışma alanı sağlamak, Tartışma veya beyin fırtınası yapmak, Özel ders verdiğiniz öğrencileriniz takibi yapmak, Oluşturduğunuz dijital panoya çoklu ortamlar eklemek gibi amaçla için de kullanabilirsiniz.
4) Önerdiğiniz alternatiflerle seçtiğiniz aracı karşılaştırarak seçiminizi gerekçelendirin.
Bu konu da benim düşüncem edmodo aracını kullanmaktan yanadır çünkü Bir çok etkinliği çok basit bir şekilde sınıfınıza yapabilirsiniz. Anket, Quiz ve ödev gibi. Veli üyeliği sayesinde öğrenci takibi yaptırabilirsiniz. Dosya, resim ve klasörler kütüphane seçeneğinden paylaşılabilmektedir. Yapacağımız etkinliklere süre belirleyebiliriz. Bunun gibi bir çok basit ve faydalı özellikler edmodo da birleşmiştir bu konuda seçimim ondan yanadır. Verilerin analizi sonucunda; Edmodo kullanımının fazla emek gerektirmemesi, iletişimi artırması ve öğretim sürecindeki işlemleri kolaylaştırması nedeniyle tercih edildiği belirlenmiştir.
5) Seçtiğiniz aracın öğretimsel bağlamda kullanılmasına dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayın.
Bu özelliklerin işlevlerine göre kullanımlarının farklılaştığı görülmüştür. Örneğin ödev kontrolünü kolaylaştırmak, öğrenci sorumluluğunu artırmak ve öğrencilerin derslere karşı ilgisini aktif tutmak için ödev özelliğini, öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerini artırmak ve öğrenilen konuları pekiştirmek için kütüphane özeliğini tercih ettiklerini ifade etmişlerdir. Ayrıca ders içi etkinliklerin kolaylaştırılmasında etkili bir biçimde kullanıldığı, ve iletişimi artırmanın yanı sıra derse karşı ilgiyi artırdığı sonucu çıkarılabilir. Hatta dersi takip etme, haberdar olma, hızlı erişim ve etkileşimi artırdığı söylenebilir.