İngiltere’de Newcastle ve İskoçya’daki Stirling üniversitelerinin yaptığı bir araştırma, baba ile yeni doğan bebeği arasındaki ilişkiyi düzenleyen ilginç bir biyolojik olayı ortaya çıkardı. Physiology&Behavior adlı bilimsel yayında yer alan araştırmaya göre; hamilelik ve yeni doğum yapmış kadınların kokusu, babaların bebeklere karşı ilgisini artırıyor. Araştırma için yaşları 19 ila 44 arasında değişen 91 erkek seçildi.
Erkeklere, yeni doğum yapmış 27-33 yaş aralığında 5 kadından alınan koku örnekleri toplamda 10 dakikadan fazla süreyle koklatıldı. Kadınların tişörtlerine dikişle tutturulan ve 24 saat bekletilen makyaj pamuklarından alınan koku örnekleri, hamileliğin ilk dönemi, geç dönem ve doğum sonrası olmak üzere 3 ayrı aşamada toplanmıştı. Aynı yöntemle 24-29 yaş arasında hamile olmayan 5 kadından da numuneler alındı. Erkeklere, araştırma öncesi ve sonrası olmak üzere online iki anket yapıldı. Erkek katılımcılara daha sonra erkek, kadın ve bebek yüzlerinin görüntülerine bakmak istedikleri süreyi kısaltmak ya da uzatmak için tuşlara basmaları söylendi.
Bebek Görüntülerine Daha Fazla Baktılar
Anneliğin ilk dönemine ait koku örneklerini koklayan katılımcıların, bu numuneleri koklamamış erkeklere kıyasla bebek görüntülerine daha uzun süre baktığı ortaya çıktı. Araştırmayı yürüten bilim insanları ilginç sonuç için şöyle dedi: “Bulgularımız, hamilelik sonrası kadınların vücut kokusuna kısa süreli maruz kalmanın, bebek bakımıyla ilgili psikolojik ve davranışsal değişiklikleri tetiklemek için yeterli olduğunun ilk kanıtı olarak görülebilir.”
Önerilen İçerik: Aşık Olmak Kadının Genetiğini Bozuyor